Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Friesland Zuid

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Friesland Zuid

Welkom op de website van Soroptimistclub Friesland Zuid. Wij zijn een enthousiaste groep vrouwen die zich  inzet voor verbetering van de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd. Als club bouwen we aan een stevige band met elkaar, met onze omgeving, de lokale samenleving en clubs en organisaties om ons heen.

Clubbijeenkomsten
Voorafgaand onze maandelijkse clubbijeenkomst is er gelegenheid om samen te eten.. De avond bestaat verder uit een programma en korte vergadering. In het programmadeel discussiëren we over een thema, volgen we een workshop, is er een gastspreker of vertelt een van de leden over haar werk. In een efficiënte vergadering wisselen we de ontwikkelingen binnen de club uit en maken we afspraken over onze activiteiten. Alle leden zijn actief in verschillende commissies.

Wij zijn ook te vinden op Twitter.

Onze club heeft op 9 mei 1970 het charter ontvangen uit handen van Agneta Anderskov uit Denemarken.

Ons profiel

Soroptimistclub Friesland Zuid is een actieve club van ca. 30 vrouwen, variërend in  de leeftijd van eind 30  tot ver in de 90 afkomstig uit de omgeving van Drachten-Oosterwolde en Heerenveen. Onze club heeft op 9 mei 1970 het charter ontvangen uit handen van Agneta Anderskov uit Denemarken.

Onze bijeenkomsten zijn wisselend op maandag, dinsdag en woensdag telkens rond de 10e van de maand.Bijzondere clubbijeenkomsten zijn de zomerbijeenkomt, de nieuwjaarsbijeenkomst en het running dinner ter gelegheid van de clubverjaardag.

We hebben friendshiplinks met: clubs uit Sandfjord ( Noorwegen) en Boekarest (Roemenië)

Clubverjaardag ( Mei)
Zomerbijeenkomst ( Augustus)
Wijnverkoop ( 100XTrees4Life 2021)
Dag van de Rechten van de Mens (December)

Bestuur: 2021-2022

President Rita van Wel
Vice-president Joke schipper
Secretaris Marian Koelmans
Penningmeester Minke Elzinga
Tweede secretaris Janneke de Haan

Nieuws en acties

Deze website Heeft begin 2021 een compleet nieuwe lay-out gekregen. Komende weken wordt er hard aan gewerkt om de bestaande content goed in de nieuwe lay-out te zetten en nieuwe updates te plaatsen.. Excuses voor het ongemak.

CORONA-VIRUS -COVID-19

Daags na onze clubbijeenkomst van maart 2020 werden alle evenementen en bijeenkomsten verboden, dus ook onze maandelijkse clubbijeenkomsten. Vanaf juni mag het weer, en dat doen we dan ook, zij het met gepaste afstand.

Jubileum: 50 jaar!

VOEDSELBANK OOSTERWOLDE

Nog een actie ter gelegenheid van ons 50-jarig jubileum:

Het aanbieden van een cheque plus tractatie aan voeselbank Oosterwolde.

ORANGE THE WORLD 2019:

Dit jaar hebben we er ondersteund door UN-Women Nederland en in samenwerking met de 3 andere Friese Soroptimistclubs ervoor gezorgd dat ook Friesland 16 dagen lang oranje kleurde, oranje de kleur van positiviteit en een toekomst zonder geweld tegen vrouwen. Op maandagavond 25 november was er voor Friesland de indrukwekkende start  in Sneek met roeiers , koren en de ontsteking van oranje verlichtig van de Waterpoort. Op dat moment werd ook de oranje verlichting ontstoken van  oa. de gemeentehuizen van Heerenveen, Smallingerland, Tytjerksteradiel en Achtkarspelen en verder Museum, fonteinen voor de Lawei in  Drachten, Drachtster Lyceum,  mistfonteinen in Leeuwarden, gebouw van Fier en de kerk van Tjallebert. En hiermee is het lijstje nog niet eens compleet! Klik voor meer informatie over de wereldwijde campagne hier en voor onze Facebookpagina hier .

ORANGE THE WORLD 2020:

Op donderdag 25 november kleurde onze omgeving oranje., ’s Ochtends werd in Smallingerland in aanwezigheid van een aantal clubgenoten de Orange the World-vlag gehesen.

.

Crackstate Heerenveen
Lycklamahûs Beetsterzwaag

Jaarlijkse activiteiten: 

Filmfestival voor kinderen in de Bios in Drachten ( Februari ).

Klik op bovenstaand logo voor  meer informatie.over ons jaarlijkse filmfestival.

Dit Filmfestival is in 2008 in Drachten door onze club gestart en inmiddels door landelijk steeds meer clubs overgenomen. Het filmfestival wordt elk jaar mede mogelijk gemaakt door De Bios in Drachten en Gemeente Smallingerland. Klik voor meer informatie over het landelijk festival: hier .

High Tea ( Maart) / NL-Doet

Op Zaterdag 14 maart 2020  zouden wij  we voor de 5e keer op rij een High-Tea voor de bewoners van verzorgingshuis Rispinge in Drachten.verzorgen. Helaas kon dit door de corona-crisis niet doorgaan.We hopen dat het volgend jaar weer mogelijk is. Het was altijd fantastisch om om te doen, en mensen te zien genieten. Tijdens de High Tea komen er ook vele verhalen los en hebben we mooie gesprekken.

Goede doelen

Elk jaar kiezen de leden de projecten voor de goede doelen. Een groot project  waar we de afgelopen jaren veel geld voor ingezameld hebben is: School for Justice van Free a Girl. Klik hier  voor meer informatie over het project.. Binnenkort volgt ook meer informatie over onze acties hiervoor en over het bezoek van aan het project in Kathmandu Nepal.  

Dag Rechten van de Mens ( 10 December) 

Elk jaar organiseert één van de vier Friese clubs een activiteit rond de 10e december , De dag van de Rechten van de Mens.

Dinsdag 10 december 2019: De Dag van de Rechten van de Mens werd samen met de andere Friese Soroptimistclubs gevierd met een boeiende lezing door Sandra Rottenberg over haar boek ‘De sigarenfabriek van Isay Rottenberg’. Duidelijk werd hoe een totalitair regime in korte tijd de nieuwe orde bepaalt. Welke parallellen zijn te trekken naar deze tijd?
Met dank aan Soroptimistclub Noorderlicht voor de organisatie.

In 2018  was het de beurt aan ons. Op 9 december heeft Felisa Tibbitts, hoogleraar mensenrechten educatie een heel inspirerende lezing houden voor Soroptimisten en andere belangstellenden in het clubhuis van Golfclub Lauswolt.