Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Gouda e.o.
Ons profielOnze projectenOns nieuwsOnze acties Soroptimistclub Gouda e.o.
Onze leden komen uit Gouda en omstreken: Stolwijk, Waddinxveen, Boskoop, Woerden, Linschoten en Schipluiden. Een gevarieerde en actieve club vrouwen qua leeftijden en beroepen, van beeldhouwer tot patholoog.
Onze club organiseert allerlei activiteiten om geld in te zamelen voor projecten in binnen- en buitenland en zet zich met acties in.
Wil je meer over ons weten? Neem contact met ons op via onderstaande knop of mailadres gouda@soroptimist.nl
Voorbije activiteiten
- 11 april 2024 Collegetoer Gouda – ‘Media en Politiek: een wurggreep?’
- 13 februari 2024: voor de 6e keer Soroptimisten Film Festival voor Kinderen. Een feestje voor de kinderen op de maandagochtend in het Filmhuis Gouda!
- 25 nov tm 10 dec 2023: Orange the World, samen met Zonta Gouda
- 18 nov 2023: 100xTrees4live boom geplant in het centrum van Gouda.
Archief van al onze acties
Sociale media
En …. natuurlijk zijn wij ook te vinden op Twitter en Facebook.
Achtergrondinformatie over onze club
In een interview met Gouwestad (10,6 MB) vertelt Margit bevlogen over het Soroptimisme, onze club en de toegevoegde waarde van ‘accreditatie’.
De op 13 november 2019 overleden filmmaker Bernard Vink heeft een prachtige introductiefilm gemaakt over onze club:
Ons goede doel
Vanaf 2023 hebben we ons verbonden aan ExpEx Midden-Holland. Tot en met 2022 zamelden we geld in voor Trees4Life, Girl Power (financiële bijdrage aan studie van aantal Pakistaanse studentes) en Women in warzones (Oekraine). Tot en met 2020 hebben we bijgedragen aan het project Preventie van kindhuwelijken in Pakistan, in samenwerking met Unicef.
Met brede mooie activiteiten laten wij zien ‘Wie wij zijn’ en waar wij voor staan.
Ons profiel
Club Gouda e.o. werd in 1938 opgericht als elfde club van de Unie van de Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. De club telt 21 leden die wonen en/of werken in Gouda en omgeving en valt onder Regio West-Nederland. De club onderhoudt contacten met andere serviceclubs in de regio.
Intern hebben wij mooie programma’s om zo te zorgen voor onze eigen noodzakelijke verdieping in relevante thema’s. Wij zijn betrokken op de club en op elkaar. Club vergaderingen zijn 1x per maand, met vooraf een gezamenlijke maaltijd.
Bestuur 2023-2024
- President: Jessica Verhagen
- Vice president: Marie-Christine Franken
- Secretaris: Simone Sibrijns
- Penningmeester: Harriet in ‘t Veld
Nieuwe projecten
Inspirerende eigen nieuwe projecten staan op stapel en in overleg met andere Goudse serviceclubs onderzoeken wij grotere evenementen die bij kunnen dragen aan verbinding in Gouda. De club werkt toekomstgericht, maakt gebruik van de aanwezige kennis en interesses van de leden en is zorgzaam zijn ten opzichte van elkaar.
Lidmaatschap
Lidmaatschappen zijn vaak duurzaam, leden blijven relatief lang lid, 20 jaar is geen uitzondering en daar zijn wij blij mee. Een goede balans tussen jong en oud maakt de club krachtig. Voor nieuwe (jonge) leden staan wij voortdurend open.
Groei
Onze club kent een grote betrokkenheid die blijkt uit de vele activiteiten die we doen. De groei is te merken aan het aantal nieuwe (aspirant)leden, en tevens ontlenen we persoonlijke groei aan de inzet voor de club en de ontmoetingen met elkaar. Tenslotte is er veel te delen, zowel in de onderlinge contacten als in onze bijdrage aan de doelen van het Soroptimisme dichtbij en ver weg.
Nieuwsarchief
Orange The World 25 november 2020
Op 25 november lichten Arti Legi, Cinema Gouda, Garenspinnerij, toren van sint Jan, LF Gouda, poppodium So What! en Stadhuys Gouda – met veel dank aan Goudapot – weer oranje op! Een samenwerking van Soroptimisten, Zonta en deze gebouwen.
We posten in de periode van 25 november t/m 10 december ook boodschappen op Facebook en Twitter van mensen uit het werkveld of bekende Gouwenaars.
