Soroptimist Prijs

Carla Atzema Soroptimist Prijs

De Carla Atzema Soroptimist Prijs is de erkenning voor de beste journalistieke productie over de positie, rechten of economische zelfstandigheid van vrouwen. Iedereen die dit onderwerp met een publicatie op bijzondere wijze op de kaart heeft weten te zetten, kan zich nomineren voor de prijs. Een publicatie kan bijvoorbeeld een artikel, blog, column of boek zijn, een (foto)reportage, een vlog of een film, mits Nederlandstalig en gepubliceerd tussen 1 september 2021 en 31 oktober 2023.

De winnaar ontvangt een bedrag van €25.000,- en een beeldje. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door het Soroptimist Vrouwenfonds van de Unie van Soroptimistclubs in het Koninkrijk der Nederlanden en in Suriname.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, de eerstvolgende keer is dat in het voorjaar van 2024. De aanmeldingen voor de prijs starten op 1 september 2023. Wil je meer weten over de voorwaarden, klik hier voor het Reglement.

Over de Carla Atzema Soroptimistprijs

De prijs is genoemd naar Carla Atzema, een Haarlemse Soroptimist, die haar nalatenschap heeft geschonken aan het Soroptimist Vrouwenfonds. Dit fonds (graag verwijzing naar webpagina) eert haar naam met een leerstoel en deze journalistieke prijs.

De prijs wordt elke 2 jaar uitgereikt. De winnaar ontvangt een bedrag van €25.000,- euro en een beeldje vervaardigd door Soroptimist Janneke de Regt.

Naast de grote prijs wordt er door de jury de Emilie van Waveren Publieksrijs van €5000, – en een Aanmoedigingsprijs van €2500,- uitgereikt. Deze prijzen worden ter beschikking gesteld door Stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen. Lees meer over deze stichting op https://voorvrouwendoorvrouwen.nl/

Carla Atzema Soroptimistprijs 2024

De derde editie van de Carla Atzema Soroptimistprijs is van start gegaan!
Ben jij de maker van een Nederlandstalige publicatie, zoals een artikel, blog, fotoserie, radio-uitzending, boek of een andere journalistieke uiting?
En gaat deze publicatie over de positie, rechten en financiële onafhankelijkheid van vrouwen?
En is deze gepubliceerd, online gebracht, uitgezonden of uitgebracht tussen 1 september 2021 en 1 november 2023?

Schroom dan niet om deze journalistieke publicatie in te dienen voor de Carla Atzema Soroptimistprijs!

Naast de hoofdprijs worden ook een publieksprijs en een aanmoedigingsprijs uitgereikt.
De inschrijving is geopend van 1 september tot 1 november 2023 via deze website. Je kunt als maker(s) je journalistieke publicatie indienen door middel van een inschrijfformulier dat op 1 september 2023 online verschijnt.

De drie prijzen zullen worden uitgereikt tijdens een feestelijke avond op 4 april 2024 in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam).

Eerder uitgereikte prijzen

2020

De eerste Carla Atzema Soroptimistprijs is uitgereikt aan Hasna El Maroudi en Clarice Gargard van online magazin Lillith. De jury onder leiding van Adelheid Roosen bestond verder uit: Sinan Can, Renee Romkes, Willen Groeneveld en Adrienne Vrisekoop. De prijsuitreiking op 2 juli 2020 was online te volgen vanuit Pakhuis de Zwijger in covidtijd.

Lees het juryrapport.

2022

Op 7 april 2022 kregen Coen van de Ven en Karlijn Saris met de twee researchers Joris Veerbeek en Sahra Mohamed de hoofdprijs overhandigd van juryvoorzitter Simone Weimans. De makers van het artikel “Misogynie als politiek wapen” hadden volgens de jury de meeste impact met hun artikel dat een week voor de 2e Kamerverkiezingen van maart 2021 in de Groene gepubliceerd werd. Voor dit staaltje onderzoeksjournalistiek werd samengewerkt met de onderzoekers van Utrecht Data School.
De winnaars gaan naar huis met €25.000,- en een beeldje.

Aanmoedigingsprijs

Damn Honey is de winnaar van de Aanmoedigingsprijs 2022. De jury heeft uit de acht genomineerden ook de aanmoedigingsprijs gekozen. Deze is voor het duo achter Damn Honey : Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. De founding mothers van het platform maken o.a. spraakmakende podcasts over shit waar je als vrouw mee moet dealen.
Zij hebben samen een prijs van €2500,- gewonnen.

Emily van Waveren Publieksprijs

Het publiek koos Triene-Mie LeCompte en Anne Groenen uit als winnaars van de Emily van Waveren Publieksprijs met het boek “Als liefde overleven wordt”. Met een grote voorsprong koos het publiek van ruim 2500 kiezers uit Nederland en België voor dit boek over partnergeweld. Het boek is een combinatie van een persoonlijk verhaal en een zelfhulpboek zodat iedereen partnergeweld kan herkennen en weet hoe te handelen.
Zij hebben samen het bedrag van €5000,- gewonnen.

Lees het juryrapport

Contact

Vragen over deze prijs kunnen worden gemaild naar casprijs@soroptimist.nl

Dank alvast namens de commissie: Lydia Bongenaar (club Eindhoven), Annemarie Doze (Young Soroptimist Groningen), Astrid Landa (club Emmen), Manuella Nering Bogel (club de Bilt-Bilthoven) en Marleen Schlooz (Young Soroptimist Amsterdam).

Nieuws berichten

De prijs wordt elke twee jaar in het voorjaar uitgereikt.

Publicatie die pleit voor betere positie vrouwen
De prijs is bedoeld voor een journalistieke publicatie, waarin de maker zich aanwijsbaar sterk maakt voor de positie van vrouwen. Dat kan zijn in een artikel in druk, een reportage of documentaire, een column of een online publicatie zoals een artikel, blog of vlog. Die publicatie moet in het Nederlands zijn verschenen in een openbaar toegankelijk medium.

Carla Atzema-Looman en werkgroep
De prijs wordt gefinancierd uit de nalatenschap van Soroptimist Carla Atzema-Looman. De werkgroep ondersteuning CASprijs buigt zich over potentiële kandidaten en de uitreiking van de prijs. Heb je vragen of suggesties over deze prijs? Neem dan contact op met de werkgroep.

Werkgroep mailenBekijk het reglement

Jury 2022

De vijfkoppige jury bestaat uit: Simone Weimans (juryvoorzitter), Lieve Blancquaert, Murat Isik, Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Barbara Oomen. De komende weken stellen wij de juryleden één voor één aan jullie voor. 

Delen op social-media: