25 november: Officiële start van Orange the World 2021 in de gemeenten Hardenberg, Hoogeveen en De Wolden

25 November: Officiële start van Orange the World 2021 in de gemeenten Hardenberg, Hoogeveen en De Wolden

  • Club De Reestlanden


In Hardenberg werd op donderdagochtend als eerste de vlag gehesen door Mary Looman, Wethouder gemeente Hardenberg. Samen met raadsleden Wiepie van der Veen en Linda Verschuur en leden van Soroptimisclub De Reestlanden werd de Orange the World vlag in de top gehesen. Gemeente Hardenberg zegt daarmee NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Vanaf 25 november kleurt het gemeentehuis in Hardenberg oranje. Wethouder Mary Looman: “Tijdens de Orange the World campagne willen we iedereen uitnodigen om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit doen wij door het uitlichten van ons gebouw en het hijsen van de vlag. Hiermee geven wij aan dat wij ons willen inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden”. 
Eerder in de week sprak clublid Alice van Lenteren de raad toe: ze informeerde hen over de actie en riep op medestander te worden.

In de gemeente Hoogeveen werd tussen de middag de vlag gehesen: in het bijzijn van een aantal clubleden hees wethouder Janita Tabak de vlag én plaatste het eerste oranje sjabloon pontificaal voor de trappen van het gemeentehuis. Wethouder Janita Tabak: “Bijna de helft van de meiden onder de 18 jaar is slachtoffer van seksueel geweld en elke 10 dagen sterft er in Nederland een vrouw door geweld achter de voordeur. Bizar! Wat doe jij tegen geweld tegen vrouwen?” ’s Avonds tijdens de raadsvergadering vroeg burgemeester Karel Loohuis aandacht voor het onderwerp en wees de raadsleden op de flyer die op hun tafels lag.

De dag werd afgesloten met het hijsen van de vlag bij het gemeentehuis van De Wolden door wethouder Hilda Mulder in het bijzijn van raadsleden en clubleden. “Ik bracht mijn dochter naar de sport omdat een klasgenootje (11 jaar !!!) vorige week is lastig gevallen op de fiets in de Wijk! Het is overal en dat moet stoppen!” Vervolgens sprak onze presidente Carry Pesch de raad toe om bewustwording te creëren en riep ze op tot actie want: wat kun jij doen?

Aangelicht in de drie gemeenten:
Gemeentehuis Hardenberg

Theater de Tamboer
Alfa-college Hoogeveen
Fonteinen op de Eiermarkt

De Zuudwoldiger Huuskamer
De Hervormde kerk
De Meule van Wassens
Café Restaurant Poortman

Andere activiteiten:

Donderdag, vrijdag en zaterdag 25, 26 en 27 november 
Soroptimisten van club De Reestlanden spuiten met oranje graffiti sjablonen op diverse publieke plaatsen: NS station Hoogeveen, bushokjes, Alfa-college Hoogeveen, tandartspraktijk Quadratand etc. 

Gedurende de 16 daagse actieperiode van 25 november t/m 10 december
Verkoop van speciale Orange the World bonbons Freya bij Chocolaterie De Kolibrie
Safe Streets enquête

Woensdag 8 december afsluiting Dag van de Rechten van de Mens
Zoals ieder jaar sluiten we samen met zusterclubs Kop van Overijssel en Noordoostpolder gezamenlijk af. Dit jaar in Steenwijk waar we zullen luisteren naar sprekers Alwin Man, psychotherapeut en Mark Hommes, universitair docent psychologie over het onderwerp LHBTIQ+, Net als iedereen anders.”