In memoriam

Marianne Fleurkens-Peeters, Kinderfysiotherapeut

 In memoriam

Marianne Fleurkens-Peeters

31 maart 1959 te Horst, Limburg           † 18 juli 2022 te Paramaribo

  • Club Paramaribo

Marianne was een gezellige vrouw die altijd zin had in een babbel en met alle club activiteiten meehielp. Als een kundige penningmeester heeft ze in twee besturen gezeten. Ze was zeer behulpzaam en hielp de penningmeesters die na haar volgden met raad en daad. Dankzij haar inzet klopten de penningen altijd.

In  1982 – een woelige tijd in Suriname – kwamen Marianne en echtgenoot Mari naar ons land en ze zijn nooit meer weg gegaan. Het echtpaar was dol op de natuur, de flora en fauna, en brachten dan ook veel van hun vrije tijd door in het binnenland met vrienden en familie.

Marianne was de enige kinderfystiotherapeut in Suriname. Decennia lang heeft ze duizenden kinderen succesvol behandeld en voor de kinderen die niet konden herstellen zorgde ze voor een betere kwaliteit van leven. Pro Deo bood ze hulp in de tehuizen waar kinderen met een handicap woonden. Op een speelse en kindvriendelijke manier gaf ze hen fysiotherapie. Ze vertelde eens heel trots dat de kinderen haar hadden gevraagd of ze wel werkt. Op haar vraag waarom ze dat vroegen zeiden de kinderen dat ze alleen maar spelletjes met hen deed. Marianne was dus bezig met intensieve fysiotherapie te geven zonder dat de kinderen het door hadden.

In de afgelopen jaren was Marianne begonnen met wetenschappelijk onderzoek naar het functioneren van te vroeg geboren baby’s (prematuren) tijdens het eerste levensjaar. Het zou een promotie onderzoek worden. Helaas is ze – veel te vroeg  – overleden. Voor de kinderfysiotherapie in Suriname is het een groot verlies; Marianne was namelijk ook bezig een fysiotherapeute op te leiden tot kinderfysiotherapeute.

Namens alle kinderen met een handicap: gran tangi (heel veel dank) Marianne, voor jouw inzet voor het Surinaamse kind.

Rust in vrede lieve Marianne. Wij van de SICP zullen je nooit vergeten.

Rika Morpurgo