Foto’s

Foto’s van activiteiten van onze club

Benieuwd naar onze activiteiten? Op deze fotopagina krijg je een indruk van de sprekers op onze avonden en andere activiteiten van onze club. Of volg ons op Facebook!

2020

december: veel contact, maar op afstand…

Vanwege de strenge coronamaatregelen konden we in december helaas niet samen de Dag van de Mensenrechten vieren. Toch was er wel contact! Want op 5 december brachten diverse Sorren leuke cadeautjes met mooie gedichten aan elkaar rond. En een paar dagen later viel er een lieve, handgeschreven kaart van de decembercommissie bij alle leden in de bus. Wat hebben we toch een warme en betrokken club! We kijken vol goede moed vooruit naar het nieuwe jaar. Graag tot ziens allemaal in 2021!

25 november: Orange the World!

Heel Zeeland kleurde oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen! Van het Adbijplein in Middelburg, een brug in Terneuzen, de zendmast in Goes tot een kerk in Zierikzee. Lees meer over Orange the World en over de publiciteit in de PZC en op Omroep Zeeland!

24 november: ledenbijeenkomst met gastspreekster

Wederom online, maar niet minder interessant: Karlijn L’Ortye was digitaal onze gast. Zij is de nieuwe directeur van de Nederlandse vereniging voor Commissarissen en Directeuren. Zij vertelde over haar eigen indrukwekkende loopbaan, de NCD en de mogelijke rol bij meer diversiteit. Voor wie er niet bij kon zijn: verslag volgt binnenkort!

19 november: onze club in het nieuws met Orange the World!

Mooie publiciteit voor Orange the World, want ook dit jaar vragen we weer aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes door gebouwen oranje uit te lichten. Lees het artikel in de PZC!

27 oktober 2020: digitale vergadering met bestuurswissel!

Helaas dwingt de coronapandemie ons weer onze huizen in. Daarom vandaag een digitale vergadering, maar mét een heerlijke verrassing die vooraf aan alle leden was rondgebracht. Daardoor konden de 26 virtueel aanwezige leden het glas heffen op de vertrekkende bestuursleden. Veel dank Fifi en Diana voor jullie inzet van de afgelopen twee jaar! We wensen het nieuwe bestuur heel veel succes en inspiratie toe – zeker in deze uitdagende tijd…

22 september 2020: spreker, vergadering én twee nieuwe leden!

Angelique Duijndam, onder meer bekend van Keti Koti en Black Lives Matter, vertelde haar familieverhaal: hoe tot slaaf gemaakten een plantage overnamen in Suriname. Ook ging ze in op discriminatie in Zeeland. Dank voor je mooie bijdrage!
Vervolgens was de vergadering, waar onder meer twee nieuwe leden werden geïnstalleerd. Welkom bij de club Deborah van Velzen en Iris de Rijke!

23 juni 2020: onze jaarlijkse Tuinbijeenkomst

Een zonovergoten dag, een prachtige stadtuin en overheerlijke hapjes. Met die ingrediënten kon onze jaarlijkse Tuinbijeenkomst natuurlijk alleen maar een succes worden. Vanwege de anderhalve meter kwamen de leden in twee groepen: van 16-18 uur en van 18.15-20.15 uur. We hebben gezellig bijgepraat en genoten… eindelijk elkaar weer ontmoeten! Dank aan de organisatoren en natuurlijk Marica voor het beschikbaar stellen van haar tuin.

maart, april, mei…: virtuele bijeenkomsten

Het coronavirus vergt heel wat van iedereen. Gelukkig kunnen we elkaar virtueel ontmoeten en zijn er allerlei initiatieven om toch het beste van deze tijd te maken, zoals kettingbrieven en spontane wandelclubjes. Hier een impressie van zo’n online-ledenvergadering.

24 april 2020: geridderd!

Hoera, Ger van Waegeningh is tijdens de Lintjesregen virtueel geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Een welverdiende onderscheiding na ruim 41 jaar vrijwilligerswerk en nog altijd actief! Hartelijk gefeliciteerd, Ger!

7 maart 2020: Zeeuwse Vrouwendag – Kracht in Crisis!