We hebben verspreid over de hele stad graffiti berichten ‘Meld geweld 0800-2000’ achtergelaten op straten en pleinen. Posters en visitekaartjes met de boodschap ‘Meld geweld tegen vrouwen’ zijn uitgedeeld op centrale locaties.
Klik hier voor meer informatie over Orange The World.
€ 29.500,- voor project Preventie van Kindhuwelijken in Pakistan
Op 5 september 2020 hebben wij ons project Preventie van Kindhuwelijken in Pakistan afgesloten. Hiermee is een einde gekomen aan een bijzondere, 3-jarige samenwerking met Oxfam Novib. Met verschillende activiteiten hebben we in totaal € 29.500 opgehaald. Dit geld is gebruikt om de toegang tot onderwijs voor vrouwen en meisjes te vergroten en daarmee hun economische zelfstandigheid te vergroten. Zo zijn fietsen aangeschaft om meisjes makkelijker naar school te laten gaan. Via muurschilderingen en edutainment wordt een positieve rol van meisjes verbeeld en het gesprek aangegaan over het belang van een goede opleiding voor meisjes.
Sensorkring Midden Holland van start
‘Eens Soroptimist, altijd Soroptimist’, dat is het idee achter Sensorkring Midden Holland, geïnitieerd door Dré Dogterom, Anneke Löwik en oud-lid Julia Voskuil van club Gouda e.o. Als oudere leden om uiteenlopende reden afhaken voelt dat vaak ongemakkelijk en het gemis aan waardevolle contacten is groot. Daarom zijn er Sensorkringen of Sensoriëntenkringen, voor de 100 Soroptimistclubs een zinvolle aanvulling. Ze functioneren regionaal en staan los van de Unie. Ontmoeting staat centraal. Sensorkring Midden Holland is de 8ste en verwelkomt oud-leden, unieke leden en leden, circa zes maal per jaar. De eerste (lunch)activiteit staat gepland voor oktober 2020. Contact: info@juliavoskuil.nl.
Film ‘Vergeten Kinderen’ 4 mei 2020
Goudse soroptimist Jessica Verhagen publiceerde in 2017 het indrukwekkende boek ‘Vergeten Kinderen’. In 2016 vond Jessica het reisverslag van haar opa dominee Warmenhoven. Hij geleidde in 1945 45 ondervoede Reeuwijkse kinderen naar Drenthe. Jessica zocht dit verhaal tot op de bodem uit en legde deze barre tocht vast. Dit boek is recent verfilmd. Deze docudrama wordt 4 mei, na dodenherdenking, uitgezonden op de lokale omroepen BR6, RTV-Gouwestad, TV Waddinxveen en RTV-Krimpenerwaard. De film is ook te bekijken via www.BR6.nl. Klik op de button ‘live televisie’ rechts boven in de pagina. Klik hierna op het kleine driehoekje dat in beeld verschijnt. Bekijk de trailer via deze link.
Soroptimist Film Festival voor Kinderen 10 februari 2020
Op 10 februari hadden we alweer ons derde Soroptimisten Film Festival voor Kinderen. Samen met het Filmhuis Gouda hebben we een film uitgezocht. Natuurlijk over kinderrechten. Door de storm die in heel Nederland huishield konden helaas niet alle kinderen de film zien, maar desondanks was het toch een geslaagde dag!
We zijn heel blij dat Rabobank Hollandse IJssel ons sponsorde. En ook het Filmhuis werkte belangeloos mee. Chapeau!
November 2019 – Orange The World 25 november 2019
Op 25 november lichtten het Stadhuis op de Markt van Gouda, Cinema Gouda, de toren van de Sint-Jan, de Goudse Lichtfabriek en Cultuurhuis de Garenspinnerij weer oranje op! Een samenwerking van Soroptimisten, Zonta en deze organsaties. Om 17u was er een hele mooie start van de Goudse campagne op de Markt van Gouda. Klik voor meer informatie over Orange The World.
November 2019 – Bridgedrive 2019
Een geslaagde bridgedrive op 8 november 2019, met een opbrengst van Euro 1565,- voor ons project Preventie van kindhuwelijken in Pakistan, in samenwerking met Oxfam Novib. En voor de loterij hebben vele sponsoren een cadeau ter beschikking gesteld. Hartelijk dank daarvoor!
Oktober 2019 – Succesvolle Collegetoer Gouda – je leeftijd je geheugen
3 oktober organiseerden we n het mooie Arti Legi op de Markt in Gouda deze collegetoer met in de hoofdrol Betty Meyboom-de Jong en Douwe Draaisma. Nu weten we wat ons te doen staat om op een gezonde manier oud te worden en begrijpen we beter hoe het geheugen werkt. En een bijdragen van Euro 1800,- voor ons project Preventie van kindhuwelijken in Pakistan in samenwerking met Oxfam Novib.
