Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub YOSsen

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Soroptimistclub YOSsen

Het begon allemaal in mei van dit jaar: 5 ambitieuze meiden uit verschillende steden, van verschillende leeftijden en met verschillende studie- en werkachtergronden, kwamen bij elkaar om samen met leden van de Extensie Commissie Ineke van Hofwegen en Aimée Vegter te onderzoeken hoe zij jonge vrouwen bij de Soroptimisten konden betrekken.

Het ontstaan van YOSsen

De vijf meiden, zijnde (vlnr) Saar van Veelen, Sophie Muijrers, Julie Hoppenbrouwers, Sophie van Hoof en Barbara Fleskens (niet op de foto) zijn allemaal op hun eigen manier in aanraking gekomen met de werkzaamheden van de Soroptimisten. Bijvoorbeeld door het lidmaatschap van hun eigen moeders of via-via. Uiteindelijk is er besloten om te beginnen met het (proberen te) vormen van een club binnen Amsterdam en om van daaruit te kijken of er ook in de rest van Nederland nieuwe clubs opgericht kunnen worden. Een naam was daarnaast ook wel handig, waarbij de keuze is gevallen op de Young Soroptimists, ofwel YOS (of zoals ze zichzelf al noemen: de YOSsen).

Binnen het eigen netwerk werd er polshoogte genomen bij studiegenoten, vriendinnen en/of collega’s of er animo was voor het vormen van een nieuwe club. En dat was er. Daarnaast is er ook een mail uitgegaan naar alle Soroptimisten in Nederland met de vraag of wellicht hun dochter(s) of andere kennissen het ook leuk zouden vinden om zich hierbij aan te sluiten.

Kick-off avond

Om vervolgens iedereen bij elkaar te krijgen voor een eerste kennismaking, is er afgelopen oktober een kick-off avond georganiseerd. In een gezellig café in Amsterdam kwamen zo’n 30 vrouwen tussen de 18 en 35 jaar bij elkaar, evenals een aantal huidige leden van de Soroptimisten.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd er kennisgemaakt en een film ‘Being a Soroptimist changed my life” getoond van het Minti-Mingiproject in Kenia – Afrika. De reacties waren erg positief; ook binnen deze groep vrouwen leeft de motivatie om zich in te willen zetten en zich aan te sluiten bij de Soroptimisten. Volgende stap: een tweede bijeenkomst organiseren met dezelfde vrouwen in 2020 en van daaruit verder borduren. We houden jullie op de hoogte.

Deze activiteiten bleven niet onopgemerkt. Sterker nog, er kwam respons vanuit Italië en Noorwegen die ook wel oren hadden naar het oprichten van een YOS-club.

Nieuwe leden

Beste Soroptimisten, weten, hebben, of kennen jullie nog dochters, kennissen, nichtjes, schoondochters, kleindochters die het leuk vinden om de tweede bijeenkomst bij te wonen? Mail dan graag hun namen, leeftijd en mailadres naar yossen@soroptimist.nl t.a.v. Saar van Veelen.

Soroptimisten zetten zich in om de rechten, de positie én het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren.

Ons profiel

Soroptimistclub Yossen bestaat uit een groep jonge vrouwen tussen de 18 en 35 jaar. De Yossen is ontstaan doordat er vanuit de Soroptimistenclub de vraag kwam hoe ze jonge vrouwen bij de Soroptimisten konden betrekken. Dat resulteerde in het oprichten van de Yossen club: Young Soroptimists, oftewel YOS.