Trees4Life

  • Club Batenburg Maas en Waal

Wereldwijd vieren Soroptimisten in 2021 het 100-jarig bestaan. Soroptimist International heeft het thema ‘Planting trees for a brilliant future’ gekozen om een link te leggen met de oprichting van de eerste Soroptimistclub in 1921 in Oakland, Californië. Deze pioniers beschermden 100 jaar geleden de gigantische sequoia’s in het Redwood National Park. De grote, oude bomen zouden worden gekapt, de club lobbyde bij de overheid, won de publieke steun en dat leidde ertoe dat een groot deel van het bos beschermd werd en nog steeds bestaat.

Bomen planten in Mali
Voor het planten van bomen in Mali gaan we samenwerken met Tree Aid. Het programma She grows sluit helemaal aan bij onze doelstellingen.
Mali is geen gemakkelijke plaats om een vrouw te zijn. Er is vaak weinig voedsel voor hun kinderen en manieren om geld te verdienen. De meeste vrouwen zijn afhankelijk van het land om te overleven. De toenemende droogte en ontbossing maakt het allemaal nog moeilijker. Het programma She grows wil 1.000 vrouwen in Mali helpen om bomen te planten en te onderhouden, voedsel te verbouwen en een inkomen te verwerven. De vrouwen krijgen training in belangrijke bedrijfsactiviteiten en apparatuur om de verwerking van boomproducten efficiënter te maken.
Vrouwen krijgen perspectief op een betere toekomst en Mali wordt leefbaarder door mee te helpen bouwen aan de The Great Green Wall. Bovendien werken we mee aan een van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties: het betrekken van vrouwen bij duurzame ontwikkelingen en bij tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering.

Wat gaan wij doen?
Onze club wil met lokale partners in het gebied van Maas en Waal de internationale actie verbinden aan lokale doelen. We willen gezamenlijk onderzoeken, waar nieuwe bomen geplant kunnen worden. Bijvoorbeeld een mooie solitaire boom op een (school)plein, een voedselbos, een tiny forest. Bedenk het maar, mogelijkheden en plek genoeg!