Juli 2019 – Gouda aanwezig op International Soroptimist Convention, Kuala Lumpur 18 – 21 juli 2019
Twee van onze leden, Karin Heistraten en Sandra Poulina, bezochten dit jaar het congres in Kuala Lumpur. Het congres bood een uitgelezen kans om soroptimisten te ontmoeten uit alle windstreken. Hieronder krijg je een indruk van het congres: Kuala Lumpur juli 2019.
Juli 2018 – ‘Knowledge Development and Innovation Award
Juli 2018 heeft ons lid Marie-Christine Franken in Japan de ‘Knowledge Development and Innovation Award’ ontvangen voor haar belangrijke werk als linguist-logopedist, onderzoeker en stottertherapeut. Haar Restart-programma is nog steeds baanbrekend op dit gebied. Marie-Christine werkt bij het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. Top!
December 2019
Op 31 december werd op P.T.V. World tijdens een uitzending van internationaal nieuws in Pakistan gemeld dat er fietsen beschikbaar waren gesteld voor meisjes in de dorpen. Meisjes werden geinterviewd. ‘Ik wil graag studeren, maar de school was te ver weg’. De fietsen waren geleverd door een local non-governmental organisation. Dat gebeurde dus van de Euro 6.500,- die wij beschikbaar hebben gesteld.
December 2019
Club Ghandara is heel actief geweest. Zij organiseerden cursusdagen over verkrachting, aanranding en mishandeling. Uitgebreid vertelt de club ons dat over dergelijke zaken niet wordt gepraat in Pakistan. Meisjes durven hun moeders ook niet in vertrouwen te nemen over deze onderwerpen.
Op een High School voor meisjes in Rawalpindi organiseerde de club Ghandara met behulp van o.a. een psychologe een studiedag over deze onderwerpen. Ook docenten waren daarbij aanwezig. Rollenspellen verduidelijkten de mogelijkheden van handelen in deze situaties.
Daarnaast worden er cursussen gegeven aan vrouwen en mannen, die het geleerde verder door gaan geven.
April 2018
In Nusa Dua in Indonesië wordt deze maand een internationale “Top” georganiseerd door SBCC (Social and Behavior Change Communication). Wassim Durrani is projectmanager in het project Preventie Kindhuwelijken in Pakistan. Wij hebben contact met hem. Hij zal daar inbrengen dat het betrekken van religieuze leiders heel belangrijk is bij de Preventie van Kindhuwelijken.
Maart 2018
Op 2 januari 2018 is in Den Haag de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Oxfam Novib en Soroptimist International Club Gouda e.o..
Vrouwendag 8 maart 2017
Met totaal ruim 100 vrouwen, niet alleen Soroptimisten uit de regio, maar ook vrouwen van andere serviceclubs zoals de Zonta en VVAO, vierden we deze dag.In de sfeervolle Oud Katholieke Kerk – een voormalige schuilkerk – in de binnenstad van Gouda, stond deze avond in het teken van zang.
Het vrouwenkoor Switches ( https://switchesgouda.wordpress.com/) zong een aantal toepasselijke liederen uit hun repertoire. Het programma werd omlijst door teksten en poëzie van een verhalenvertelster.
Na de pauze werd er door de aanwezigen zelf gezongen in de prachtige akoestiek van de kerk onder leiding van Harmke Kroeze.
Inspirada 2018
Op 2 juni 2018 organiseerden wij de Inspirada 2018 – een evenement voor Nederlandse Soroptimisten. Deze prachtige promotiefilm is daarvoor gemaakt door Bernard Vink van Film – en videoclub Het Toverlint uit Gouda.
Kinderfilm op 5 februari 2018
Eerst een gastles van Unicef Gouda in de klas en daarna op 5 februari naar een film over kinderrechten in het Filmhuis Gouda. Een prachtige samenwerking van de Soroptimistclub Gouda e.o. en Unicef Gouda voor de kinderen van groep 6, 7 en 8 van de Regenboogschool in Waddinxveen. In het kader van het Soroptimisten Film Festival voor Kinderen. Dank ook aan het Filmhuis Gouda voor de hartelijke ontvangst!
Sponsors: BNP Parisbas Personal Finance en Het Filmhuis Gouda voor het beschikbaar stellen van de filmzaal.
In memoriam Marijke Haaitsema – Heesels (5 november 1941 – 22 oktober 2020)
Stil
sta ik bij wat jij in beweging bracht
in hart, in lijf, in leven
Bewogen
word ik door tranen om wat niet meer is
en door vriendschap, die steeds is gebleven
Licht
maken wij voor jou,
stil en bewogen
samen
Het Soroptimisme is wat ons met Marijke verbindt. Marijke is in 1976 lid geworden en was, qua anciënniteit, ons oudste lid. De club en haar leden hebben een belangrijk onderdeel uitgemaakt in haar leven. Marijke is van grote waarde voor onze club geweest. We zijn haar daar dankbaar voor en zo zullen we haar herinneren en verbonden blijven.
Collegetoer Gouda
Soroptimistclub Gouda e.o. breidt haar succesvolle traditie van tweegesprekken met bekende Nederlanders én inhoud, elk halfjaar verder uit.
Collegetoer – experts in gesprek met elkaar over onderwerpen die spelen in de maatschappij.
Soroptimisten Gouda organiseerde inmiddels zes collegetoers. En de zevende staat er aan te komen!
De opbrengst van de avonden komt ten goede aan een goed doel. Op dit moment is dat de preventie van kindhuwelijken in Pakistan.
Editie 7: 3 oktober 2019 – Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt
Douwe Draaisma in gesprek met Betty Meyboom-de Jong, beiden autoriteit op het gebied van de ouderenzorg. Na het werkzame leven resteren gemiddeld nog een aantal jaren in redelijke gezondheid. Maak daarvoor een plan. Reflecteer over je sociale contacten, je woonsituatie, wat jouw leven betekenis en houvast geeft. Je begint ook kennis te maken met leeftijdsafhankelijke veranderingen in je geheugen. De ouderdom is een nieuwe levensfase die gepaard gaat met verliezen maar ook met kansen. Zorg dat je de regie behoudt. Probeer een vitaal een zinvol bestaan te realiseren. Betty Meyboom en Douwe Draaisma gaan erover met elkaar in gesprek.
Editie 6: 8 april 2019 – Bestrijden van terrorisme en cybercrime: MISSION (IM)POSSIBLE?
Meer dan ooit is er angst voor terroristische aanslagen. Met de scherpe politieke en religieuze tegenstellingen van de laatste jaren vinden gruwelijke aanslagen plaats die we eerder niet voor mogelijk hadden gehouden. Maar hoe nieuw is dit eigenlijk? Cybercrime – internecriminaliteit – blijft maar groeien en maakt momenteel naar schatting 50% uit van alle misdrijven. De gevolgen ervan kunnen ernstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het ontvreemden van de tekeningen van een meubelontwerper en aan het platleggen van onze stroomvoorziening. Toch verschijnen er niet veel verdachten voor de rechter. Hoe moeten we deze ontwikkelingen zien en hoe kunnen we ze bestrijden? Beatrice de Graaf en Inge Philips gaan het elkaar vragen.
Editie 5: 18 oktober 2018 – Hoe verder zonder aardgas?
Stoppen met gas uit Groningen en over naar elektrisch koken, verwarmen, rijden en produceren met behulp van zon en wind: is dat economisch wel haalbaar? Is de toekomstige energievoorziening van Nederland hiermee wel veiliggesteld? Is waterstof een goed alternatief qua kosten en bestaande infrastructuur? En waarom kiest Nederland, in tegenstelling tot het buitenland, er eigenlijk voor helemaal van het aardgas af te gaan? Coby van der Linde (directeur Clingendael International Energy Programme) en Ad van Wijk (professor Future Energy Systems) gaan erover met elkaar in gesprek.
Editie 4: 15 maart 2018 – Veiligheid of privacy, wat leveren we in?
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart zijn bescherming van onze privacy en veiligheid botsende waarden. Tegelijkertijd zal er een raadgevend referendum plaatsvinden over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de zogenaamde ‘Sleepwet’. De ‘sleepwet’ is onderwerp van veel discussie. Hoe wezenlijk is deze wet voor onze veiligheid? In hoeverre wordt onze privacy er onaanvaardbaar of onnodig door aangetast? Twee deskundigen gingen erover met elkaar in gesprek. Paul Abels, weet alles van veiligheid en terrorisme, Quirine Eijkman, weet alles van privacy, wat mag er wel, wat mag er niet.
Editie 3: 5 oktober 2017 – ‘Medisch handelen: waar trekken dokters een grens?
