Genomineerden Carla Atzema Soroptimistprijs 2022

Genomineerden Carla Atzema Soroptimistprijs en Emilie van Waveren Publieksprijs 2022

Wie van de genomineerden gaat de Carla Atzema Soroptimistprijs van €25.000 winnen?  De jury gaat onder leiding van Simone Weimans deze moeilijke keus maken. Daarnaast kan iedereen meestemmen voor de Emilie van Waveren Publieksprijs op deze website.
De beide prijzen worden uitgereikt op 7 april 2022 in Pakhuis de Zwijger. Het wordt een feestelijke avond met de genomineerden, de jury, vele journalisten en Soroptimisten uit België en Nederland.

Emilie van Waveren Publieksprijs

Alle acht genomineerden zijn ook kanshebber voor de Emilie van Waveren Publieksprijs die tegelijkertijd wordt georganiseerd. Dankzij de donatie van Stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen uit Haarlem gaat de winnaar van de Publieksprijs met € 5000,- naar huis.
Net als de Soroptimisten zet deze stichting als vermogensfonds in op de economische zelfstandigheid van vrouwen en meisjes en hun toekomstperspectief. Wij slaan de handen ineen om meer aandacht te krijgen voor dit onderwerp in de media.
Vanaf 1 maart kun je stemmen op deze website op een van de acht genomineerden. De stemming sluit op 6 april.

Emma Branderhorst en Nicky Onstenk

Titel
Soort product
Onderwerp
Link naar inzending

Vlekkeloos
film
Menstruatie armoede
https://youtu.be/U7BRXH1KGF8

Regisseur Emma Branderhorst en producent Nicky Onstenk maakten samen met hun talentvolle, veelal vrouwelijke crew een korte film over menstruatiearmoede: Vlekkeloos. Ze zetten zich in om maatschappelijk relevante thema’s onder de aandacht te brengen en richten zich specifiek op onderwerpen die belangrijk zijn voor vrouwen. Voor het maken van de film is uitgebreid geresearcht, Emma heeft onder andere een periode meegelopen bij de Voedselbank. Dat de film realistisch aanvoelt is altijd belangrijk geweest en draagt bij aan het doel om het gesprek te openen en uiteindelijk dichter bij een oplossing te komen.


Lisa Couderé

Titel
Soort product
Onderwerp
Link naar inzending

Vrouwen aan het front 
artikelen serie in MO* magazineartikelen serie in MO* magazine
Over vrouwenrechten en feminisme in latins-Amerika
https://www.mo.be/dossiers/vrouwen-aan-het-front-latijns-amerika

Lisa studeerde Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en Latijns-Amerika Studies aan het CEDLA in Amsterdam. Ze werkte twee jaar in Ecuador voor het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.
Lisa volgt als freelance journalist Latijns-Amerika op met speciale aandacht voor het vredesproces in Colombia, migratie, sociaal activisme, creatief straatprotest, vrouwenrechten en de nieuwe feministische golf die de regio met hoop overspoelt.
Lisa schrijft voor MO* magazine en is medeoprichtster van het online magazine conSentido. In 2018 startte ze samen met haar echtgenoot Mundana, een cultuurcafé voor ontmoeting, kunst en cultuur. Als programmator co-cureerde ze er de fototentoonstellingen ‘Feminisme en Fotojournalistiek in Latijns-Amerika’ en ‘Resistencia. Feminisme en sociaal protest in Chili.


Sophie van Gool

Titel
Soort product
Onderwerp
Link naar inzending

Waarom vrouwen minder verdienen – en wat we eraan kunnen doen
boek
Financiële positie van vrouwen
https://www.atlascontact.nl/boek/waarom-vrouwen-minder-verdienen/

Sophie van Gool (1991) is idealistisch ondernemer en econoom, met als missie om de loonkloof te dichten. Met haar bedrijf Salaristijger zet ze zich in voor gelijke kansen en gelijke beloning op de arbeidsmarkt. Ze is columnist voor Het Financieele Dagblad en medepresentator van de podcast I’m Speaking. Van Gool werd door LinkedIn uitgeroepen tot een van de Top Voices van 2020. Haar boek Waarom vrouwen minder verdienen verscheen oktober 2021 werd goed ontvangen , zoals in deze  bespreking in NRC: ‘Sophie van Gool onderzoekt de oorzaken van de hardnekkige (financiële) ongelijkheid tussen man en vrouw, de gevolgen hiervan en hoe we dit kunnen veranderen (…) een urgent en fris pleidooi voor feminisme waarin geen enkele makkelijke mening of drogreden standhoudt.’


Anne Groenen en Triene-Mie Le Compte

Titel
Soort product
Onderwerp
Link naar inzending

Als liefde overleven wordt. De vele gezichten van partnergeweld.
boek
Partnergeweld en advies van deskundigen
https://www.pelckmansuitgevers.be/als-liefde-overleven-wordt.html#gref

Wij zijn Triene-Mie Le Compte, ervaringsdeskundige, en Anne Groenen, wetenschapper en bemiddelaar. Samen komen we op voor het beschermen van vrouwen- en kinderrechten. We doen dit specifiek met betrekking tot partnergeweld, waarbij we informeren, sensibiliseren en motiveren om de geweldscirkel te doorbreken. Dit door getuigenissen en onderzoek te vertalen naar het brede publiek en het beleid via blogs, lezingen en publicaties. Op Internationale Vrouwendag verscheen ons boek ‘Als liefde overleven wordt – de vele gezichten van partnergeweld’. We brengen het levensverhaal van Triene-Mie en leggen uit wat iedereen moet weten over partnergeweld. Een boodschap van hoop brengen is onze missie.


Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

Titel
Soort product
Onderwerp
Link naar inzending

Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen zijn de founding mothers van het intersectioneel feministisch platform DAMN, HONEY, dat onder andere bestaat uit een aantal boeken en een tweewekelijkse podcast over shit waar je als vrouw mee moet dealen. Met hun werk moedigen ze mensen aan om kritisch na te denken over de wereld om hen heen en hoe die is ingericht. De thema’s die ze behandelen zijn uiteenlopend. Van loonkloof, racisme en seksueel geweld, tot diet culture, menstruatie en lichaamshaar. Hun uiteindelijke doel? Radicale gelijkwaardigheid.


Merel Pit

Titel
Soort product
Onderwerp
Link naar inzending

Mevr. de Architect
magazine met analyse en reeks interviews
Waar zijn de vrouwelijke architecten?
https://a-zine.nl/category/mevrouw-de-architect/

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze haar carrière als vakredacteur in de architectuurjournalistiek begon. In 2008 studeerde ze aan de TU Eindhoven cum laude af als architect. Na enkele jaren in de praktijk richtte ze in 2016 Architectuurverhalen op om zich volledig te richten op het maken van journalistieke producties.

Drie jaar later lanceerde ze het online architectuurmagazine A.ZINE, met als hoogtepunt de printuitgave ‘Mevr. De Architect’. Omdat ze tijdens haar studie en daarna rolmodellen miste, besloot ze die te zoeken en ze een podium te geven. Parallel hieraan onderzocht ze hoe het kan dat er evenveel vrouwen als mannen afstuderen als architect, maar dat eenmaal aan het werk, vrouwen massaal de branche verlaten. Ook in haar nieuwe functie zet ze zich in voor de positie van vrouwelijke architecten en meer diversiteit binnen de branche.


Coen van de Ven en Karlijn Saris

Titel
Soort product
Onderwerp
Link naar inzending

Misogynie als politiek wapen In De Groene
Onderzoeksjournalistiek
Haattweets tegen vrouwelijke politici
https://www.groene.nl/artikel/misogynie-als-politiek-wapen

Karlijn Saris (1995) en Coen van de Ven (1992) werken als onderzoeksjournalisten voor De Groene Amsterdammer. Eerder onderzocht Karlijn medische complotten en intimidatie uit Turks-nationalistische hoek. Coen onthulde hoe Russische trollen het MH17-debat beïnvloeden en deed onderzoek naar antisemitisme en coronasamenzweringen.

Samen met de Utrecht Data School besloten ze het seksisme te analyseren waar vrouwelijke volksvertegenwoordigers dagelijks mee te maken hebben. Sommige van hen ontvangen elke drie minuten misogyne berichten. Tenminste 10 procent van alle tweets gericht aan vrouwelijke politici bevat haat of agressie. Vrouwen die de politieke arena betreden kunnen rekenen op online recensies over hun stem, lichaam, religie of huidskleur. Politieke partijen vrezen dat jonge vrouwen terugschrikken.


Romy van der Burgh, Esther Chavannes, Gina Lafour, Allart van der Woude en Marieke Rotman

Titel
Soort product
Onderwerp
Link naar inzending

Voor ons en natuurlijk dankzij de Here God.
longread en nieuwsbericht
Christelijke anti abortus lobby
https://www.groene.nl/artikel/voor-ons-en-natuurlijk-dankzij-de-here-god

Gina Lafour werkt als coördinator bij de IMC Weekendschool en droeg bij aan vele projecten als Stemopeenvrouw en Respect2Love. Esther Chavannes werkt als onderzoeksjournalist bij Pointer en deed onlangs onderzoek naar endometriose. Marieke Rotman onderzocht als onderzoeksjournalist bij Platform Investico onder andere het falen van rechtsbescherming bij bijstandsgerechtigden. Romy van der Burgh, ook onderzoeksjournalist bij Investico, deed eerder onderzoek naar sekseongelijkheid bij de onderzoeken naar covid-vaccins. Allart van der Woude onderzoekt bij Argos zorgfraude.

Samen besloten ze de veelal onzichtbare krachten en invloedrijke partijen in de Nederlandse anti-abortuslobby in kaart te brengen tijdens de masterclass van Investico. Vier maanden lang onderzochten zij de anti-abortusbeweging en stuitten op een levensgevaarlijke ‘spijtpil’ die wordt voorgeschreven via een huisarts op Urk, een grote invloed van de ChristenUnie en de SGP die tornen aan het Nederlandse recht op zelfbeschikking en uit Amerika geïmporteerde strategieën. En dat alles zonder dat iemand het doorheeft.

Delen op social-media: