Stichting de Vrolijkheid

25-09-2022

Stichting de Vrolijkheid,

Op maandag 11 september waren we te gast bij de Stichting de Vrolijkheid op het AZC te Drachten. We konden met eigen ogen zijn waar onze donatie terecht gekomen is. En we weten: “Dit is goed terecht gekomen!”

Hieronder wat lokale krant “Aktief”: hierover schreef:

De Soroptimisten in Drachten en omgeving hebben 500 euro geschonken aan Stichting de Vrolijkheid. De mensen van deze stichting zetten zich in voor kunstzinnige, creatieve en muzikale actieve projecten voor kinderen, tieners en familieprojecten op asielzoekerscentra, onder andere in Drachten.

Deze gift maakt het mogelijk om fotoboekjes te laten maken van projecten tieners/jongeren. Deze boekjes zijn bedoeld voor de deelnemers en laten het werkproces en het resultaat zien van het project waar de tieners mee bezig zijn geweest. Zo houden ze een mooie, tastbare herinnering over.

‘Graphic novel’

Momenteel zijn de activiteiten voor tieners en jongeren in Drachten uitgebreid, want er ligt een duidelijke behoefte, gezien de vele jongeren wonend op het azc in Drachten en de twee locaties in de buurt. Eén boekje is voor het kunstproject met workshopleider en beeldend kunstenaar Willemijn Rog. De werktitel is: ‘Verre oorden, lange vluchten’.

Het doel is een ‘graphic novel’ te maken; een stripboek zeg maar: een visuele vertaling van persoonlijke verhalen en beeldregistraties van activiteiten met de tieners op het azc gemaakt door Willemijn. Zij en de deelnemers leggen situaties vast, vertellen en verbeelden verhalen in tekeningen en foto’s van het werkproces.

Diverse thema’s

Er is een reeks van workshops met verschillende thema’s en technieken. Daar maken de deelnemers eigen ‘dagboeken’ van. Thema’s zijn bijvoorbeeld: Voorstellen zonder woorden, Huis van velen, Land van ooit, De kunst van taal en Dromen zonder grenzen. De technieken zijn onder andere: tekenen, collage maken, werken met inkt en ecoline, typografie.

De eindpresentatie heet ‘Het Vrolijke Museum’: de feestelijke afsluiting van het project, waarbij het boekje wordt uitgereikt aan de deelnemers en het gemaakte werk van de deelnemers in een tentoonstelling voor bewoners en belangstellenden te zien is.

Eigen – kleurrijke – ‘glossy’

En één boekje is voor het jongerenproject ‘Beeldvormers’. Aan de hand van thema’s en in verschillende workshops, zoals styling, grimeren, visagie, fotografie, eigen teksten (spoken word), wordt een blad gemaakt. Dit moet een ‘glossy’ worden, met bijzondere, mooie, gekke, in ieder geval kunstzinnige foto’s en teksten van de jongeren. Informatie over wat de Vrolijkheid op azc’s doet vind je ook op www.vrolijkheid.nl