Buitengewone vrouwen kregen vandaag een podium en vertelden hun verhaal. Verhalen die iets met je doen:
“Aan het einde van het jaar, als de eerste klappen het vuurwerk vallen, dan stijgt mijn adrenaline-niveau en dan is mijn eerste instinct: waar is mijn helm, mijn vest, mijn uzi?!”
“Ik heb dit nooit aan iemand verteld, behalve mijn man, maar ik heb vijf dagen in een vrachtwagen met één man gezeten, terwijl ik ongesteld was, zonder vrouwenverband.”
“Ik vertelde het aan niemand, ook niet mijn gezin, dat ik elke dag naar Damascus ging om mijn studie af te maken.”
“Onder alles zit angst. Altijd is er die angst.”
“Dat je van anderen houdt, dat je niemand pijn doet, dat is voor mij religie. Religie is gewoon jezelf.”
“I had one week to pack my whole into one bag. I had to flee. No, did not flee. I ran. As hard as I could.”
“Vrouwen vaker in de media? Belicht de wond, niet die pleister. Maak het urgent.”

25 februari 2020: lezing door Winie Hanekamp-Haisma

Wat een indrukwekkende avond weer… In Nederland zijn er op een willekeurige dag 25.000 kinderen met een ouder in detentie. Deze kinderen leven vaak met een geheim of zijn juist getuige van de arrestatie van hun ouder. De belangen en rechten van deze kinderen staan onder druk. Ruim 13 jaar werkt Winie nu voor de genoemde kinderen en zij weet dat hier nog een wereld te winnen is. Winie is operationeel manager bij het Expertisecentrum K I N D, ouder en detentie en boardmember van ‘Children of Prisoners Europe’. Ze heeft professioneel ervaring in de jeugdbescherming, pleegzorg en als gezinshuisouder. Dank, Winie, voor deze boeiende avond!

28 januari 2020: lezing door Martha Vergouwe van CitySeeds

Martha is met pensioen, maar druk met vrijwilligerswerk. Ze werkt nu ongeveer vier jaar bij CitySeeds. CitySeeds is eind 2013 gestart met de gedachte om groente te kweken voor mensen die vanwege armoede te weinig geld hebben om gezond eten te kopen. In 2018 zijn ze verhuisd naar een terrein tussen de flats in de wijk Dauwendaele. CitySeeds kweekt volledig biologisch.

Er werken inmiddels ongeveer 35 vrijwilligers voor CitySeeds, waaronder enkele asielzoekers. Daarnaast worden schoolkinderen betrokken, ongeveer 60 scholieren komen regelmatig op de tuin werken. Er zijn ook contacten met bureau Halt. Er staan ongeveer 70 mensen op de lijst die bij CitySeeds gratis groente kunnen ophalen. Blijft er groente over, wordt dit uitgedeeld aan Resto van Harte of het Leger des Heils. Martha heeft, met filmpjes en foto’s als ondersteuning, enthousiast vertelt over het werk van CitySeeds.

2019

10 december 2019: ons jaarlijkse decemberdiner

De decembercommissie heeft ook dit jaar weer een gezellig en boeiend decemberdiner georganiseerd; dit maal thuis bij Anna Dieleman. In de schuur van Hof Welgelegen hebben we heerlijk gegeten, gezellig bijgepraat en alle universele mensenrechten besproken. Kortom, de laatste bijeenkomst van 2019 was wederom een mooie avond. Dank aan iedereen die zich hiervoor heeft ingespannen!

12 december 2019: Koninklijke Onderscheiding!

Vandaag kreeg Sylvia van Dam Merrett een Koninklijke Onderscheiding opgespeld: Ridder in de Orde van Oranje Nassau! Dat gebeurde in Veere door burgemeester Van der Zwaag. Sylvia verdiende de onderscheiding voor haar tomeloze inzet voor talloze instanties, zoals het project Feest van Herkenning, de museumvereniging en de musea in Veere. En natuurlijk voor haar werk voor de Soroptimisten. Trots op deze bijzondere Sor!

7 december 2019: Goede Doelenmarkt Middelburg

Op het Abdijplein in Middelburg was op 7 december een Goede Doelenmarkt. Daar stonden van 15.00 tot 20.00 uur met een stand en verkopen we o.a. wasknijperpoppetjes, vogeltaarten en producten van Zeeuws Zusje voor het goede doel.

26 november 2019: clubavond over Orange the World

Een indrukwekkende bijeenkomst was het. Want Orange the World, wat betekent dat nou in de praktijk? Daarover kwam Suzanne heel dapper vertellen. Zij werd slachtoffer van een loverboy. Ze werd geïnterviewd over haar veelbewogen leven door Luuc Smit, werkzaam als haptonoom en Hogeschooldocent. Daarvoor was Luuc werkzaam in de jeugdhulpverlening en directeur van Slachtofferhulp.

