Inspirada midden.JPG

Soroptimistclub Utrechtse Heuvelrug in actie!

Club Utrechtse Heuvelrug ondersteunt steeds internationale, lokale en Unie projecten. Nieuwe projecten worden voorgedragen door leden die door hun betrokkenheid op velerlei vlak altijd weer in aanraking komen met mooie inspirerende organisaties.

 

  • Internationaal project: wij steunen gedurende twee jaar een project van de stichting Mukomeze gericht op ‘community development’ in een plattelandsgemeenschap in Rwanda.

 

  • Lokale projecten, dus in de gemeente Utrechtse Heuvelrug: zo’n doel steunen we één jaar. Dit jaar steunen we het project Leersumse Kids, de organisatie van een 2e hands kinderkleding en speelgoedbeurs, met als doel om geld op te halen voor verschillende activiteiten die worden georganiseerd voor kinderen in Leersum: Kinderen van 3 tot 12 jaar (600 kids) waaronder kinderen van de AZC en de Hoogstraat. Tot slot hebben we een bedrag gedoneerd voor de aanschaf van de beleef TV voor woonzorgcentrum Edelweiss in Doorn met kleinschalige zorg aan 14 dementerende bewoners en dagbesteding. Het grote scherm van de beleef TV is ontwikkeld voor gehandicapte en dementerende ouderen. Het is een touchscreen en kan aangesloten worden op het internet. Er zijn beelden, geluiden, spelletjes, oude hits, oude foto's et cetera te zien.
    Het effect is dat het zorgt voor vrolijkheid, gezelligheid en verbondenheid in de gemeenschappelijke woonkamer. Tevens prikkelt het de hersenen wat heel belangrijk is bij deze ouderen.

 

  • Ad hoc projecten: elk kwartaal kiezen we een klein project. Dit jaar ondersteunen we LaLeague, onderdeel van Plan Nederland. Het doel is meisjes (12 - 17 jaar) in Brazilië en Nicaragua meer kansen te bieden en te ondersteunen. Ten opzichte van jongens is er veel ongelijkheid in deze landen. We doneren tevens aan Survive in de dark, voor hulp in Laos. Het doel is gehandicapte mensen te ontwikkelen en deel te laten nemen aan de samenleving. Dit door het opzetten van bedrijfjes, organiseren van opleidingen zodat deze mensen zelfstandig een betere toekomst kunnen opbouwen. Met name in Laos zijn er veel gehandicapte mensen door de gevolgen van exploderende bommen die nog steeds door de Vietnamoorlog in grote aantallen in het land aanwezig zijn. Voor Adopteer een Boerin doneren we om opstartkapitaaltje te bieden aan vrouwen (boerinnen) in Afrika. Tot slot dragen we bij aan project Duofiets voor locatie Huize Beatrix in Doorn. Zij financieren een fiets waarop je met twee mensen kunt fietsen. Deze fiets stimuleert om te bewegen, meer buiten te komen en er is meer contact tussen de twee fietsers. 

 

  • Vast project: SOS kinderdorp, Bali: al vele jaren steunen wij dit doel.

 

  • Projecten van de Unie van Soroptimistclubs of van Soroptimist International: Wij steunen het Unieproject ‘Free a girl - School for Justice’ in India om getalenteerde meisjes bevrijd uit de prostitutie, de kans te geven een zo hoog mogelijke opleiding te volgen en zo eigenhandig het systeem te veranderen.

 

  • Soroptimistenclub Utrecht heeft via social media in november 2019 van harte meegedaan aan de 16-daagse internationale campagne Orange the World van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Om optimaal te kunnen bijdragen aan de projecten die ons hart gewonnen hebben verkopen wij als club 2 keer per jaar verrukkelijke wijnen binnen ons netwerk. Ben je geïnteresseerd, laat het ons weten dan sturen we je een bestellijst op!

Daarnaast organiseren we ons lustrumjaar 2019/2020, ter viering van ons 65 jarig bestaan, een aantal specifieke activiteiten: een concert, een filmavond, een a-mee-zing: een sing-for-benefit, en een speciale fietstocht, alle ten bate van ons speciale lustrumdoel: Stichting Het Vergeten Kind

LOGO actie voor het vergeten kind

Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld, zo blijkt uit onderzoeken. Maar helaas geldt dit geluk niet voor alle kinderen in ons land. Nog te vaak gaat het fout, soms zelfs heel erg fout. 

Duizenden kinderen in Nederland kunnen niet meer thuis wonen. Ze zijn verwaarloosd of mishandeld. Ze zijn gevlucht voor geweld of uit huis geplaatst, omdat ze niet meer veilig waren. De trauma’s laten diepe sporen na. Het maakt onzeker, bang en boos. Ook zijn er veel kinderen die wél thuis wonen, maar die dagelijks geconfronteerd worden met ernstige problemen. 

Verslavingen, grote schulden, psychische problemen en onvermogen van ouders kunnen zorgen voor een negatief klimaat waardoor de kinderen niet de positieve aandacht krijgen die ze zo hard nodig hebben. Zo raken ze eenzaam, komen in een sociaal isolement en hun ontwikkeling komt in de knel. Op latere leeftijd lopen ze een verhoogd risico op het criminele pad te raken, werkloos te worden, zelf hun kinderen niet goed op te kunnen voeden of zelfs helemaal geen duurzame relatie aan te kunnen gaan. 

Daarom steunen we dit jaar met al onze lustrumactiviteiten Stichting Het Vergeten Kind. Zij zetten zich in voor kinderen die opgroeien in een onveilige en/of instabiele thuissituatie en voor velen onzichtbaar zijn. 

 

Wij vergaderen elke maand in de Tenniscenter Heuvelrug in Doorn.

Contactadres: utrechtseheuvelrug@soroptimist.nl