Soroptimist Prijs

Carla Atzema Soroptimist Prijs

De Carla Atzema Soroptimistprijs gaat over de positie, rechten en economische zelfstandigheid van vrouwen. De prijs wordt uitgereikt aan diegenen die dit onderwerp met een Nederlandstalige journalistieke productie in de afgelopen 2 jaar op de meest spraakmakende wijze onder de aandacht heeft weten te brengen.

Inschrijving Carla Atzema Soroptimistprijs opent 1 september 2021

Welke journalist legt de focus op vrouwen?

Een ieder die de positie van vrouwen met een journalistieke publicatie op de kaart heeft weten te zetten, kan zich inschrijven voor de prijs. Een publicatie kan bestaan uit een serie artikelen, een (foto)reportage, columns, een film, een blog of vlog, mits Nederlandstalig en gepubliceerd tussen 1 september 2019 en 1 september 2021. Zie ook: Reglement Carla Atzema Soroptimistprijs

Mensen van buiten Nederland worden nadrukkelijk uitgenodigd zich in te schrijven met hun journalistieke publicatie.

Over de Carla Atzema Soroptimistprijs

De prijs wordt elke 2 jaar uitgereikt. De winnaar ontvangt een bedrag van €25.000,- euro en een beeldje vervaardigd door Soroptimist Janneke de Regt. De prijs wordt beschikbaar gesteld door het Algemeen Fonds van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

In juli 2020 is de prijs voor het eerst uitgereikt. Juryvoorzitter Adelheid Roosen overhandigde de Soroptimistprijs aan Hasna El Maroudi en Clarice Gargard voor de online magazine Lilith. Meer informatie over deze prijsuitreiking is hier te vinden.

De feestelijke prijsuitreiking van onze tweede prijs is gepland op 7 april 2022 in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Inschrijven

Het inschrijfformulier is vanaf 23 augustus 2021 te downloaden via deze link

Stuur je inschrijfformulier ingevuld en ondertekend tussen 1 september en 1 november 2021 via inschrijvingCASprijs@Soroptimist.nl.
Vergeet niet je eigen werk digitaal als bijlage mee te sturen. Laat het ons weten als jouw werk niet digitaal aangeleverd kan worden.

Jury

Klik hier voor informatie over de jury.

Contact

Vragen over deze prijs of deelname kunnen worden gemaild naar casprijs@soroptimist.nl

Dank alvast namens de commissie: Lydia Bongenaar (club Eindhoven), Marjolein Dohmen (Young Soroptimists Amsterdam), Pascale Franck (club Antwerpen Anthos), Margo de Groot (club Bussum), Manuella Nering Bogel (club de Bilt-Bilthoven) en M.Caroline Vos (club Schering en Inslag Tilburg).

Sponsoring

Klik hier voor informatie over mogelijkheden om te de prijsuitreiking te sponsoren.

2020

Zie hier boven de foto van de eerste winnaars. Tijdens een feestelijke uitreiking op 2 juli 2020 namen de makers van dit online magazine, Hasna El Maroudi en Clarice Gargard de prijs van € 25.000 en een sculptuur in ontvangst uit handen van Unievoorzitter Anne-Marie Vreman.

De prijs wordt elke twee jaar in het voorjaar uitgereikt.

Publicatie die pleit voor betere positie vrouwen
De prijs is bedoeld voor een journalistieke publicatie, waarin de maker zich aanwijsbaar sterk maakt voor de positie van vrouwen. Dat kan zijn in een artikel in druk, een reportage of documentaire, een column of een online publicatie zoals een artikel, blog of vlog. Die publicatie moet in het Nederlands zijn verschenen in een openbaar toegankelijk medium.

Carla Atzema-Looman en werkgroep
De prijs wordt gefinancierd uit de nalatenschap van Soroptimist Carla Atzema-Looman. De werkgroep ondersteuning CASprijs buigt zich over potentiële kandidaten en de uitreiking van de prijs. Heb je vragen of suggesties over deze prijs? Neem dan contact op met de werkgroep.

Werkgroep mailenBekijk het reglement

Jury 2022

De vijfkoppige jury bestaat uit: Simone Weimans (juryvoorzitter), Lieve Blancquaert, Murat Isik, Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Barbara Oomen. De komende weken stellen wij de juryleden één voor één aan jullie voor.