Orange the World 2020

10-12-2020

Orange the World 2020

Wij zetten ons in voor de internationale campagne ‘Orange the World’ 2020

Deze campagne is gestart op 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) en eindigt op 16 december (Internationale Dag van de Mensenrechten).
Ook wij doe mee met deze campagne in samenwerking met onze gemeentes Beuningen, Wijchen en Druten.
Diverse prominente gebouwen zullen gedurende de zestien dagen oranje worden verlicht.

Onze drie (vrouwelijke) burgemeesters ondersteunen de actie eveneens en geven duidelijk zichtbaar aan dat geweld tegen vrouwen moet stoppen!  De kerken in Beuningen en Weurt, de molens in Wijchen en Beuningen, de gemeentehuizen in Druten en Beuningen, de dorpshuizen in Ewijk en Winssen: al deze gebouwen zijn deze weken (tot en met 10 december, de dag voor de Rechten van de Mens) oranje aangelicht. Met deze campagne van de Verenigde Naties, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimisten wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd heeft een op de drie vrouwen te maken met huiselijk geweld.
  De campagne is gestart op 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) en op die dag is ook in onze drie gemeentes (Beuningen, Wijchen en Druten) de Orange the World-vlag gehesen door de burgemeesters.
  De Soroptimistclub Batenburg ‘Maas en Waal’ heeft in samenwerking met deze gemeenten op veel verschillende plekken, o.a. bij winkeliers, huisartsen, fysiotherapeuten etc. posters opgehangen. Ook op de digiborden bij de grenzen van de gemeenten wordt aandacht gevestigd op deze campagne.
  Het thema in 2020 is “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Naar schatting vertelt slechts 40 procent van de vrouwen wereldwijd aan een bekende of organisatie over wat er gebeurd is. Tijdens deze coronatijd kunnen door het verplicht thuis blijven en problemen op het werk, de spanningen achter de voordeur hoog oplopen. Instanties zoals scholen en huisartsen kunnen hun signalerende functies minder goed uitvoeren, omdat bijvoorbeeld scholen een tijd gesloten zijn geweest en mensen minder vaak naar de huisarts gaan. Daarom wordt er ook wel gesproken over een Schaduw Pandemie.
  Er is hulp voor vrouwen die zich in een moeilijke situatie bevinden! Door contact te zoeken via het telefoonnummer 0800-2000 word je doorverbonden met een contactpersoon van Veilig Thuis in de regio. Hier kan men anoniem om hulp en advies vragen.

  Ook vorig jaar (Orange the World 2019)  hebben onze burgemeesters (van Wijchen, Beuningen en Druten) zich actief uitgesproken tegen geweld tegen vrouwen.