Paul Brand, kinderarts, Isala VrouwKindCentrum in Zwolle, houdt zich ook bezig met onderwijs, opleiding, en met zijn grote hobby het schrijven van columns en boeken, waaronder het recente ‘Dansen met de dokter’ over samenwerken in de spreekkamer. Hij interviewde Irene Mathijssen, plastisch chirurg, Erasmus MC, gespecialiseerd in aangeboren of verworven afwijkingen aan het gezicht en de schedel, in het eerste deel van de avond. Dr. Mathijssen legde uit dat slechts 10-15% van de plastische chirurgie cosmetische redenen heeft. Het merendeel van chirurgische correcties is nodig om functionele en deels esthetische redenen. De grenzen hierbij zijn onderhevig aan maatschappelijke invloeden. Het zou volgens Dr. Mathijssen helpen als er meer bewustheid zou zijn bij hoe mensen elkaar beoordelen. Beide sprekers zijn het erover eens dat er naast de technische benadering van hetgeen waarmee een patiënt zich presenteert, ook raakvlakken zijn met de psychologie: waarom heeft de patiënt het probleem. Dr. Mathijssen illustreerde dit met voorbeelden van situaties waarin ze niet wil ingrijpen.
Na de pauze heeft Irene Mathijssen met Paul Brand gesproken over het thema geneeskunde vs geneeskunst, ofwel, het verschil tussen een ziekte behandelen, volgens de stand van de wetenschap, of de zieke helpen, waarbij veel meer aspecten aan bod komen. In het kader hiervan werd, aan de hand van interessante anekdotes, toegelicht hoe behandeling met een placebo zowel diagnostische als therapeutische waarde kan hebben, maar dat ook daarbij grenzen zijn: is dit in de betreffende situatie geoorloofd?
Als kinderarts werd Dr. Brand uiteraard ook bevraagd over de grenzen aan doorbehandelen van ernstig zieke kinderen, en welke overwegingen daarbij een rol spelen. Middels intervisie overleggen artsen met elkaar hoe beperking van lijden en het behouden van waardigheid worden afgewogen tegen de taak van de arts om patiënten te behandelen. Beide sprekers zijn er vervolgens in geslaagd het publiek te overtuigen dat de digitale dokter de echte dokter niet zal kunnen vervangen.
Het werd een levendige avond waarbij beide sprekers hebben gepleit voor aandacht in de opleiding van artsen voor niet-technische aspecten, maar ook voor innovatie in methodes.
De opbrengst van deze avond, €1900,= gaat naar het project Preventie van kindhuwelijken in Pakistan, waarin wordt samengewerkt met Oxfam Novib. Het project beoogt het aantal kindhuwelijken in Pakistan te beperken via onder andere culturele beïnvloeding en het bieden van opleidingstrajecten voor meisjes.
Editie 2: 28 maart 2017 – Kan onze Democratie tegen een stootje?
In de prachtige benedenzaal van Arti Legi aan de Markt hebben Frans Weisglas en Bastiaan Rijpkema op donderdagavond 28 maart j.l. elkaar geïnterviewd over onze democratie en parlementaire cultuur.
Bastiaan Rijpkema (29), rechtsfilosoof en docent aan de Universiteit Leiden beschrijft in zijn alom geprezen boek ‘Weerbare democratie’ hoe een democratie zich tegen zelfvernietiging kan beschermen. Partijen die zich aan de democratische spelregels houden met de uitdrukkelijke bedoeling om die democratische spelregels af te schaffen zodra zij een meerderheid hebben behaald, moeten verboden kunnen worden, vindt hij.
Frans Weisglas (70), voormalig diplomaat, Tweede Kamerlid voor de VVD en Kamervoorzitter van 2002 tot 2007, interviewde Rijpkema hierover . Dit leverde een interessante eerste helft van de avond op die ook voor de ‘leek’ zeer goed te volgen was en waarbij geregeld kon worden gelachen.
Na de pauze heeft Rijpkema Weisglas bevraagd over de cultuur in de Tweede kamer. Hoe kan een Kamervoorzitter de omgang van de parlementariërs met elkaar beïnvloeden en verbeteren? Weisglas vertelde over zijn pogingen het wekelijkse politieke vragenuur, waarbij parlementariërs Ministers kunnen ondervragen, efficiënter te maken en interessanter voor tv-kijkend publiek. Hij heeft ervoor gepleit dat Kamerleden recht tegenover elkaar en dichter bij elkaar zitten, zoals in het Britse Lagerhuis, zodat de kijker niet slechts een handjevol Kamerleden ziet op tv. Ook noemde hij zijn experiment met een mobiel spreekgestoelte: de vragensteller zou daarmee recht tegenover de betreffende Minister komen te staan.