25 november 2019: Orange the World!

Soroptimistclub Walcheren organiseerde op 25 november 2019 samen met Provincie Zeeland, de gemeenten Middelburg en Goes, UCR en HZ een inhoudelijk programma om aandacht te vragen voor de actie Orange the World. In Middelburg werden het Stadhuis en de Abdij een avond in oranje spotlicht gezet.

Twee studenten van UCR gaven, ter omlijsting van een gedachtewisseling, een intense poëtische presentatie van hun persoonlijke ervaringen met geweld. De impact van geweld liet zich misschien niet direct kennen, omdat goede bekenden hen kwaad deden, maar uiteindelijk laten de trauma’s langdurig hun sporen na. Fifi Visser, voorzitter van Soroptimistclub Walcheren, ging over geweld tegen vrouwen in gesprek met Carla Doorn (wethouder), Anita Pijpelink (gedeputeerde), Bert van den Brink (dean UCR) en Luuc Smit (HZ). Zij binden de strijd tegen geweld aan door aandacht te vragen voor (seksuele) opvoeding als tegenpool van porno op internet, georganiseerd aandacht te geven aan het thema geweld in het onderwijs en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op verschillende posities in de samenleving. Carla Doorn, wethouder van de gemeente Middelburg, deed de toezegging een coördinator mensenhandel aan te zullen stellen. Dit is haar bijdrage in de strijd tegen geweld waar vrouwen slachtoffer van worden.

Ook in de gemeenten Terneuzen, Vlissingen, Goes en Borsele kleurden gebouwen oranje. Kapelle en Veere voerden digitaal actie. Wereldwijd namen meer dan honderd landen deel aan de actie Orange the World.

22 oktober 2019: Roos Gortzak te gast en… nieuw bestuur!

Gisteravond was er eerst een boeiende lezing door Roos Gortzak, directeur van “De Vleeshal”. Daarna trad het oude bestuur af en het nieuwe bestuur toe. Dank aan voorzitter Anne Marijke, secretaris Mineke en (jarenlang!!!) penningmeester Bep voor hun inzet! En Fifi, Caroline, Nina en Petra heel veel succes toegewenst samen met Diana!

24 september 2019: lezing kinderrechter Noor Haesen

Een van de vijf kinderrechters bij de rechtbank Middelburg is Noor Haesen. Zij vertelde over het strafrecht voor kinderen, over onder toezichtstelling en uithuisplaatsingen en over omgangsregelingen. Een interessant en boeiend kijkje in haar wereld! Meer weten over het werk van kinderrechters? Bekijk dan dit

.

27 augustus 2019: lezing Ira von Harras en levensbericht Petra van der Pluym

De eerste bijeenkomst na de zomerstop! Een boeiende avond met een lezing van de directeur van de Zeeuwse Milieufederatie Ira von Harras. Ze vertelde over haar werk, de rollen van het ZMF en de klimaattafels. Na de ledenvergadering nam Petra van der Pluym ons mee door haar leven. Een mooie en afwisselende start van dit nieuwe clubjaar!

25 juni 2019: zonnige afsluiting van ’t verenigingsjaar!

In haar warme en zonnige tuin in Meliskerke, ontving Mineke wel dertig leden bij de traditionele Tuinbijeenkomst van onze club. Anne Marijke had voor heerlijke gerechten gezorgd en bij de koffie genoten we van de taart van Nina. Daarna vertelde Ger – al sinds 1978 lid van de Sorren – haar levensbericht: over hotel Du Commerce, de nonnen in Vught en haar vrijwilligerswerk in Honduras, Afrika en Midden-Amerika. Wederom een bijzondere bijeenkomst en een mooi sluitstuk van een afwisselend, succesvol en feestelijk clubjaar!

28 mei 2019: Ida Smit én Linda Postma

Fifi Visser interviewde vanavond Ida Smit. Zij werkte jaren in de jeugdhulpverlening en in vrouwenopvang; nu als zelfstandig haptonoom. Een boeiend gesprek over een Joods leven leven, mensen helpen zien wie ze zijn en luisteren naar je gevoel. Daarna deelde Linda Postma haar levensbericht. Dat verhaal sloot mooi aan bij dat van Ida!

