Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

Heldinnen

  • door srp
  • 6 maart 2019

Science & Robotics Team ‘Pretty Smart POWER Girls plaatst zich voor de 2e maal voor het wereldkampioenschap FIRST LEGO League in Detroit van 24-27 april 2019. Dit team bestaat uit 7 Groningse meisjes (10-15 jaar). Een van deze meiden is dochter van een soroptimist! Zij zijn een voorbeeld voor alle vrouwen, en zeker op 8 maart 2019 de Internationale vrouwendag. DONEER!

In de prijzen

De meiden hebben dit jaar opnieuw alles uit de kast gehaald. Dat werd tijdens de regiofinale aan de Hanzehogeschool op 15 december beloond met de eerste prijs en een ticket voor de Benelux finale. Tijdens de Benelux finale van 16 februari in Eindhoven werden hun inspanningen beloond met de robotontwerpprijs, een kinderjuryprijs en een felbegeerd ticket voor deelname aan het FIRST World festival in de VS. 

200

Ecosysteem op Mars

Naast een goede robot en goede "core values" (sociaal en sportief gedrag) deden de meiden onderzoek naar de mogelijkheden om een ecosysteem in de ruimte, bijvoorbeeld op Mars, mogelijk te maken. Het idee werd opgedaan tijdens een bezoek aan Science Linx aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar een gesloten ecosysteem met rivierkreeftjes te zien was. De POWER Girls werken mee aan het Astroplant Citizens Science project en werken samen met de Universiteit van Wageningen. Ze kregen van Wageningen zelfs marsgrondsimulant om onderzoek mee te doen. De onderzoeken, waarbij urine als meststof voor o.a. sla wordt gebruikt, zijn nog in volle gang.

Positieve rolmodellen

Dat ticket voor deelname aan het wereldkampioenschap nemen de meiden graag aan. Niet alleen omdat ze graag tijdens wedstrijden laten zien wat ze kunnen, maar ook om andere meisjes te laten zien dat wetenschap en robotica echt iets voor meisjes is. De meiden zijn ambassadeurs van #FIRSTLikeAGirl, een wereldwijd initiatief dat meisjes die aan techniek doen in de spotlights zet door ze als positieve rolmodellen zichtbaarder te maken. 

Een ticket voor het WK, maar nog geen geld...

Het ticket voor deelname is de prijs, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Stichting Techniekpromotie, de organisator van de FIRST LEGO League in Nederland, heeft een bijdrage gegeven voor de reis, naar de rest (ongeveer €25.000) moeten de meiden zelf binnen twee maanden bij elkaar zien te sprokkelen.
Uitleg FIRST LEGO League

Wie helpt deze meiden mee om een impact te maken op andere meiden?

De meiden zijn ondertussen te volgen via Facebook, Twitter en Instagram onder de naam PrettysmartFLL

Ze hebben ook een doneeractie opgezet: www.doneeractie.nl/help-de-pretty-smart-power-girls-naar-het-wk/-34384