Met de vele vragen uit de zaal werd de tweede helft van de avond nog levendiger. Rijpkema werd onder andere gevraagd waarom hij het recente onderzoek door de Orde van Advocaten op ‘rechtstatelijkheid’ van de politieke partijen bekritiseert op de gehanteerde criteria en daarmee op de uitkomst. Helaas kwamen niet alle vragenstellers aan bod; voorbij 22 uur werd een interessante avond afgesloten.
De opbrengst van deze avond, € 1.250,= ging naar MyBookbuddy, een goed doel dat door Soroptimist Europa is gekozen. Het project stimuleert geletterdheid bij kinderen in ontwikkelingslanden door op scholen bibliotheken in te richten.
Editie 1: 24 oktober 2016 – ‘Kan God tegen een paar lastige vragen?’
In een volledig uitverkocht Arti Legi zijn Ronald Meester en Bert Keizer donderdagavond 27 oktober een inspirerend en op veel momenten humoristisch gesprek aangegaan over geloof en wetenschap.
Bert Keizer (1947) is arts, filosoof en schrijver. Hij zegde het geloof al lang geleden vaarwel en heeft tal van boeken op zijn naam staan, waaronder ‘Vroeger waren we onsterfelijk’ (2016).
Ronald Meester (1963) is hoogleraar wiskunde/kansrekening aan de VU, musicus en ook schrijver, onder meer van ‘Arrogant’ (2014). De wekelijkse oecumenische vieringen van de Leidse Studenten Ekklesia betekenen veel voor hem.
Ronald vroeg Bert naar zijn persoonlijke spiritualiteit: zijn individuele omgang met het onbekende, het mysterieuze. Ronald gaf aan dat Bert op hem de indruk maakte van een spiritueel persoon. Bert is een mondige en ‘overtuigd’ ongelovige, maar ook hij stelt zichzelf de “waarom vraag.” Zeker na het overlijden van zijn vader op 54-jarige leeftijd. Bert geeft toe dat één van zijn grote helden Darwin deze vraag niet kan beantwoorden. Hij vindt echter, in tegenstelling tot Ronald, dat “het grote waarom” geen mysterie is, geen ‘spirituele’ kwestie: het is gewoon onbegrijpelijk en dat heeft hij geaccepteerd.
Omgekeerd vroeg Bert aan Ronald wat zijn geloof nu precies inhield, de ‘verticale as van geloof’. Ronald gaf hier enige woorden aan, maar kon en wilde geen definitie geven, omdat dit de geloofsbeleving plat zou slaan. De horizontale beleving van geloof kon hij beter beschrijven: samen in een kerk zingen en van teksten genieten – niet alleen uit de bijbel maar ook filosofie, poëzie en literatuur: ‘Dit is een betekenisvol samenzijn dat echt anders is dan samen in een voetbalstadion hupsen en leuzen scanderen.’
Carel ter Linden, de dominee die het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima heeft ingezegend, wilde weten of Ronald Meester het met hem eens was of wij sinds Darwin, wat vanuit een gelovig standpunt ‘Schepping’ wordt genoemd, niet anders meer kunnen zien dan als een evolutieproces van miljoenen jaren? Daar was Ronald Meester het mee eens. De gasten geloven allebei in de wetenschap en geloven geen van beiden in een‘bemoeizuchtige dienstregelaar’. Ze moeten het echter nog eens worden over het precieze verschil tussen ongelovigen en ‘nieuwe’ gelovigen: misschien spreken die gewoon een andere taal, maar geloven ze uiteindelijk hetzelfde.
De opbrengst van deze avond, ruim € 1800,-, gaat naar het gezamenlijke project van de Soroptimisten met UNICEF, te weten Syrië ‘Back to School’.
Nieuws activiteiten
Hieronder een overzicht van onze activiteiten van de komende en afgelopen jaren.
Soroptimist Film Festival voor Kinderen: 10 februari 2020
Club Gouda sluit aan bij het SFFK dat al sinds een jaar of 10 door inmiddels 16 Soroptimistclubs in Nederland wordt georganiseerd. Jaarlijks gaan nu bijna 10.000 basisschoolleerlingen naar de bioscoop voor een goede kinderfilm. De Soroptimisten doen dit SFFK in samenwerking met Unicef. Voordat de kinderen naar de bioscoop gaan komt een jeugdvoorlichter van Unicef eerst een gastles over kinderrechten geven op school.
Het festival heeft tot doel de bewustwording van kinderen te vergroten over kinderrechten. Ook al is in ons land een aantal basisrechten voor kinderen bij wet geregeld, bijvoorbeeld het recht op onderwijs, er blijven nog voldoende zaken over waar kinderen ook over mee mogen en kunnen praten.
Op 10 februari 2020 ontvangen we verschillende groepen van De Cirkel in het Filmhuis Gouda. De kinderen zien een totaalpakket van een gastles door een jeugdvoorlichter van Unicef en een film. De vorige SFFK was 11 februari 2019.
Bridge Drive: november 2019
Collegetoer Gouda 3 oktober 2019: Je leeftijd, Je geheugen – Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.
Dit keer gaan Douwe Draaisma en Betty Meyboom-de Jong, beiden autoriteit op het gebied van ouderenzorg, het gesprek aan over zin en onzin in je steeds grijzer wordende brein. Hierboven bij Nieuws – Collegetoer Gouda vindt je meer informatie.
Dag van de Rechten van de mens: 10 december 2018
De Dag van de Rechten van de Mens, is een belangrijke dag voor Soroptimisten om bij stil te staan. Jaarlijks sluiten we ons aan bij een aansprekende activiteit. Een lezing door een prominente mensenrechtenspecialist of zoals afgelopen 9 december schreven we mee met de jaarlijkse schrijfmarathon van Amnesty International.
Bridgedrive: 10 november 2018
De jaarlijkse bridgedrive in november – dit jaar voor de 29e keer! – is altijd een goede bron voor onze fundraising. Door de sponsoring van lokale ondernemers en de altijd succesvolle loterij: we haalden dit jaar € 2.000 op voor ons project.
Collegetoer Gouda: no 4 op 15 maart 2018
Een interesante serie tweegesprekken, die halfjaarlijks plaatsvindt in de binnenstad van Gouda. Vorige edities waren o.a.: Medisch handelen: waar trekken dokters een grens? met Prof.dr. Irene Matthijsen (plastisch chirug) en Prof.dr. Paul Brand (kinderarts) en Kan onze democratie tegen een stootje? met Frans Weisglas en Bastiaan Rijpkema, rechtsfilosoof.
Andere jaarlijkse activiteiten:
Sollicitatieproject Coenecoop College
Jaarlijks, op drie avonden in maart, zijn er weer sollicitatiegesprekken gevoerd door serviceclubs met leerlingen van het Coenecoop College uit Waddinxveen. Sinds 2013 organiseren serviceclubs waaronder Soroptimistclub Gouda e.o. uit Waddinxveen een sollicitatieproject voor eindexamenleerlingen van het Coenecoop College te Waddinxveen. Met VMBO, Havo en VWO leerlingen worden reguliere sollicitatiegesprekken gevoerd. Voor de leerlingen is het een verplicht onderdeel van hun eindexamen.
Internationale Vrouwendag
In navolging van club Zoetermeer, organiseerde Soroptimistclub Gouda e.o. dit jaar deze bijeenkomst voor serviceclubs en hun introducees. Om elkaar te ontmoeten, te verbinden en deze belangrijke dag samen te beleven.
Lees het verslag hierboven bij Nieuws – Vrouwendag 8 maart 2017.
Samen met zusterclubs, serviceclubs of anderen voor een goed doel
Jaarlijks zijn er contacten met onze frienshiplinks (buitenlandse zusterclubs) en andere serviceclubs. Zo vierden afgelopen clubjaar vier Duitse Soroptimisten Kaarsjesvond met ons en kwamen vijf Engelse leden het weekend van onze clubverjaardag en het concert van Misha Fomin. En bezochten vijf leden van Soroptimistclub Gouda e.o. de Deense friendshiplink ter ere van de 70e clubverjaardag.
Traditiegetrouw wordt er door de ontvangende club voor opvang, programma en home hospitality gezorgd.
Daarnaast waren er bezoeken aan Zoetermeer, club Hasselt (clubverjaardag), club Alphen (Alphens Dictee – fundraising), Lions Waddinxveen-Boskoop (Kennisquiz – fundraising) en club Zeeuws Vlaanderen (clubverjaardag).
Jaarlijks steken we onze handen uit de mouwen voor NL Doet. In 2016 liepen twee clubledeneen etappe van The Climate Miles naar Parijs.
Sociale activiteiten
Naast specifieke fundraisingactiviteiten zijn er natuurlijk ook gelegenheden om met elkaar te ontmoeten, al dan niet met een bijbehorende activeit of met partners erbij. Bijvoorbeeld bij het jaarlijkse kerstdiner, de Nieuwjaarsborrel, de clubverjaardag op 30 april, de Zomerborrel of Eat & Meet waarbij groepjes van vijf leden een gezamelijke maaltijd organiseren. Daarnaast worden er geregeld spontaan door clubleden activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld film- of tentoonstellingsbezoek.