11 mei 2019: onze 70e verjaardag!

Het verslag met foto’s van ons lustrum kun je bij het nieuws op de Home pagina teruglezen.

23 april 2019: Lezing over eenzaamheid…

Op onze maandelijkse clubbijeenkomst van 23 april hield Prof.Dr. Anja Machielse een lezing over eenzaamheid. Een boeiende lezing over “ertoe doen en van betekenis zijn”. Haar lezing zorgde voor veel gesprekstof, waar na afloop uitgebreid over van gedachten werd gewisseld. Anja Machielse is filosoof en sociaal wetenschapper in Utrecht. Wederom een zeer geslaagde clubavond in ons “stamlokaal” De Kloveniersdoelen.

26 maart 2019: Etty Hillesum en levensbericht

Wat een indrukwekkende avond weer! Aangrijpende lezing van Ds Gert Jan Smit over het leven van Etty Hillesum, gelardeerd met citaten uit haar dagboeken. Die werden voorgedragen door Anna de Bruyckere – prachtig! Daarna het levensbericht van Henriëtte Visser. Kortom, een avond vol persoonlijke en inspirerende verhalen!

8 maart 2019: Zeeuwse vrouwen vieren 100 jaar vrouwenkiesrecht

De viering startte in de filmzaal van de Provincie Zeeland. Na een welkom o.a. door de Commissaris van de Koning, Han Polman, werd de indrukwekkende film “Suffragettes” gedraaid. Hierna werd het programma in de Burgerzaal van het Stadhuis voortgezet. Er waren twee korte presentaties over de geschiedenis van vrouwenrechten in Zeeland, gevolgd een interview met drie vrouwen uit de Zeeuwse politiek. Afsluitend was er een college tour en natuurlijk een gezellige netwerkborrel. Het was een inspirerende, drukbezochte middag!

26 februari 2019: boeiende lezing en nieuwe leden

Wederom een inspirerende avond! Debby Esmée de Vlugt was bij ons te gast. Zij doet promotieonderzoek bij het RIAS in Middelburg en is betrokken bij de dag over 100-jaar vrouwenkiesrecht op 8 maart. Door de eeuwen heen zijn er verschillende sterke Zeeuwse vrouwen geweest die hebben gestreden voor de rechten van vrouwen.
Debbie vertelde hoe met Aletta Jacobs de strijd van de Sufragettes in Nederland begon. En over de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, die in Zeeland maar liefst 3 afdelingen had. Op grote manifestatie in Den Haag verschenen zij in klederdracht. Esmee ging dieper in op drie van hen: Henriétte van der Meij, Mathilde Wilbaut en Emma Bergsma.
Zo profileerde Emma Bergsma zich erg als moeder, want ze wilde immers meebeslissen over toekomst van haar kinderen. In 1924 nam zij als eerste vrouw zitting in de Provinciale Staten van Zeeland namens de Vrijzinnig Democratische Bond.
Kom vooral op 8 maar naar de tentoonstelling 100 jaar vrouwenkiesrecht, want er is hard voor gevochten!
Na de lezing werden nog twee nieuwe leden geïnstalleerd: welkom bij de club Anna Dieleman en Elly Brandt!

23 februari 2019: Open Dag provincie Zeeland

Op uitnodiging van het platform MAEX Zeeland was onze club te vinden op de Open Dag van de provincie Zeeland. Er kwamen veel belangstellenden langs en we hebben dus veel Zeeuwen kennis laten maken met het Soroptimisme.

7 februari 2019: Filmfestival voor kinderen

De Soroptimisten in Zeeland organiserden op 7 februari 2019 Het Film Festival voor Kinderen in FiZi filmtheater in Zierikzee. We organiseerden dit filmfestival om kinderrechten – via films – onder de aandacht te brengen van kinderen en zo de bewustwording van kinderen over kinderrechten te vergroten. We vertoonden drie keer de film BEKAS aan 240 leerlingen van groep 8, afkomstig van zes basisscholen op Schouwen-Duiveland. Dit concept wordt nu uitgerold over de andere Zeeuwse eilanden. Lees hier het verslag in de PZC.

september 2018 – juni 2019: gastsprekers op basisschool Het Element
Soroptimist club Walcheren ondersteunt het lesprogramma van basisschool Het Element, door gastsprekers te koppelen aan de thema’s die op school worden behandeld. Op 23 januari gaf ‘onze’ Soroptimiste prof. Barbara Oomen ruim 50 kinderen uit groep 6-8 van basisschool ‘Het Element’ een gastles over mensenrechten en Eleanor Roosevelt. De leerlingen kwamen daarvoor op bezoek bij University College Roosevelt. De Dean van het UCR, prof. Bert van den Brink, verzorgde ook een deel van de les.

