Award Soroptimist Prijs

Awards

Carla Atzema Soroptimist Prijs – CASprijs

Voor wie zich sterk maakt voor de positie, rechten of economische zelfstandigheid van vrouwen in journalistieke publicaties is er sinds 1 september 2019 de Carla Atzema Soroptimist Prijs. Dit is een tweejaarlijkse prijs ter waarde van € 25.000, die ter beschikking wordt gesteld door het Algemeen Fonds van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Als blijvende herinnering is er daarnaast een kunstwerk, vervaardigd door een Soroptimist.

Zie hier de foto van de eerste winnaars. Tijdens een feestelijke uitreiking op 2 juli namen de makers van dit online magazine, Hasna El Maroudi en Clarice Gargard de prijs van € 25.000 en een sculptuur in ontvangst uit handen van Unievoorzitter Anne-Marie Vreman.

De prijs wordt elke twee jaar in het voorjaar uitgereikt.

Publicatie die pleit voor betere positie vrouwen
De prijs is bedoeld voor een journalistieke publicatie, waarin de maker zich aanwijsbaar sterk maakt voor de positie van vrouwen. Dat kan zijn in een artikel in druk, een reportage of documentaire, een column of een online publicatie zoals een artikel, blog of vlog. Die publicatie moet in het Nederlands zijn verschenen in een openbaar toegankelijk medium.

Carla Atzema-Looman en werkgroep
De prijs wordt gefinancierd uit de nalatenschap van Soroptimist Carla Atzema-Looman. De werkgroep ondersteuning CASprijs buigt zich over potentiële kandidaten en de uitreiking van de prijs. Heb je vragen of suggesties over deze prijs? Neem dan contact op met de werkgroep.

Uitreiking uitgesteld
De prijs wordt elke twee jaar in het voorjaar uitgereikt. De eerste uitreiking is in verband met het coronavirus uitgesteld. In de tweede helft van 2021 start de tweede editie van deze prijs.

Werkgroep mailenBekijk het reglement

Jury

Voor de eerste editie hebben we een deskundige jury kunnen strikken. Voorzitter is theatermaakster Adelheid Roosen artistiek leider van theatergezelschap Zina. De jury bestaat verder uit: Renée Römkens, bijzonder hoogleraar gender gerelateerd geweld en oud-bestuurslid van Atria, documentairemaker Sinan Can en Willem Groeneveld, hoofdredacteur van online nieuwssite Sikkom. Namens de Soroptimisten is Adrienne Vrisekoop toegevoegd: advocaat, politica en vriendin van Carla Atzema.