Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Breda

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Breda

Soroptimist Club Breda zette zich in 2023 voor de derde keer op rij in voor Orange the World om aandacht te vragen voor het probleem van geweld tegen vrouwen. Op 25 november 2023 gaf club Breda in samenspraak met Gemeente Breda, Zonta Breda, VVAO Breda wederom de aftrap van OTW. Symbool voor de openingshandeling stond het oranje kleuren van de Grote Kerk van Breda door de Burgemeester van Breda.

Inmiddels is het een traditie om met de Trommelband MAisquenada extra aandacht te vragen voor het moment dat de Grote Kerk van Breda oranje kleurt.

Naast het kleuren van de Grote Kerk voerde de dames van Club Breda van 25 november tot 10 december ‘de dag van de rechten van de mens’ actie met het oranje spuiten van het logo en de tekst Stop Geweld Tegen Vrouwen op diverse plekken in de Stad Breda.

Dit jaar werd door Club Breda met name voorlichting over Geweld Tegen Vrouwen in scholen van Breda gegeven. Er werd dit keer zelfs een prijsvraag uitgeschreven onder de scholieren om een filmpje te realiseren voor Orange The World en dit werd op Instagram orangetheworldbreda gepubliceerd.

Tijdens onze maandelijkse bijeenkomst hebben we een interessante spreker of een activiteit samen. Doel is elkaar versterken en inspireren!

Ons profiel

Club Breda is de 22e club van Nederland en de eerste club in het zuiden. Club Breda heeft 27 leden uit de regio: onze leden komen uit Breda maar ook uit Zundert, Tilburg, Chaam en België. De club komt één keer per maand bij elkaar. Dan vergaderen we kort en hebben we doorgaans een interessante spreker of een activiteit samen. Doel is elkaar versterken en inspireren!

Onze friendship-links zijn: Central & South-West Londen en Kolding Denmark. Onze next door club is Antwerpen. Verder is een mooie traditie ontstaan om de Clubbijeenkomst in December met als thema Rechten van de Mens, gezamenlijk te houden met onze zusterclubs in Roosendaal en Bergen op Zoom.

Club Breda zoekt nog nieuwe enthousiaste leden

We zoeken nieuwe leden om de club te versterken. Ben je werkzaam in een beroep, heb je interesse in de wereld om je heen en zocht je altijd al naar een club waar je een bijdrage kunt leveren aan de positie van vrouwen en kinderen? Neem contact met ons op voor een (aan beide zijden) vrijblijvende kennismaking. Kom eens langs op een van onze activiteiten.


Nieuws en acties

TREES FOR LIFE 2023

Club Breda zet zich in voor het landelijk project 100xTrees4Life in kader van 100 jaar Soroptimisme – Soroptimist Unie

https://www.soroptimist.nl/projects-local/100xtrees4life/

 

Terugblik – Orange the World 2022

In samenwerking met Zonta Breda, VVAO Breda en de gemeente Breda hebben wij een mooie invulling kunnen geven aan de periode van Orange the World. Inmiddels voor de derde keer georganiseerd in Breda. De gemeente heeft behoorlijk wat financiële support gegeven waar we heel blij mee zijn. Er kon daarmee dan ook veel georganiseerd worden, te beginnen met de openingsbijeenkomst.

Die vond plaats op 25 november in de Nieuwe Veste, evenals vorig jaar. De bijeenkomst werd geopend met een Spoken Word van Carmen Verduyn, een panel van betrokkenen ging vervolgens in gesprek met genodigden die ook raakvlakken met het onderwerp hebben. Vervolgens werd de documentaire “Belaagd” getoond. De documentaire is gemaakt door het landelijk Netwerk Veilig Thuis, en gaat over onveiligheid van vrouwen in de breedste zin van het woord. Bij de afsluiting was er een optreden van Muriel Kloek. Daarna kon iedereen met elkaar in gesprek. De betrokkenheid was voelbaar.

Het Nederlands voetbalelftal speelde die avond ook een wedstrijd in Qatar. Iets wat ons -gelet de omstandigheden m.b.t. de bouw van de stadions -in de weg heeft gezeten. Anderzijds was het een goed aanknopingspunt om buiten het gesprek aan te gaan met mensen; “De Grote Kerk is niet oranje vanwege de voetbal wedstrijd maar om een heel andere reden”. Voorafgaand aan de opening hebben wij in de stad flyers uitgedeeld, afdrukken van oranje handjes op verschillende plekken geplaatst en posters opgehangen. Voor de posters hebben we de medewerking van NAC gekregen, er staan 3 NAC-spelers op. En last but not least trad op de Grote Markt de dames-sambaband Maisquenada op. 

Verder heeft het Chassé-filmhuis de documentaire “Belaagd” opgenomen in hun programma en op 27 november vertoond. 

Een mooie periode waar nu in de evaluaties bekeken wordt wat er nog meer en/of anders kan. Target point voor het komende jaar wordt in ieder geval het middelbaar onderwijs om daar Orange the World in het vizier te krijgen.