22 januari 2019:

Wederom een boeiende clubavond! Te gast was Julia van Boven. Zij werkt sinds 2016 bij de Sustainable Finance Desk van ABN AMRO. Deze afdeling wil de overgang naar een circulaire economie versnellen en meer hernieuwbare energie inzetten. Julia vervult een rol als aanjager en facilitator binnen de bank om deze ambitie te realiseren. Julia studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en rondde haar master Applied Ethics af aan Universiteit Utrecht. Een interessant verhaal over een heel belangrijk onderwerp! Bekijk hier een filmpje over haar werk:

september 2018 – juni 2019: gastsprekers op basisschool Het Element

Soroptimist club Walcheren ondersteunt het lesprogramma van basisschool Het Element, door gastsprekers te koppelen aan de thema’s die op school worden behandeld. Op 14 januari 2019 gaf Marjolijn een gastles geschiedenis over Willem van Oranje. Met het thema ‘leren van mensen uit het verleden’ vertelde ze over godsdienstvrijheid, dat toen en ook nu nog, niet vanzelfsprekend is.

2018

15-16 december 2018: Kerstmarkt in Veere

In prachtige Dickens-kostuurms (gemaakt door Sylvia) stonden al deze Sorren op de Kerstmarkt in Veere om heel mooie, zelfgemaakte spulletjes te verkopen voor ons goede doel. Het was koud, maar heel gezellig! En de opbrengst? € 1.173,70 voor ons goede doel!!

10 december 2018: Decemberdiner

Tijdens ons traditionele Decemberdiner staan we stil bij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het diner was dit jaar bij Fifi thuis. Er is heerlijk gekookt, gezellig geborreld, lekker gegeten en na afloop flink afgewassen. Dank aan iedereen die deze gezellige avond mogelijk heeft gemaakt!

september 2018 – juni 2019: gastsprekers op basisschool Het Element

Soroptimist club Walcheren ondersteunt het lesprogramma van basisschool Het Element, door gastsprekers te koppelen aan de thema’s die op school worden behandeld. In oktober was een van onze Sorren met IVN-gids Johan (natuur-en milieueducatie) op basisschool Het Element. Met de 5-jarige kinderen is materiaal verzameld in de natuur en een herfsttafel gecreëerd.

23 oktober: bestuurswissel en een Socratisch gesprek

Heel veel leden waren afgekomem op deze bijeenkomst met een overvol programma! De avond begon met een korte terugblik van Maria Batenburg op haar fietstocht rond de Kilimanjaro. Samen met haar gezin heeft ze tijdens die 400 kilometer lange toch € 32.000 opgehaald voor AMREF Flying Doctors! Onderweg hebben ze indrukwekkende projecten bezocht. Vooral de verhalen over het terugdringen van vrouwenbesnijdenis maakte grote indruk. Na de vergadering was het tijd voor de wisseling van de wacht: de voorzittershamer werd door Sylvia van Dam Merrett overgedragen aan Anna Marijke de Jong. Ook Magda Willemse nam afscheid van het bestuur. Dames, bedankt voor jullie inzet! Bekijk de nieuwe bestuurssamenstelling hier. Na de pauze was het tijd voor een Socratisch gesprek onder leiding van Sabiene Bierens en Kathy van Boven. Die vraag die centraal stond: ‘Wat is een goede Soroptimist’? Na heel wat vragen en doorvragen was de uitkomst verrassend Socratisch!

25 september 2018: kunstenares Hetty Schaart

Hetty vertelde over haar werk bij Galerie Atelier de Kaai van het Gors in Goes. Daar hebben lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kunstenaars een plek om te werken en hun talenten te ontplooien. Met haar no-nonsense aanpak (“Niemand hier is zielig”) zorgt zij ervoor dat de cliënten het beste uit zichzelf kunnen halen en meer bereiken dan iemand ooit voor mogelijk hield. Meer informatie over Atelier de Kaai vind je hier. Bedankt, Hetty, voor je inspirerende verhaal!

