Zeer succesvol symposium met meer dan 100 deelnemers

21-04-2022

Op 21 april 2022 organiseerde Soroptimistclub Almere in samenwerking met Hogeschool Windesheim, theatergroep Kikid en andere partners een symposium over de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag op scholen.

Wat is het een mooie bijeenkomst geworden. Er hebben meer dan 100 docenten deelgenomen. Vanuit de zaal klonken enthousiaste en betrokken geluiden, het onderwerp leefde, dat werd duidelijk.

Onderaan deze pagina vindt u meer informatie over de sprekers, de winnaar van de voorstelling van Kikid en kunt u de presentaties downloaden. 

 

   De sprekers belichtten grensoverschrijdend gedrag van diverse kanten.

  Zo had de zedenrechercheur Anne Winters een helder verhaal over wat nu eigenlijk strafbaar is en wat niet. Wat staat er in de wet. Dat is van groot belang bij een aangifte.

  Ellen van Klaveren van Veilig Thuis is coördinator mensenhandel. Zij vertelde hoe ‘loverboys’ nu te werk gaan. De ‘boys’ worden tegenwoordig gewoon pooiers genoemd.

  Na het theateroptreden van Kikid vertelden Myrna Ooms en Harm Wildenberg hoe zij het lesprogramma van de Gezonde school over Seksualiteit en Relaties hebben ingezet op hun school voor speciaal onderwijs, de Bongerd. Niet in één week van het jaar aandacht voor dit onderwerp, maar het hele jaar door.

  De gezonde school consulent van de GGD, Lucy van de Vijver, vertelde hoe zij scholen kan ondersteunen en Ilse den Hollander van de Blijf groep sluit daarna het symposium af met het aanbod van de Blijf groep in samenwerking met Yves Saint Laurent. Zij geven gratis gastlessen over geweld in relaties op mbo, vo en hbo.

  Download hier de presentaties van de sprekers.

  Theatergroep Kikid stal ieders hart met hun optreden en nabespreking. Zij brachten grensoverschrijdend gedrag tot leven, bijvoorbeeld met de scene waarin een meisje haar vriend in vertrouwen een naaktfoto stuurt, waarna de foto ‘viral’ gaat. De scene laat zien wat de kracht is van sociale druk die via de sociale media heel snel en effectief wordt opgevoerd.

  Kikid verzorgt theater en trainingen voor het primair en voortgezet onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website.

  Wie won de prijs: een optreden en docententraining van Kikid?

  Veertig scholen hadden zich opgegeven voor de loterij. Het getrokken lootje behoorde toe aan Carla Loswijk, gepensioneerd docent op de Bets Frijlingschool voor speciaal onderwijs in Purmerend. Deze school gaat een interessante training beleven.

  Van harte gefeliciteerd!

  Het programma werd strak in de hand gehouden door Vera Kampschoer, lid van Soroptimistclub Almere, waardoor vanaf 18.00 uur tijd was om te netwerken, na te praten en te borrelen. Dat gebeurde volop in een gezellige sfeer. Het was een energieke middag!

  Tot slot: het symposium is gesubsidieerd door het Almeers Preventieakkoord.