Belang van vrouwen en kinderen voorop

Persbericht in Doetinchems Vizier
15-11-2022

 

 

    Belang van vrouwen en kinderen voorop

    DOETINCHEM – Soroptimistclub Doetinchem-IJsseloever zet zich regionaal, nationaal en internationaal in voor positieverbetering van vrouwen en kinderen. De kracht ligt in het werven van gelden en het daarmee ondersteunen van goede doelen die aangedragen worden door de leden.

    Door Josée Gruwel

    De club is onderdeel van Soroptimist International, een wereldwijde netwerkorganisatie van negentigduizend soroptimisten, bestaande uit uitsluitend vrouwen die zich in zo’n honderdtwintig landen in ruim drieduizend clubs inzetten voor de verbetering van de levens en de positie van vrouwen en meisjes. In Nederland zijn er zo’n honderd soroptimistclubs, waaronder Soroptimistclub Doetinchem-IJsseloever. De naam soroptimist komt van sorores, de zusters.

    Korte lijnen
    Club Doetinchem-IJsseloever werd veertig jaar geleden, op 9 oktober 1982, opgericht, 61 jaar na de oprichting van Soroptimist International. Ankie Beugel, sinds 1988 lid: “We zijn een serviceclub, momenteel met 28 vrouwen – in de leeftijd van dertig tot negentig jaar – die afkomstig zijn uit de omgeving van de (Oude) IJssel, van Doetinchem tot Arnhem. Samen werken we aan lokale, nationale en internationale projecten, waarbij wij gaan voor vrouwen en voor kinderen, en bij die kinderen mogen ook jongens zijn. Elk jaar hebben we grote en kleinere projecten die aangedragen worden door individuele leden die op een of andere manier al contacten hebben met de doelgroep. Daarbij zijn de lijnen kort en zorgen we ervoor dat het geld zonder omwegen verantwoord wordt besteed. Naast projecten organiseren we activiteiten, zoals ‘handen uit de mouwen’, waarbij we zelf letterlijk de handen uit de mouwen steken om hulp te bieden.”

    Vijf werkvelden
    Noortje van den Ingh: “Onze leden komen qua beroep uit zoveel mogelijk disciplines. Het zijn vakvrouwen die hun kennis en kunde voor kansarme vrouwen en kinderen inzetten. Educatie, empowerment en het creëren van kansen en mogelijkheden zijn de leidende principes. Daarbij worden drie benaderingswijzen gehanteerd: bewustwording, pleitbezorging en actie. Op vijf werkvelden zetten we in: onderwijs, economische zelfstandigheid, gezondheid en voedselzekerheid, tegengaan van geweld tegen vrouwen, betrekken van vrouwen bij duurzame ontwikkeling en tegengaan van klimaatverandering. ‘Educate to Lead’ vormt wereldwijd een leidraad bij de activiteiten. Hierbij wordt ingezet op het kansen geven aan (jonge) vrouwen om te studeren en om in de maatschappij uiteindelijk een leidende rol te vervullen. Waarom juist hulp aan vrouwen? Als je een man helpt, dan help je doorgaans die man vooruit. Maar als je een vrouw helpt, dan help je het hele gezin vooruit.”

    Projecten
    Een voorbeeld van een regionaal project dit jaar is de ondersteuning van het Dushi Huis in Doetinchem met het opknappen van de buitenruimte. In het Dushi Huis wordt kinderen en jongeren een veilige woonplek geboden. Behalve een geldelijke ondersteuning werd ook concreet de handen uit de mouwen gestoken. Een ander voorbeeld is het schenken van racerunners en een voetbalframe aan Only Friends Achterhoek, een sportclub voor kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking. Ook de Voedselbank werd gesteund met onder andere menstruatieproducten.
    Verder van huis werd beademingsapparatuur voor zieke kinderen en zwangeren geschonken aan het Lion Heart Medical Centre in Sierra Leone. Ook werd een educatieprogramma georganiseerd over anticonceptie, zwangerschapsbegeleiding en zuigelingenzorg aan Mother’s Club van Gheskio in Haïti. Kansarme kinderen op Bali (Indonesië), met als uitgangspunt kindertehuis Giri Ashi, kregen hulp in de vorm van voeding, kleding, hygiëne, opvoeding en onderwijs.

    Fondsenwerving
    Door middel van de verkoop van tweedehands boeken, kunstkaarten, paraplu’s met logo, en door het geven van workshops en de digitale actie ‘Schatkamer’ worden gelden gegenereerd. Nicoline Tammes: “Een topper is elk jaar wel het organiseren van onze kledingbeurs. We zamelen in eigen kring dameskleding in en verkopen die voor een heel schappelijke prijs. Dit jaar was de beurs, gehouden in Loc17 aan de Turfhaven in Doesburg, een overweldigend succes. Voor volgend jaar kan men de datum alvast noteren: zaterdag 22 april.”

    Clubavonden
    Elke derde donderdag van de maand komen de leden van Soroptimistclub Doetinchem-IJsseloever bij elkaar in het Arsenaal in Doesburg. Voorafgaand is er de mogelijkheid om gezamenlijk, op eigen kosten, te eten. Ankie: “Op de clubavond gaan inhoud en contact samen. Er staat een inhoudelijk onderwerp of een levenswerkverhaal centraal. Dit kan verzorgd worden door een van de leden of door een gastspreker. Ook is er een huishoudelijk deel waarin info uit de diverse commissies, zoals bestuurs-, project-, concert-, evenementencommissie, wordt besproken. De avond wordt afgesloten met een drankje, waarbij contact en gezelligheid voorop staan.”

    Nieuwe leden
    Nieuwe, jonge leden zijn van harte welkom. “Vooral als ze ondernemer zijn, werken in de ict of in de culturele wereld”, vertellen Ankie (afkomstig uit de culturele wereld), Noortje (uit de gezondheidszorg) en Nicoline (uit het onderwijs). “Lid zijn levert behalve werken voor goede doelen vriendschap, het opbouwen van een vrouwennetwerk en voldoening op. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op via doetinchemijsseloever@soroptimist.nl. Als je uitgenodigd wordt, mag je drie keer meedraaien om te ontdekken of je deel wilt uitmaken van de club.”

    Foto: Ankie Beugel, Noortje van den Ingh en Nicoline Tammes zijn met veel plezier lid van Soroptimistclub Doetinchem-IJsseloever. Foto: Josée Gruwel.