21 augustus 2018: zangworkshop

Wat hebben we gelachen vanavond in ons ‘clubhuis’ de Kloveniersdoelen tijdens de stem- en zangworkshop van AnneMarijke! We weten nu alles over een vrijhangend strottehoofd, lage ademhaling met je buikspieren en haar liefde voor oude muziek. Natuurlijk gingen we ook aan de slag: van tonen en stenen doorgeven tot liedjes zingen die AnneMarijke begeleidde op de accordeon. Enig!

26 juni 2018: jaarlijkse Tuinbijeenkomst

Wat een avond! Met een grote groep Sorren hebben we genoten van onze jaarlijkse Tuinbijeenkomst: heerlijk eten, een betoverend mooi plekje en… zon! Dank aan Sylvia voor de gastvrije ontvangst, Magda voor alle hulp bij het koken en Mineke voor de goede zorgen! We hieven een glas met bubbels op de verjaardag van Maria en luisterden geboeid naar het levensbericht van José.

7-10 juni 2018: zusterclub Beckenham op Walcheren!

Dit weekend waren leden van onze zusterclub uit Beckenham op bezoek! Vrijdag zijn we met ze naar de Houtenhandsche Hof in Koudekerke geweest en hebben daarna bij Marijke van een aspergemaaltijd genoten. Zaterdag stond een dagje Veere op het programma, met een gezellige lasagne-maaltijd bij Sylvia thuis. Op zondag hebben we in Vlissingen het muZEEum bezocht en daarna met de toeristische elektrische trein een rondrit door de stad gemaakt. Het gezellige weekend werd afgesloten met een etentje in de Gecroonde Liefde. Kathie heeft de groep weer veilig terug naar Engeland gebracht. En Suzan en Marijke… mochten de vaat wegwerken!

juni 2018:

Geregeld wordt er door een groepje Sorren van onze club hard gewerkt voor het goede doel! Want vooral onze wasknijperpoppetjes zijn erg populair, die moeten geschilderd, beplakt en versierd worden. Wil je er een aantal bestellen? Neem dan contact met Sylvia op.

22 mei 2018:

Na onze vergadering werd een cheque uitgereikt aan Humanitas Zeeland voor hun kinderkamp! Lees er hier alles over! Daarna was Joyce Pijnenburg van Bureau de Filosoof onze gast. Zij vertelde over vrouwen in de filosofie en ideeën over ‘het vrouwelijke’ in de theologie en filosofie. Op het moment van de foto heeft ze het over Hildegard van Bingen, de beroemde 12e eeuwse geestelijke en filosofe.

27 maart 2018: interview met Dieuwke Parlevliet

Voorafgaand aan onze vergadering interviewde Fifi Visser de Zeeuwse theoloog en kunstenaar Dieuwke Parlevliet. Zij spraken over haar werk en leven als kunstenaar, dichter, onderwijzer en moeder. Haar werk is te vinden op Zeeuws Blauw.

9 maart 2018: werksymposium over meer diversiteit in bestuurlijk Zeeland

Het was een ontzettend leuke middag! De 127 aanwezigen konden zelf interactief deelnemen aan diverse discussies via de mentimeter. Ongeveer 30% van de aanwezigen waren man.
De panelleden gingen onder meer de discussie aan over de vraag of er wel of geen quota nodig zijn. Joba van den Berg (Tweede-Kamerlid CDA), Neldes Hovestad (Dow Terneuzen), Saskia Goole (Site manager ICL-IP Terneuzen), vonden quota niet nodig. Sarah Jane Koulen, lid van de Nederlandse Unesco Commissie), Ferdinand Ralf (Stichting Monument Middelburg) en Bart de Bart (Studeren en Werken op Maat) vonden quota wel nodig. Bart de Bart was aanvankelijk tegen quota, maar realiseert zich inmiddels dat hij met zijn stichting – zonder de quota uit de participatiewet – nooit zover gekomen was.
Alexandra Timmer (universitair docent bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) Universiteit Utrecht vertelde vooral over de man-vrouwverhoudingen in Europa en Nederland. Rosa, Celine en Maike, studentes van de UCR, hadden onderzoek gedaan naar lokale gemeenteraden en besturen in Zeeland.
De aanwezige mannen lieten blijken dat zij graag hun schouders willen zetten onder het bevorderen van meer diversiteit. Bert van de Brink (Dean UCR) voerde na de bijeenkomst de ambassadeurslijst aan. Han Polman (Commissaris van de Koning) is bereid om als lijstduwer te fungeren. Ook werd er een lijst met beschikbare vrouwen samengesteld. De eerste vrouw werd ter plekke al gepolst voor een post in een Raad van Toezicht. Han Polman sloot de bijeenkomst af. Hij was ooit over een lijst van potentiële kandidaten (vrouwen) begonnen. Hij riep op tot meer verontwaardiging, zoals in Spanje. Uit die verontwaardiging komen veranderingen voort.
En nu het vervolg. Eind maart komt de (zwaan-kleef-aan) gelegenheidsgroep weer bij elkaar. Nu warm houden en doorpakken, schreef Caroline. Stefano en Barbara signaleerden dat in de gemeentepolitiek vrouwen (kandidaat-wethouders) nog steeds in de minderheid zijn. Wordt dus vervolgd! Pure noodzaak!