Nieuws projecten
Doelstellingen project Preventie kindhuwelijken in Pakistan
De komende drie jaar leveren wij een financiële bijdrage aan de activiteiten van de Pakistaanse organisaties Bedari (in de provincie Punjab) en Indus Resource Centre (in de provincie Sindh). De activiteiten van deze organisaties zijn zeer doeltreffend want zij zijn bekend met de gemeenschap en lokale cultuur. Als club hebben we gekozen om te focussen op Scholarships en Edutainment.
Scholarships en Edutainment
De Scholarships helpen meisjes om hun middelbare school af te maken. Met een middelbare school diploma kunnen zij doorstromen naar een vervolg-/beroepsopleiding. Met een vervolgopleiding hebben ze veel meer kansen op de arbeidsmarkt. Op die manier zijn ze ook minder afhankelijk van hun ouders of van een eventuele partner. De praktijk heeft uitgewezen dat hoe langer een meisje naar school gaat, hoe later zij trouwt.
Scholarships zijn bedoeld voor meisjes tussen de 11 en18 jaar. In de middelbare schoolperiode zijn ze het meest kwetsbaar om te worden uitgehuwelijkt. Lokale organisaties helpen bij de selectie van de meisjes. De Scholarships worden gebruikt om de reiskosten van en naar school te betalen. Meisjes kunnen niet veilig naar school reizen en worden daardoor thuis gehouden. En als een meisje thuis zit, is de kans om te worden uitgehuwelijkt vele malen groter.
Door middel van Edutainment wordt geprobeerd om een cultuurverandering ten aanzien van dit actuele thema in gang te zetten. De activiteiten zijn creatief en heel divers: van een aansprekende ‘soapserie’ op de radio tot een laagdrempelig toneelstuk op een dorpsplein.
Fundraising activiteiten
Ons streven is om ieder jaar minimaal € 3000 bij te dragen aan deze doelstellingen door het organiseren van verschillende fundraisingactiviteiten. Jaarlijks organiseren we een Bridgedrive in november en verkopen we amaryllisbollen rond de kersttijd.
Daarnaast zetten wij ons in Gouda op de kaart met de organisatie van boeiende avonden rondom actuele maatschappelijke thema’s waarbij twee deskundigen uit het veld elkaar interviewen in het kader van onze Collegetoer. Uiteraard is er het streven extra geld in te zamelen tijdens de Inspirada 2018 (en het Friendshipweekend in Leeuwarden).
Samenwerking met Oxfam Novib
Oxfam Novib werkt samen met Save the Children, Simavi, en Population Council in de ‘More than Brides Alliance’ aan de preventie van kindhuwelijken. De aandacht gaat hierbij uit naar vijf landen: India, Pakistan, Niger, Mali, en Malawi. In Pakistan is Oxfam hiervan de enige implementerende organisatie. De andere alliantiepartners kunnen niet werken in Pakistan om verschillende redenen, waaronder het ontbreken van een registratie. Oxfam Novib en Soroptimistclub Gouda e.o. hebben een overeenkomst getekend voor drie jaar (2017 – 2020), waarin de afspraken met betrekking tot de samenwerking zijn vastgelegd.
Naar de site van Oxfam Novib met meer informatie over de activiteiten van Oxfam Novib.
My Book Buddy
Wij werkten mee aan het project My Book Buddy. Dit project wordt getrokken door Soroptimist International Europe in samenwerking met de Stichting My Book Buddy. Soroptimistclub Gouda e.o. draagt bij aan de financiering van boeken en de invoering van een bibliotheeksysteem op scholen in landen waar de ongeletterdheid hoog is. Lezen is de sleutel tot onderwijs.
Syrie Back to School
Onze club was initiatiefnemer en motor van het landelijke project ‘Syrie Back to School’ dat meer dan een half miljoen opleverde voor onderwijs voor Syrische vluchtelingenkinderen. Vanuit Gouda werd het project aangestuurd.
In de afgelopen drie jaar zijn er veel fundraisingacties geweest en heeft club Gouda in totaal een grote bijdrage kunnen leveren van ruim € 25.000. Het enthousiasme voor het project was binnen de club groot. Diverse individuele leden hebben op hun verjaardagen en trouwdagen geld ingezameld. Ook heeft club Gouda € 5.000 ontvangen van het Action Fund.
Op de wintervergadering van 4 februari 2017 is het project afgesloten. Landelijk is er ruim € 500.000 binnengehaald. In het eindrapport (877,5 KB) van Unicef, is te lezen waar het precies aan besteed is.