Cookie melding

Wij gebruiken cookies om onze website gebruiksvriendelijker te maken. Door op deze site te blijven gaat u akkoord met ons gebruik van deze cookies.

Soroptimisten over wetsvoorstel seksuele misdrijven: Vrouwen verdienen betere bescherming

 • door nieuws
 • 30 september 2020

  Verscherping van huidige wetsvoorstel dringend noodzakelijk

  Vrouwen verdienen een betere bescherming dan nu is opgenomen in het wetsvoorstel seksuele misdrijven. Dat vindt ook Anne-Marie Vreman, voorzitter van vrouwenorganisatie Soroptimist Nederland in een reactie op de brief die minister Grapperhaus gisteren aan de Tweede Kamer stuurde. Het is goed dat de minister daders van grensoverschrijdend seksueel gedrag eerder strafbaar wil stellen dan op basis van de huidige wetgeving mogelijk is. De minister geeft daarmee een belangrijk signaal af: grensoverschrijdend seksueel gedrag - in elke vorm ook - is niet toelaatbaar.

  Verkrachting = verkrachting

  Soropimist Nederland is wel teleurgesteld dat de minister meer geluisterd schijnt te hebben naar rechters en advocaten dan de slachtoffers die hij zegt te willen beschermen. Zo lijkt de bewijslast van verzet tegen seksueel contact nog steeds bij het slachtoffer te liggen. En wordt een dader bij een verkrachting waarbij het slachtoffer geen verzet kan bieden - wegens zogenoemde tonische immobiliteit - lager gestraft dan wanneer wel verzet is geboden. Dat leidt tot een ongewenste situatie voor slachtoffers. Of sprake is van verkrachting in strafrechtelijke zin moet niet afhankelijk zijn van geboden verzet.

  Aanpassing wetsvoorstel noodzakelijk

  Het wetsvoorstel wordt nog ter consultatie voorgelegd en in de Tweede Kamer besproken. Mogelijk zal dit traject aanleiding zijn tot aanpassing van het wetsvoorstel op dit punt. Maar vrouwenorganisatie Soroptimist Nederland hoopt dat de minister zelf bereid is op zijn eerder ingenomen standpunt terug te komen.

  Voor onze reactie op het wetsvoorstel zie:  https://soroptimist.nl/nl/nieuws/2020/09/19/soroptimisten-nederland-op-de-bres-voor-slachtoffers-geweld/

  Lees het interview met Nienke Feenstra, pastpresident, over de wet tegen seksueel geweld https://soroptimist.nl/nl/topvrouwen/topvrouw-nienke-feenstra-en-de-wet-tegen-seksueel-geweld/