28 februari 2018: in de krant!

Nienke Slump promoot in de PZC het werksymposium over meer diversiteit in bestuurlijk Zeeland van 9 maart 2018.

27 februari 2018: welkom bij de club!

Tijdens de vergadering werden maar liefst vijf nieuwe leden geïnstalleerd! Hartelijk welkom bij onze club Marion de Vaan, Henriëtte Visser, Petra van de Pluijm, Linda Postma en José Baars!

27 februari 2018: lezing over homosexuele senioren

Ditty Smit van onze zusterclub De Bevelanden vertelde over haar vrijwilligerswerk voor ‘Roze Ouderen’. Zij zetten zich in voor de acceptatie van homosexuele senioren. Dat doen ze door het vergroten van de bewustwording van medewerkers in de zorg en bewoners van verzorgingstehuizen. Meer weten over het onderwerp? Lees dan dit artikel.

8 februari 2018: lezing hoogleraar Mensenrechteneducatie Felisa Tibbitts

Op donderdag 8 februari hield Felisa Tibbitts, hoogleraar Mensenrechteneducatie een lezing in het Stadhuis in Middelburg. De ruim vijftig aanwezigen luisterden geboeid naar haar verhaal en gingen met elkaar over dit onderwerp aan de slag. Een inspirerende en interactieve bijeenkomst dus! De leerstoel van Felisa werd mogelijk gemaakt dankzij een erfenis van de Haarlemse Soroptimist Carla Atzema-Looman.

23 januari 2018: lezing door Blaise Safari

Blaise Safari vluchtte bijna 20 jaar geleden met haar drie dochters vanuit Congo naar Nederland. Ze was op weg naar Washington, maar strandde in Nederland en kwam uiteindelijk ik ‘s-Heer Arendskerke terecht. Toen ze haar leven weer op de rit had, besloot ze zich in te zetten voor de allerarmsten in haar door onrust en armoede geteisterde moederland.

16 en 17 december 2017: verkoop artikelen tijdens Kerstmarkt in Veere

Ook dit jaar hadden we weer een stand tijdens de Kerstmarkt Veere. Een aantal van onze leden heeft hard gewerkt aan een mooie collectie! We hebben bijna € 2.000 opgehaald voor ons goede doel met de verkoop van kettingen van papier maché, kerstboomversieringen, vogeltaarten en kaarten. Dat deden we uiteraard helemaal in stijl!

2017

12 december 2017: diner

Ieder jaar vieren we in december de Dag van de Rechten van de Mens tijdens ons jaarlijkse diner bij een van onze Sorren thuis. De decembercommissie heeft het menu samengesteld en het diner verzorgd. Ruim dertig leden genoten van een gezellige avond en zeer smakelijke gerechten!

28 november 2017: lezing van Maan Leo

Schrijfster en PCZ-columniste Maan Leo hield een inspirerend verhaal over ‘boeien en binden’. Ze ging in op haar eerste boek, haar werk voor de UCR en haar hobby: burlesque!

24 oktober 2017: bestuurswisseling

Tijdens onze ledenvergadering droeg president Clary de Wek de voorzittershamer over aan Sylvia van Dam Merrett. Dank voor je inzet, Clary en veel succes ermee Sylvia!

juli – november 2017: gidsen bij Façade voor het goed doel!

Een groep Sorren heeft zich enorm ingezet tijdens het contemporary art festival in Middelburg. Zij hebben week in week uit groepen rondgeleid als gids. De opbrengst, ruim € 5.000 (!!), was voor het goede doel. Op de foto worden onze gidsen getraind!