Internationale Vrouwendag – Fulco’s Vrouwen Festijn

Internationale Vrouwendag op 18 en 19 september 2021.

We hebben een speciale pagina gemaakt op onze website, die geheel gewijd is aan Internationale Vrouwendag 2021: Fulco’s Vrouwen Festijn met het thema “Invloed met impact”. Klik HIER om naar deze pagina te gaan.  Internationale Vrouwendag op 8 maart 2021, met het thema “Invloed met Impact”, is verplaatst naar 18 en 19 september.

  We denken als Soroptimisten niet in problemen maar in mogelijkheden. Acht maart, internationale vrouwendag, geeft ons in het bijzonder de mogelijkheid even aandacht te vragen voor de positie van vrouwen. Nog steeds is het immers nodig te strijden voor een gelijkwaardige positie voor meisjes en vrouwen. Onder andere huiselijk geweld en onderbetaling zijn helaas nog steeds actueel in 2021, in Nederland en wereldwijd.

  We willen lokale powervrouwen het podium in het Fulcotheater geven maar dat kan alleen niet heel uitgebreid op 8 maart. Daarom hebben we de dag verplaatst naar 18 en 19 september. Wel is er op 8 maart speciaal aandacht voor boeken van vrouwelijke schrijvers, die geëtaleerd staan bij Boekhandel Logica, het Fulcotheater en bij de Readshop in Nieuwegein.

  Op 18 en 19 september kunnen we in samenwerking met het Fulcotheater en Boekhandel Logica een mooi weekend presenteren met vrouwen in de schijnwerpers.

  We laten zien wat de regio zoal aan vrouwelijk talent heeft. We geven hen het podium wat ze verdienen. Wat te denken van o.a. zangtalent, ondernemers en kunstenaars. Daarnaast reiken we de Sorrozet uit aan een persoon/instantie die zich op een bijzondere manier belangeloos heeft ingezet voor de medemens.

  Met lokale politici en wethouders kun je in gesprek over hoe je invloed kunt uitoefenen, maar ook wat betekent invloed met impact voor jezelf. Natuurlijk mogen een paar geweldige filmhuisfilms niet ontbreken: Women en Sufragettes en er komen er nog meer. Wat te denken van drie jonge vrouwen die ieder een film hebben gemaakt(20 min); in een soort marathon te zien.  Clublid Jolanda kruipt in de huid van Aletta Jacobs, voorvechtster voor het vrouwenkiesrecht en vertelt over haar strijd ruim 100 jaar geleden (zie foto waar zij met voorzitster Jeannette Starrenburg staat).  Fotoclubs uit de regio (Vianen en IJsselstein) zijn in de voorbereiding naar dit weekend druk bezig om het thema in september prachtig in beeld te brengen. Muzikale omlijsting door de Peppers en Vrouwe IJsselstein Swingt. Ook Melanie Reindertsen is in haar vertrouwde Fulco te horen. Arrianne Schipper, harpiste neemt ons mee in de wereld van dit prachtige instrument. Heel blij zijn we ook met een  interdisciplinaire voorstelling (The Waiting Room) van 5 krachtige vrouwen. Bibiane Blommenstein laat ons zien dat je met afval prachtige kunst kunt maken.

  Een afwisselend programma met voor iedereen wel wat.

  We nodigen iedereen van harte uit te komen, de entree is gratis. Voor de films vragen we een bijdrage. Gedurende het weekend is er de mogelijkheid te doneren voor het goede doel: Stichting de Ruilfabriek (Nieuwegein) en Stichting Roemeense kinderhulp (IJsselstein).

  Houd deze pagina in de gaten voor updates over het evenement.   Op Internationale Vrouwendag 2020 woonden we een prachtige lezing bij van Erica, eigenaresse van de Readshop in Nieuwegein. In de gezellige winkel bespraken we samen verschillende boeken, o.a. Wees onzichtbaar van Murat Isik, een prachtig geschreven relaas over zijn Turkse moeder, die met haar gezin in de Bijlmer komt te wonen. Het vervolg (Mijn moeders strijd ) kwam in 2020 uit. Erica besprak ook het prachtige boek  Witte Chrysant (Mary Lynn Bracht), twee zussen worden gescheiden door de oorlog in Korea in 1943.    Delen op social-media: