Soroptimist Prijs

Carla Atzema Soroptimist Prijs – CASprijs

Voor wie zich sterk maakt voor de positie, rechten of economische zelfstandigheid van vrouwen in journalistieke publicaties is er sinds 1 september 2019 de Carla Atzema Soroptimist Prijs. Dit is een tweejaarlijkse prijs ter waarde van € 25.000, die ter beschikking wordt gesteld door het Algemeen Fonds van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Als blijvende herinnering is er daarnaast een kunstwerk, vervaardigd door een Soroptimist.

VROUWENFOCUS

De tweede Carla Atzema Soroptimist Prijs komt er weer aan! Inmiddels zijn de voorbereidingen van start gegaan. De prijs zal in het voorjaar van 2022 uitgereikt worden met als thema VROUWENFOCUS.

Voor wie is de prijs bedoeld?

De prijs wordt uitgereikt aan de meest spraakmakende en toonaangevende journalistieke productie over vrouwen van de afgelopen twee jaar.

Wil jij meedoen?

Wil jij als maker/journalist je ook aanmelden voor deze prijs?

De voorwaarden zijn:
1.     Jouw journalistieke product legt de focus op de rechten en de belangen van vrouwen.
2.     Het is gepubliceerd, gelanceerd, uitgezonden tussen 1 september 2019 en 1 september 2021.
3.     Het is gemaakt in de Nederlandse taal. Deelnemers uit België, Suriname en de Antillen zijn daarom ook van harte welkom.

Wanneer en hoe kun je je aanmelden?

Je kunt je aanmelden tussen 1 september en 1 november 2021 via een aanmeldformulier.
Meer informatie over het aanmelden volgt in augustus 2021.

Soroptimisten – kom ook in actie!

Alle Soroptimisten van Nederland, Suriname, Nederlandse Antillen en België roepen we op om ons mee te helpen met het organiseren van de prijs.

1.     Als je zelf journalist bent, breng dan de CASprijs onder de aandacht bij je collega’s.
2.     Ben je onder de indruk van een artikel, een film een boek of een website over ons thema? Attendeer dan de maker op onze prijs.
3.     Heb je nog tips voor de vijfkoppige jury? We zoeken een mix van vakkundige journalisten, oorspronkelijke denkers en mediapersoonlijkheden. Misschien ken jij zo iemand? Laat het ons weten.

Mail naar casprijs@soroptimist.nl

Alle vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Dank alvast namens de CASprijsorganisatie: M.Caroline Vos (club Tilburg), Margo de Groot (club Bussum), Marjolein Dohmen (Young Soroptimists Amsterdam), Manuella Nering Bogel (club de Bilt-Bilthoven), Lydia Bongenaar (club Eindhoven) en Pascale Franck (club Antwerpen Anthos)

2020

Zie hier boven de foto van de eerste winnaars. Tijdens een feestelijke uitreiking op 2 juli 2020 namen de makers van dit online magazine, Hasna El Maroudi en Clarice Gargard de prijs van € 25.000 en een sculptuur in ontvangst uit handen van Unievoorzitter Anne-Marie Vreman.

De prijs wordt elke twee jaar in het voorjaar uitgereikt.

Publicatie die pleit voor betere positie vrouwen
De prijs is bedoeld voor een journalistieke publicatie, waarin de maker zich aanwijsbaar sterk maakt voor de positie van vrouwen. Dat kan zijn in een artikel in druk, een reportage of documentaire, een column of een online publicatie zoals een artikel, blog of vlog. Die publicatie moet in het Nederlands zijn verschenen in een openbaar toegankelijk medium.

Carla Atzema-Looman en werkgroep
De prijs wordt gefinancierd uit de nalatenschap van Soroptimist Carla Atzema-Looman. De werkgroep ondersteuning CASprijs buigt zich over potentiële kandidaten en de uitreiking van de prijs. Heb je vragen of suggesties over deze prijs? Neem dan contact op met de werkgroep.

Uitreiking uitgesteld
De prijs wordt elke twee jaar in het voorjaar uitgereikt. De eerste uitreiking is in verband met het coronavirus uitgesteld. In de tweede helft van 2021 start de tweede editie van deze prijs.

Werkgroep mailenBekijk het reglement

Jury

Voor de eerste editie hebben we een deskundige jury kunnen strikken. Voorzitter is theatermaakster Adelheid Roosen artistiek leider van theatergezelschap Zina. De jury bestaat verder uit: Renée Römkens, bijzonder hoogleraar gender gerelateerd geweld en oud-bestuurslid van Atria, documentairemaker Sinan Can en Willem Groeneveld, hoofdredacteur van online nieuwssite Sikkom. Namens de Soroptimisten is Adrienne Vrisekoop toegevoegd: advocaat, politica en vriendin van Carla Atzema.