Give-a-hand (2013-2015)

Give-a-hand (2013-2015)

  In 2006 werd in Zaube in het verband van “Kern met Pit”, een subsidieregeling van de Nederlandse Heidemij een project uitgevoerd dat ”Pasniedz Roku” heette, oftewel ”Give a Hand”.  Tijdens de uitvoering van dit project werden 80 mensen elke maand door de dokter op vrijwillige basis bezocht. Kort nadat het project begonnen was, begonnen de ouderen uit te kijken naar de dokter.  In 2009 hebben de initiatiefnemers een Letse stichting opgericht ‘Give a Hand’ en hebben zij een flat gekocht. Het is de bedoeling dat de bejaarden thuis worden opgehaald, de flat 4 tot 6 uur gebruiken voor een douche en een wasje en een doktersbezoek en dan weer naar huis worden gebracht. Zo wordt een aantal problemen opgelost en kunnen zij toch blijven wonen in de vertrouwde omgeving.

  Om de aankoopkosten van de flat te betalen zijn alle vrouwen uit Zaube aan het breien geslagen. Onze Eindhovense Soroptimistclub verkoopt de  beroemde Letse sokken en wanten  in Nederland  om met de opbrengst daarvan o.a. de renovatie van de flat te betalen. Wat de stichting nog nodig heeft is een auto die ook in de winterperiode de ouderen thuis kan ophalen en na het bezoek aan de flat weer thuis kan brengen.

   

  We hebben als club op diverse plekken de Letse Sokken verkocht. Opbrengst: € 1120,00 

  2014 Lezing Friedrich Nietzsche en Richard Wagner: (Vriendschap en vijandschap in de geest van de muziek)

  Een middag met twee lezingen, afgewisseld met muziek en beeld. Drie vakmensen (een filosoof, een psychiater en een musicus) diepten voor de bezoeker de complexe relatie tussen Nietzsche en Wagner uit en gaven  ons een kijk in een tijdperk  toen  de filosofen  hun  waarheid in de muziek zochten en componisten  filosofische ambities koesterden. We kregen  videofragmenten te zien uit de muziekdrama’s van Wagner en uit de opera Carmen van  Bizet en we luisterden naar live pianomuziek van o.a. Nietzsche en Chopin. Opbrengst: €1790,00