School for Justice

School for Justice

School for Justice: educate to change the system!

Jaarlijks zijn naar schatting 1.2 miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting en worden meer dan 12.000 Nepalese meisjes verhandeld naar India. In de afgelopen jaren is het aantal Nepalese meisjes dat wordt verhandeld en seksueel wordt uitgebuit explosief gegroeid. Free a Girl werkt samen met lokale autoriteiten om de deze meisjes te bevrijden uit illegale bordelen, maar ook om trafficking van deze meisjes op te sporen. Helaas worden de daders slechts sporadisch gestraft. Om een blijvende verandering teweeg te brengen, worden survivors in staat gesteld om terug te vechten tegen hun daders.

Educate to lead, to change the system!

School for Justice

Om de straffeloosheid aan te pakken, heeft Free a Girl in 2017 het School for Justice programma opgezet in India. In 2019 werd een tweede school in India en derde school in Nepal geopend, met steun van vele Soroptimistclubs in Nederland. School for Justice is een programma waarbij slachtoffers en dochters van slachtoffers van seksuele uitbuiting de beste advocaten, para-legals, politieagenten, sociaal werkers en journalisten in hun land kunnen worden, zodat zij samen met Free a Girl de strijd aan kunnen gaan tegen kinderprostitutie.​

Het Systeem veranderen

Het doel van School for  Justice is om slachtoffers op te leiden, zodat zij hun daders voor de rechter kunnen brengen, het gesprek op gang kunnen brengen als ‘change agent’, de steun binnen de gemeenschap kunnen vergroten, het systeem van binnenuit kunnen veranderen, straffeloosheid kunnen bestrijden en het bewustzijn over seksuele uitbuiting van kinderen kunnen vergroten op een nationaal- en een internationaal platform.

WERKWIJZE

Wanneer een meisje op de middelbare school zit, kan zij zich inschrijven voor het School for Justice programma. Zij krijgt dan de nodige ondersteuning en het collegegeld om uiteindelijk aan de vereisten van een universitaire opleiding te voldoen. Free a Girl biedt samen met haar partnerorganisaties een veilig thuis en draagt alle kosten voor de studenten om te studeren. Het School for Justice programma werkt samen met de beste universiteiten in India en Nepal om hen het beste onderwijs te bieden en succesvolle professionals te worden: samen de strijd aan te pakken,van binnenuit.

AWARDS

In 2019 heeft Free a Girl met het programma School for Justice o.a. de Mother Teresa Memorial Award for Social Justice gewonnen. De eerste studente die het verst was met haar opleiding heeft de award in ontvangst genomen  Lees hier meer over in een persbericht.

Hoe bijdragen? Doneer, koop of doe mee!

Koop of verkoop heerlijke chocoladeharten, chocoladeletters of prachtige handgeweven 100% kasjmieren sjaals. Mis ze niet!

Chocola 
De chocolade harten en letters zijn veelvuldig verkocht aan bedrijven en kunnen in grote oplagen aangepast worden met een eigen logo.

Cashmere Sjaals
Speciaal voor de School for Justice zijn er prachtige sjaals ontwikkeld, die met de hand worden geweven in Nepal door doven en blinden.

Wil je iets voor Free a Girl doen?
Neem dan contact op met Free a Girl via info@freeagirl.nl
Zie ook: https://www.freeagirl.nl/kom-in-actie/

Doneren

Doneer direct via de website van Free a Girl: https://www.freeagirl.nl/doneer/
Of maak het bedrag over op IBAN NL40RABO0306898799 t.n.v. Free a Girl.
Vermeld bij omschrijving: Bijdrage School For Justice.
Voor Soroptimistclubs: vermeld ook je clubnaam.
Vanuit het buitenland: IBAN: NL40RABO0306898799 en BIC: RABONL2U t.n.v. Free a Girl.

Stichting Free a Girl wint prestigieuze Mother Teresa Award for Social Justice

De Nederlandse stichting Free a Girl, die wereldwijd minderjarige meisjes bevrijdt uit de prostitutie en opvangt, heeft in India de prestigieuze Mother Teresa Award for Social Justice gewonnen. Deze prijs werd eerder gewonnen door de Dalai Lama, Malala Yousafzai. Evelien Hölsken, medeoprichter en directeur van Free a Girl, heeft de prijs zondagavond persoonlijk in ontvangst genomen in Mumbai samen met Sinaj Khatoon, een van de studenten binnen het School for Justice programma van Free a Girl.

Evelien Hölsken: “In India worden naar schatting 1.2 miljoen minderjarigen seksueel uitgebuit, terwijl er jaarlijks slechts​ gemiddeld 50 rechtszaken van daders van seksuele uitbuiting tot een veroordeling leiden. Om die reden hebben wij de School for Justice opgericht. Het ontvangen van deze prijs laat zien dat dit probleem eindelijk wordt erkend binnen en buiten India en dat ons werk én de meisjes die nog steeds gevangen zitten in bordelen, gezien worden!

De Mother Teresa Memorial Award for Social Justice

Om haar buitengewone werk te erkennen, wordt de prestigieuze Mother Teresa Memorial Award uitgereikt als een eer aan individuen of organisaties die ernaar streven vrede, harmonie en sociale rechtvaardigheid te bevorderen. Geïnitieerd in het jaar 2005, word de ceremonie jaarlijks gehouden om respect te tonen aan de heilige Teresa van Calcutta. Voor een wereld die geconfronteerd wordt met enorm gemeenschappelijk onrecht, willen deze vertegenwoordigers een wereld creëren zonder geweld en discriminatie. Deze prijs is een platform voor het feliciteren van mensen die meedogenloos vrede zoeken en iedereen aanmoedigen een helpende hand te bieden aan mensen in nood.

Free a Girl ontving de award voor hun werk algemeen en met name voor hun programma School for Justice. In Nepal en India heeft Free a Girl School for Justice opgezet, waar slachtoffers van seksuele uitbuiting worden opgeleid tot advocaat, journalist, juridisch maatschappelijk werker of politieagent om het systeem van binnenuit te veranderen en zo straffeloosheid rondom kinderprostitutie te bestrijden. Sinaj Khatoon, die samen met Evelien de award in ontvangst nam, werd op haar zeventiende seksueel uitgebuit door een man die haar doorgaf aan zijn vrienden. Er werd een nephuwelijk gearrangeerd zodat ze hun gang konden gaan. Sinaj zit inmiddels in het derde jaar van haar Rechtenstudie.

Sinaj Khatoon: “Als ik mijn studie heb afgemaakt, zal ik vechten voor rechtvaardigheid voor mijzelf en alle andere overlevenden van seksuele uitbuiting. Ik zal de daders achter de tralies zetten!”

Free a Girl

Free a Girl bevrijdt wereldwijd meisjes uit de prostitutie en strijdt tegen straffeloosheid. Daarnaast ligt de focus op preventie, rehabilitatie, re-integratie, empowerment van slachtoffers en het voeren van bewustwordingscampagnes. Free a Girl werkt samen met 14 partnerorganisaties in India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Laos, Irak, Brazilië en Nederland. De afgelopen 11 jaar heeft Free a Girl bijgedragen aan de bevrijding van ruim 4.500 meisjes.

Delen op social-media: