Naaiatelier kamp Moria (Lesbos)

Naaiatelier voor vrouwen en meisjes in Kamp Moria (Lesbos)

  • Club Flevoland


Dec 2020. Eerder schonk Soroptimistclub Flevoland een bedrag aan Movement on the Ground, een hulporganisatie actief op het eiland Lesbos gericht op hulp aan de vluchtelingen in de kampen op het eiland. Dat geld is gebruikt voor vrouwen en meisjes en besteed aan verlichting ’s nachts bij de sanitaire units, waar het gevaarlijk is voor hen.
Na de brand in kamp Moria in september 2020, ontving onze club een noodkreet om extra hulp/geld voor de ergste nood en opbouw voor de vluchtelingen. Tijdens de november LV van onze club is unaniem besloten om een bedrag te schenken, liefst wél gericht op meisjes en vrouwen.
Het bedrag dat wij schenken als club wordt benut voor vrouwen en meisjes voor een naai- en brei initiatief in kamp Moria (zie foto voor een indruk van de omstandigheden).
Door een spontane reactie van een van de leden dat zij wel een naaimachine wil schenken kregen wij een heel dankbare antwoord en er blijkt een vrachtwagen medio januari 2021 met naaimachines, lappen stof, breigaren etcetera naar Lesbos te gaan! Hierdoor is het idee ontstaan om in ieder geval een poging te doen om materialen te verzamelen en mee te geven in deze ‘vracht’.

De actie werd, dankzij de inzet van sociale media en het netwerk van de leden,  een groot succes. Er werden zoveel bruikbare spullen ingeleverd dat de actie na een week moest worden stopgezet. Er is een overvloed aan prachtige stoffen, fournituren, breiwol e naalden ontvangen. Er zijn meer dan tien naaimachines en lockmachines, gecheckt en al, meegegeven. Al met al is er genoeg om een goed voorzien naaiatelier te starten en veel vrouwen en meisjes aan het werk en training te helpen. De vrachtwagen is inmiddels onderweg