SFFK februari 2023

25-02-2023

    Maar liefst 64 leerlingen van de basisschool de Carrousel uit groep 7 en 8 stormden de trap van het Filmhuis op: geen school maar een film, zomaar op een maandagochtend! Vol verwachting zochten ze plaatsje in de filmzaal.

    Harriët blikte in haar inleidend praatje terug op de gastles die gegeven was door Unicef over kinderrechten, waarna er een gesprekje met de kinderen ontstond. Daarna volgde een korte uitleg over de film en werd het donker en stil in de zaal.

    De school vond de film heel goed, omdat het op een luchtige manier kinderen confronteert met andere kinderen. Kinderen die hetzelfde zijn, maar in een hele andere situatie verkeren. Er was nog uitgebreid nagepraat op school.

    Deze film werd mogelijk gemaakt door het Filmhuis Gouda en een donatie vanuit stichting het Oude Mannenhuys. Marjoleine en Jerome van het Filmhuis kregen als dank een bakje met voorjaarsbollen en stroopwafels. De traktatie voor de kinderen na afloop was gesponsord door COOP De Heester en Unicef had een presentje voor ieder kind beschikbaar gesteld.

    De film Totem gaat over de elfjarige Ama, dochter van twee uitgeprocedeerde Senegalese asielzoekers. Ama voelt zich helemaal Nederlands. Ze is een fanatieke zwemster en droomt ervan ooit net zo goed te worden als Ranomi Kromowidjojo, de beste Nederlandse zwemster aller tijden. Op een avond worden haar moeder en broertje gearresteerd. Ama weet uit handen van de politie te blijven en gaat op zoek naar haar vader die nachtdienst heeft. Ze wil absoluut niet naar Senegal worden uitgezet. Zo begint haar zwerftocht door Rotterdam. Tijdens haar zoektocht krijg ze onverwacht gezelschap van een gigantisch stekelvarken. Met behulp van de mysterieuze Kouyaté leert Ama meer over haar totemdier, dat ze Totem heeft genoemd en dat haar al die tijd iets duidelijk probeert te maken.