Let’s orange the world van 25 november tot 10 december

Het lijkt nog ver weg, 25 november, zeker nu de zomer net begonnen is. Maar 25 mei, een half jaar voor de actie start, is er al een brief uitgestuurd naar alle gemeenten, Provincies en Waterschappen in Nederland. Zie de link hiernaast.

Die brief moet natuurlijk wel een vervolg krijgen, zodat zoveel mogelijk gemeentes en provincies mee doen en een landmark, een bekend gebouw of brug oranje gaan kleuren. Liefst de hele periode, maar zeker op 25 november. En laat het ons weten, als dat lukt! Mail naar webmaster@soroptimist.nl . Alleen dan kunnen we er ruchtbaarheid aan geven, en alle acties delen via de website en op Social Media.
We hebben al toezeggingen van verschillende gemeentes binnen die zeker meedoen. En tijdens de Inspirada verklapte Jetta Klijnsma al dat de provincie Drenthe het Drents Museum oranje gaat kleuren.

Orange the World - Gebruik de zomer om alvast plannen te maken

Wat kun jij doen/ wat kan jouw club doen? Zoek contact met de gemeente om te achterhalen wie deze brief ontvangen heeft. Dat kan de wethouder met bijvoorbeeld de portefeuille Veiligheid, Sociale Zaken, of Cultuur zijn. Dat verschilt per gemeente en provincie. Of zoek naar raadsleden die je mogelijk kent. Kijk op de gemeentelijke website voor meer mogelijkheden en bél gewoon.

Orange hand stopviolence.jpg

Bedenk gedurende de zomer eens wat je verder nog met je club zou kunnen doen om aandacht te vragen voor deze periode – voor STOP geweld tegen vrouwen.  Bedenk ook dat Veiligheid echt een politiek onderwerp is dat leeft.
Ga op 25 november met oranje sjaals de straat op, maak er een foto van en maak zo een gebaar op Social Media. Of met een oranje handschoen het STOP teken makend. Misschien vind je burgemeester en wethouders of andere bekende dorps- of stadsgenotenel bereid om (met jullie) op de foto te gaan.
Onveilige straten in jouw gemeente of stad? Breng ze in kaart in die periode en biedt deze inventarisatie aan, aan de gemeente. Laat je zien en horen: ook voor Veiligheid.
Deel oranje bloemen uit mét het verhaal waarom wij hier aandacht voor vragen. Misschien organiseer je wel een bijeenkomst met een mooie spreker?! Vrouwen en meisjes moeten veilig zijn in deze wereld, en daar kun jíj en daar kunnen wíj wat aan doen, samen met UNwomen, Zonta en andere organisaties.

Stop geweld tegen vrouwen 
Vanaf 25 november, de dag van de uitbanning van het geweld tegen vrouwen, komen we opnieuw in actie om aandacht te vragen voor het nog steeds aanhoudend geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd wordt er dan 16 dagen actie gevoerd. Dus ook in Nederland, door ons, Soroptimisten

Waarom actie voeren?
Leven in veiligheid is een fundamenteel mensenrecht: een recht waar wij ons ook dit jaar opnieuw sterk voor gaan maken, zoals we dat al bijna een eeuw doen.

Waarom dan en zo? 
25 november is de dag die de UN heeft uitgeroepen als Dag voor een STOP tegen het geweld tegen vrouwen. 16 dagen lang worden er internationaal acties gevoerd door gebouwen oranje te kleuren en daarmee een statement te maken: het geweld tegen vrouwen moet stoppen! De kleur staat symbool voor een stralende, optimistische toekomst. Overal kleuren in deze periode de meest beroemde en iconische gebouwen oranje. Overal in de wereld, dus ook in Nederland.

werkconferentie_2018_orange_2.jpg

 

Wat kun jij doen op sociale media

● Orange de profielfoto van je organisatie of jezelf op sociale media en deel de hashtag #orangethewordNL. Banners worden in de week van 25 november verspreid via sociale media en de website

● Like en volg de Facebook, Twitter en Instagram accounts van UN Women Nederland rond de campagne, en tweet en post berichten door naar je eigen volgers.

● Neem deel aan het online gesprek over geweld tegen vrouwen via de hashtags #orangetheworldNL #HearMeToo en #16days.

● Informeer de leden van je organisatie over de campagne en deel de hashtag #OrangetheWorldNL met hen.

Te gebruiken documenten:

arrow_RGB OtW.pdf (928,7 KB)

Orange the world - SIE Campaign poster and graphic rules EN FINAL.PDF (233,6 KB)

SIE nw OtW - social-media-square-instagram-and-others.png (111,8 KB)

SIE nw OtW fb_with_text-01-01.png (113,0 KB)

arrow_RGB-OtW.png (398,8 KB)