De Markiezin van Drenthe geeft benefietconcert voor vrouwen in Afghanistan

  IJhorst – De Markiezin van Drenthe geeft in samenwerking met Soroptimistclub De Reestlanden op zaterdagavond 4 september in de kerk in IJhorst een benefietconcert ten behoeve van de vrouwen in Afghanistan.

     De Markiezin van Drenthe geeft benefietconcert voor vrouwen in Afghanistan

  Wereldwijd zijn er grote zorgen over de toekomst van vrouwen en meisjes in Afghanistan. De leden van Soroptimistclub De Reestlanden komen al jaren op voor de rechten van vrouwen en werken daarbij nauw samen met vrouwenorganisatie UN Women. “UN Women werkt al jaren ter plaatse en is vastberaden om vrouwen en meisjes te blijven helpen en bij te staan door in Afghanistan te blijven en daar hebben ze onze hulp hard voor nodig”, aldus Berthilde de Groot, voorzitter van Soroptimistclub De Reestlanden. “UN Women heeft al 10 jaar een veldkantoor in Afghanistan en dit kantoor blijft operationeel om samen met lokale partners levensreddende hulp te bieden aan Afghaanse vrouwen en meisjes, vooral op dit kritieke moment voor het land” vult de Groot aan.

  Benefietconcert op 4 september
  De drijvende kracht achter de culturele stichting De Markiezin van Drenthe is sopraan Sinje Kiel. Via een Facebook bericht kwam zij in contact met de Soroptimisten en ontstond het idee voor het geven van een benefietconcert. “Ik heb begin van het jaar een mooi, intiem programma samengesteld met steun van het Fonds Podiumkunsten maar kon het vanwege de corona pandemie nu pas uitvoeren. En terwijl de culturele wereld ontdooit en barst van zomers enthousiasme en post lockdown euforie, is de situatie in Afghanistan schrijnend, hoe mooi is het dan om met een benefietconcert een bijdrage te kunnen leveren aan dit goede doel!” aldus een enthousiaste Sinje Kiel. Het concert vindt plaats in de protestantse kerk in IJhorst en zal om 19:30 beginnen. Er is plaats voor zo’n 75 bezoekers en reserveren is noodzakelijk i.v.m. de huidige corona maatregelen. Op de avond zelf kan bij de ingang, contactloos met pin, een vrijwillige bijdrage gedoneerd worden welke bestemd is voor de vrouwen in Afghanistan.

  Wiegeliedjes en nachtliederen in de kerk van IJhorst
  Samen met luitist en gitarist David van Ooijen brengt Sinje het programma Lullabies & Nachtmerries ten gehore. Iedereen kent slaapliedjes- jij, ik, de kinderen in Japan en Turkije, vroeger en nu. Om de overgang van dag naar nacht te verzachten zingen ouders ten alle tijden van suja suja en ninna nonna. Moeders stem is de eerste die een mens hoort. Zij wenst het beste en vreest het ergste voor haar kind. Het hartstuk van het programma is de bitterzoete Canzonetta Spirituale van Tarquinio Merula (1595-1665), waarin Maria het kindeke Jezus bijzonder wrang in slaap zingt: zijn moeder wiegt hem in haar armen terwijl zij de gruwelijkheden beschrijft die hij later zal moeten ondergaan, tot aan zijn kruisiging. “Round Midnight”, waar denken wij dan aan? Hunkerend naar liefde valt geen slaap te vatten en tegen het kind dat niet slapen wil is het een goede truc om te zingen “Stay awake”, net als Mary Poppins doet. Een liefdevol samengesteld programma om wakker bij te blijven! Met prachtige oude muziek van Dowland, Purcell en Barbara Strozzi, maar ook volksliedjes uit de hele wereld en verrassende uitstapjes. David van Ooijen speelt instrumentale soli op luit en schuwt het niet om op soepele en ontspannen wijze John Dowland en Thelonious Monk te combineren.

  Het duo
  Beide musici hebben een achtergrond en specialisatie in oude muziek en gezamenlijke recitals bestrijken het repertoire van de Italiaanse Vroegbarok, Engelse Renaissance en Duitse Barok. Sopraan Sinje Kiel specialiseerde zich na haar zangstudie in barokzang en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Marius van Altena. Zij volgde lessen bij verschillende specialisten op het gebied van historische uitvoeringspraktijk (o.a. Emma Kirkby) en ontving een studiebeurs om bij sopraan Jill Feldman in Arezzo (Italië) lessen te volgen. Voor de vertolking van luitliederen won zij in 2002 samen met Elly van Munster de 1e prijs en de publieksprijs van het concours “Alte Musik Treff” in Berlijn, Duitsland. Zij treedt op als soliste op diverse podia met voornamelijk kamermuziek en oratorium. Projectmatig heeft zij als koorzangeres gewerkt met dirigenten als Erik van Nevel, Ton Koopman, Jan Willem de Vriend en in producties van de Nederlandse Reisopera. Ze heeft een eigen lespraktijk in Ruinerwold, geeft en organiseert als “Markiezin van Drenthe” zangworkshops, concerten en masterclasses in het noorden van Nederland.

  David van Ooijen is solist en begeleider van met name zang op verschillende luiten, barokgitaar, romantische gitaar en shamisen, maar hij speelt ook continuo bij diverse ensembles en orkesten. Hij speelde op festivals van Utrecht tot Nagasaki. Met verschillende ensembles nam hij meer dan 30 Cd’s op. Zijn eerste twee Cd’s met altus Sytse Buwalda stonden in 2004 en 2005 lange tijd op de eerste plaats van de klassieke top 50 van de Nederlandse radio. In 2006 maakte hij met collega-luitist Michiel Niessen een CD waarop alle duetten van de 16de -eeuwse luitvirtuoos Terzi staan. Deze opname kreeg wereldwijd lovende recensies. In 2007 speelde David van Ooijen tijdens de doopplechtigheid van Prinses Ariane. In 2011 en 2012 speelde hij met luitist Toyohiko Satoh concerten in Spanje en Japan. Met sopraan Henriette Feith heeft hij een cd uitgebracht, “La Cecchina”,  waarop een selectie liederen uit het “Il Primo Libro delle Musiche” (1618) van Francesca Caccini zijn opgenomen.

  Programma
  Datum: zaterdag 4 september

  Aanvangstijd: 19:30 uur, deur open 19:00 uur

  Locatie: Protestantse kerk IJhorst – De Wijk, Kerkweg 10 in IJhorst

  Kosten: vrijwillige bijdrage als donatie, te betalen bij de ingang (met pin)

  Reserveren: Reserveren is noodzakelijk en kan door een mail te sturen naar: markiezinvandrenthe@gmail.com I.v.m. corona wordt een maximaal aantal toeschouwers toegelaten op 1,5 m afstand en met inachtneming van de actuele geldende maatregelen.