Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Breda

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Breda

Soroptimist Club Breda zet zich in voor Orange the World om aandacht te vragen voor het probleem van geweld tegen vrouwen. Op 25 november 2021 gaf club Breda in samenspraak met Gemeente Breda, Zonta Breda, VVAO Breda de aftrap van OTW. Symbool voor de openingshandeling stond het oranje kleuren van de Grote Kerk van Breda.

Tijdens onze maandelijkse bijeenkomst hebben we een interessante spreker of een activiteit samen. Doel is elkaar versterken en inspireren!

Ons profiel

Club Breda is de 22e club van Nederland en de eerste club in het zuiden. Club Breda heeft 27 leden uit de regio: onze leden komen uit Breda maar ook uit Zundert, Tilburg, Chaam en België. De club komt één keer per maand bij elkaar. Dan vergaderen we kort en hebben we doorgaans een interessante spreker of een activiteit samen. Doel is elkaar versterken en inspireren!

Onze friendship-links zijn: Central & South-West Londen en Kolding Denmark. Onze next door club is Antwerpen. Verder is een mooie traditie ontstaan om de Clubbijeenkomst in December met als thema Rechten van de Mens, gezamenlijk te houden met onze zusterclubs in Roosendaal en Bergen op Zoom.

Club Breda zoekt nog nieuwe enthousiaste leden

We zoeken nieuwe leden om de club te versterken. Ben je werkzaam in een beroep, heb je interesse in de wereld om je heen en zocht je altijd al naar een club waar je een bijdrage kunt leveren aan de positie van vrouwen en kinderen? Neem contact met ons op voor een (aan beide zijden) vrijblijvende kennismaking. Kom eens langs op een van onze activiteiten.


Nieuws en acties

Orange the World 2020

Club Breda heeft zich aangesloten bij de Orange the World – campagne. Op 25 november 2020 was het de wereldwijde, internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. De campagne “Orange the World”, duurde tot 10 december, de dag van de rechten van de mens. Wereldwijd werden gebouwen oranje aangelicht en waren er allerlei vormen van acties.   Iedere vrouw in Nederland moet elke vorm van geweld laagdrempelig kunnen melden op nummer 0800 – 2000. Vrouwen en meisjes zouden zich altijd en overal veilig moeten kunnen voelen. Wat zij ook dragen, hoe zij zich ook gedragen, waar zij ook heen gaan, op welke tijd van de dag dan ook. Helaas is dat niet het geval. Vooral jonge vrouwen voelen zich vaak onveilig, en met reden. Seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting op straat is een probleem van enorme proporties. Tevens komt geweld achter voordeuren tegen vrouwen meer voor dan we kunnen vermoeden. De vrouwenorganisaties VVAO, Soroptimisten en Zonta hebben in Breda de handen ineengeslagen om samen met de Gemeente Breda te werken aan bewustwording van het groeiende geweld tegen vrouwen. Helaas kon een aantal geplande acties en manifestaties door Covid-19 niet doorgaan. Maar de Grote Kerk in Breda werd wel op 25 november en 10 december ’s avonds oranje aangelicht om aandacht te vestigen geweld tegen vrouwen.

 

Terugblik – Lustrum 2015, Moeders en Dochters Dag

In juli 2015 bestond Soroptimist Club Breda 65 jaar en dat hebben we gevierd met een groots lustrumevenement: Moeders en Dochters Dag op 27 september in Electron in Breda. 

Waarom een Moeders en Dochters Dag? Iedereen heeft een moeder. Elke vrouw is een dochter. Veel vrouwen hebben een dochter. Die relatie is altijd bijzonder. Soms heel hecht en gemakkelijk, soms problematisch of onhandig. Maar belangrijk is ze altijd. Tijdens de Moeders en Dochters Dag stond deze bijzondere relatie centraal. Met insprirende lezingen, mooie exposities, jazzy muziek, een Altijd Prijs Loterij en nog veel meer. Het was een prachtige dag die we met meer dan 100 gasten beleefd hebben. De opbrengst ging uiteraard naar het ‘Back to School’ project van Unicef. Dit project wordt gesteund door de Nederlandse Soroptimist Clubs en geeft kinderen die gevlucht zijn uit Syrië de mogelijkheid om in Turkije weer naar school te gaan.