Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

Vrouwenrechten staan onder druk door de coronacrisis

  Een crisis raakt vrouwen anders dan mannen. Bijzonder hoogleraar Renée Römkens en jurylid van de Soroptimistprijs, constateert dat er onvoldoende oog is voor hoe, en dát, de corona crisis vrouwen anders raakt dan mannen.

  Renée Römkens, bijzonder hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de Universteit van Amsterdam en jurylid van de Carla Atzema Soroptimistprijs,  spreekt in een interview in NRC.nl haar zorg uit dat de huidige coronacrisis een extra terugval betekent voor vrouwenrechten.

  De huidige tijdgeest heeft geen positief effect op vrouwenrechten. Het aantal populistische regimes, waar 'echte mannen' aan het roer staan, is in de afgelopen jaren toegenomen. Denk aan Bolsonaro (Brazilië), Trump (VS) of Poetin (Rusland). Emancipatie bedreigt die mannelijkheid en je ziet dat rechten worden ingeperkt. Bijvoorbeeld abortus wordt meer en meer onmogelijk gemaakt.
  Corona heeft ernstige (economische) gevolgen. Landen on ons heen rapporteren een toename in huiselijk geweld. Ontslagen vallen traditioneel het eerst onder parttimers. Grotendeels vrouwen dus.
  “Ik pleit er dan ook voor om die genderblik in het bestrijden van de pandemie mee te nemen. Emancipatie van vrouwen gaat over veel meer dan vrouwen alleen. Het gaat over het niet langer accepteren van sociale ongelijkheid.”

  Lees hier het volledige interview in NRC.nl dat verslaggeefster  Annemarie Sterk had met Renée Römkens.