De huiselijke kamer van Blijf van mijn Lijf huis is af 2020

Eindhoven

De huiselijke kamer van Blijf van mijn Lijf huis is af.

 

  • Club Eindhoven


Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE

Iedereen verdient een veilig onderkomen
De crisisopvang Blijf van m’n Lijf biedt bescherming voor vrouwen die gevlucht zijn voor hun partner, familie, mensenhandel, gedwongen prostitutie of eergerelateerde problemen. Deze vrouwen lopen, in ieder geval in eerste instantie, een zeer groot veiligheidsrisico en hebben daarom een anonieme en veilige plek nodig.

Verspreid over Nederland zijn diverse locaties waar vrouwen en hun kinderen opgevangen worden. Meestal op een locatie ver van hun vertrouwde omgeving.
Tijdens het verblijf staat een professioneel team klaar om de vrouwen en
kinderen te begeleiden en te behandelen. Doel is dat de vrouwen los komen van het oude leven en op een nieuwe locatie een nieuwe start kunnen maken.*

Het Blijf van mijn Lijf Huis is in Eindhoven onderdeel van Neos. Dat is een regionale organisatie voor maatschappelijk opvang, vrouwenopvang, begeleid en beschermd wonen. Om te zorgen dat cliënten en deelnemers op de juiste wijze geholpen worden, werken ze samen met diverse organisaties en instanties van Veilig Thuis tot de Politie en van de GGD tot aan woningcorporaties.

Extra inzet voor vrouwen tijdens Corona
Toen we in maart 2020 met de eerste lockdown geconfronteerd werden, vroegen we ons af welke gevolgen dat voor bepaalde groepen zou kunnen hebben? Want hoe is dat, als je plots ongepland en ongewild de hele dag met het volledige gezin in een woning zit? Het kan heel gezellig zijn, maar ook juist voor extra spanningen zorgen.

“Nu onze maandelijkse Soroptimist dinervergaderingen vervallen, besparen we geld uit. Met dat geld zouden we iets extra’s kunnen doen voor vrouwen die tijdens Corona in de knel komen.” stelde Christiane tijdens een openlucht bijeenkomst. En snel daarna was het plan geboren. Sandra kende iemand die in het Blijf van mijn Lijf huis in Eindhoven werkte en die persoon vertelde dat de locatie op dat moment een flinke update kreeg, maar dat er voor de rookkamer geen plan was. Vier dames vormden een werkgroepje en er werd een inzamelingsactie opgestart.

Al konden we slechts met 2 aanwezig zijn…Christiane was wel bij de formele overdracht aan Marjolein, coördinator van Blijf van mijn Lijf huis in Eindhoven.

Blijf van mijn Lijf huis …wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Zo min mogelijk mensen kennen de locatie van het Blijf van mijn lijf Huis in Eindhoven, geheimhouding is gewenst en daarom was het extra bijzonder dat Nadia en Sandra op die locatie een rondleiding van de coördinator kregen. Op de locatie verblijven vrouwen met en zonder kinderen. Ze hebben ieder een eigen kamer met een keukenblokje, badkamer, wat meubels en bedden. Daarnaast is er een gezamenlijke woonkamer, keuken, kinderopvang en jeugdkamer.
Een rookgelegenheid zou buiten worden gecreëerd, waardoor de rookkamer een andere bestemming zou kunnen krijgen. De ruimte bleek grauw en geel van de rook. Voor ons dus werk aan de winkel! Want we gunnen iedere vrouw een mooie, en vooral een huiselijke, ruimte waar ze zich in terug kan trekken en even tot rust kan komen. De coördinator was blij en enthousiast over het plan van een huiselijke kamer.

Hoe hebben we het voor elkaar gekregen?
Intussen groeide het budget, waardoor een steeds serieuzere inrichting mogelijk werd. Naast de bijdragen van onze lieve leden hebben we een gift gekregen uit het Algemeen Fonds van de Soroptimisten Unie, die juist in Coronatijd het thema “Geweld tegen vrouwen” op de agenda zetten. De interne organisatie van Neos werd geactiveerd en betrokken. Dat heeft geleid tot wat vertraging én een schitterende nieuwe laminaatvloer, fris geverfde muren en een wit plafond.

 

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE

Nadia, Christiane en Sandra hebben op een zondag net voor de tweede lockdown
inspiratie opgedaan bij diverse meubelzaken. Waarna de eerste twee de meubels
hebben verzameld op diverse plekken van Dordrecht tot Eindhoven én online. Na
een montagedag op locatie in januari, kon uiteindelijk begin maart 2021 de laatste meubels en accessoires geplaatst worden in de kamer.

Trots op resultaat.               We zijn trots op het resultaat. We hebben veel geduld gehad, zijn flexibel geweest en hebben ons door onszelf laten verassen. Want van in eerste instantie een basis met een groen bankje met groene stoelen, zijn we gekomen tot een basis van een roze loveseat, roze stoeltje en poefje. De uitstraling is verassend, fris en tegelijk vriendelijk warm.

De gewenste planten ontbreken nog, de ramen in de kamer mogen i.v.m.
veiligheid niet open…tja kies je dan voor kunstplanten of toch echte? De bewoners mogen zelf een keuze maken.
Voor alle vrouwen is er een lijstje aangeschaft waarin zij een eigen creatie kunnen doen. Het lijstje vormt uiteindelijk een onderdeel van een wandcollectie bestaande 16 tot 19 lijstjes. We hopen dat hiermee de unieke diversiteit van de diverse bewoonsters naar voren komen en de kamer minder anoniem blijft. Het klusteam van Neos zal de hanglamp, spiegel en t.z.t de lijstjes ophangen.

We hebben de kamer nu formeel overgedragen aan de coördinator van het Blijf
van mijn Lijf huis en hebben gevraagd een foto te delen van de wandcollectie.