OTW Social Sofa

OTW Social Sofa

  • Club Breda

‘Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg’ Gandhi

Terwijl club Breda op facebook een ieder een geweldloos 2024 wenste, woedde de oorlogen in Oekraïne en aan de Gaza strook verder. Oorlogen waarin vrede ver weg lijkt en het ontwerpers/kunstenaars team al klaar was met het ontwerp voor de Social Sofa. Met het oog op Orange The World wilde het ontwerpers/kunstenaars clubje Social Sofa bestaande uit Pierrette Schoon, Elsbeth Veerman en Hella van Rongen een positieve boodschap meegeven zodat, de Sofa uitnodigt om erop te gaan zitten. De betekenis van de oranje kleur voor de campagne Orange The World te weten ‘de zonsopkomst voor een toekomst voor een wereld zonder geweld tegen vrouwen en meisjes’ stond daarbij centraal.

‘Met het handje met gespreide vingers (van de Orange the World’ campagne) dat een afwerend gebaar laat zien, gingen wij op zoek naar een meer positieve betekenis van een hand of abstractie voor een positieve boodschap. We stuitte op de Ahimsa, een hand die symbool staat voor volledige geweldloosheid. In de hand de opbouw van kleurtonen rondom de zon, die staat voor een zonsopkomst voor wereldwijde vrede. Aan de achterkant van de bank komt deze zonsopkomst nogmaals naar voren. Met in het midden het logo van Soroptimist International Club Breda die de actie symboliseert om de belofte ‘een toekomst zonder geweld’ waar te maken. Mensen die dat willen kunnen plaatsnemen op de boeddhistische Ahimsa hand en zich gedragen of geborgen voelen. Een bank die uitnodigt tot een positieve dialoog of een positief gevoel geeft.’ aldus de ontwerpers/kunstenaars.

Het ontwerpers/kunstenaars clubje bracht samen met Judica van Riessen een bezoek aan Oisterwijk om bij Social Sofa de mozaïek steentjes uit te zoeken om de bank te kunnen beplakken. Alle codes behorend bij de steentjes werden op het ontwerp aangebracht en bij Social Sofa aangeleverd. Inmiddels is het beplakken van de Social Sofa al flink gevorderd en kan een ieder die dat wil een bezoek brengen bij De ‘Tussendûr’ https://g.co/kgs/ZMPPNUr en een steentje bijdragen. Er wordt iedere week wel aan gewerkt, maar de meeste kans voor een gegarandeerde open deur maak je op de dinsdag.