Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

Commission on the Status of Women 2019

Van 10  tot 22 maart 2019 vond in New York de Commission on the Status of Women plaats. Heel kort door de bocht is dit een jaarlijkse internationale bijeenkomst, georganiseerd door de Verenigde Naties waarbij de thermometer in de vrouwenrechten wereldwijd wordt gestoken.

1. het-vn-gebouw-momo2.jpeg

Een enorm evenement waarbij vrouwen, en mannen, van over de hele wereld naar New York komen om te spreken en te onderhandelen over vrouwenrechten. Landen onderhandelen via hun delegaties over een statement dat aan het einde van de CSW wordt geaccordeerd. Parallel aan deze onderhandelingen vinden er honderden event en workshops plaats in en om het gebouw van de VN.

 

Dit jaar waren de onderhandelingen en de workshop georganiseerd rond het thema: Social protection systems, access to public services and sustainable infrastructure for gender equality and the empowerment of women and girls. Een hele mond vol, maar kortweg komt het er op neer dat gekeken is hoe sociale voorzieningen, toegang tot publieke diensten en een duurzame infrastructuur dienstbaar kunnen zijn aan gender gelijkheid en de versterking van de positie van vrouwen en meisjes.
Rond dit thema waren vreselijk veel super interessante workshops. Sommige waren zo druk dat ze met de benen buiten hingen.

1. CSW workshop - benen buiten .jpg

Mijn keuzes werden ingegeven door het thema ‘financiële zelfstandigheid van vrouwen en meisjes’. Wat is de rode draad bij al deze workshops?

*          Vrouwen moeten plaatsnemen aan de onderhandelingstafel en moeten meebeslissen. Pas dan worden er beslissingen genomen waarbij recht wordt gedaan aan de belangen van vrouwen en meisjes. Daarvoor moet leiderschap worden ontwikkeld bij vrouwen en meisjes.
*          De overheid moet regelgeving zodanig inrichten dat deze gelijke rechten voor vrouwen en meisjes stimuleert en waarborgt. Daarmee wordt gedragsverandering veroorzaakt. Vergelijk het met de wettelijke verplichting om autogordels te dragen en het rookverbod in de horeca. Daar wilde eerst ook niemand aan, maar omdat het verplicht was, is het nu normaal geworden om je autogordels te dragen en in een restaurant niet meer te roken.
*          De overheid moet ook in haar financiële huishouding duidelijker ruimte maken voor de rechten van vrouwen en meisjes door bijvoorbeeld het genderperspectief in haar begroting te betrekken.
Waarom is dit allemaal nodig? Volgens de OECD lopen we ca 10 % economische groei mis door omdat  mannen en vrouwen geen gelijke rechten hebben.

Het is goed om te zien dat er inmiddels een aantal bedrijven zijn die zich dit realiseren en van mensenrechten en die van vrouwen en meisjes in het bijzonder een speerpunt hebben gemaakt. Hun HR-beleid maakt bijvoorbeeld het combineren van zorg en werk gemakkelijker. Zowel voor mannen als voor vrouwen, zodat het voor beiden mogelijk is om zorg te verlenen. Ook wordt in toenemende mate toe gewerkt naar gelijke beloning.

Zo inspirerend als de workshops waren, zo taai verliepen de onderhandelingen.

1. onheilige alliantie.jpeg

De ‘onheilige alliantie’, bestaande uit de Verenigde Staten, Vaticaan en landen waarin de Shariawetgeving wordt gehanteerd bleken zich te hebben verenigd om de rechten die 25 jaar geleden in Beijing zo zwaar bevochten zijn te ondermijnen. Met name de rechten op seksuele gezondheid en reproductieve rechten stonden zwaar onder druk. Ook wilde men de tekst van Beijing niet meer ‘bevestigen’ maar ‘voor kennisgeving aannemen’. De algehele indruk was dat de conservatieve tegendruk dit jaar nog weer groter was dan vorige jaar en dat de vrouwenrechten steeds verder onder druk staan.
Na deze week werd het me duidelijk dat wij echt aan de bak moeten om deze rechten te verdedigen.

1. beyonce-feminist-x900.jpeg

 

Soroptimist = Proud Feminist!
 

 

 

 

 

Judica van Riessen
Gouverneur Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao

Club Breda

Meer weten over de CSW 2019? Kijk op de UN weekly update: https://bit.ly/2Wo7cHI

Stand up for women!!

Teken de petitie en steun gevangen genomen Nasrin Sotoudeh - advocaat en mensenrechten activiste in Iran. 
Amnesty International Petitie: https://www.amnesty.org/en/get-involved/take-action/iran-free-nasrin-satoudeh-now/
New York Times artikel: https://www.nytimes.com/2019/03/13/opinion/hathloul-sotoudeh-iran-saudi-arabia.html?smid=nytcore-ios-share