11e Goudse Collegetoer

11-04-2024

Inspiratie-avond over media en politiek goed bezocht

    Afgelopen donderdag 11 april werd door Soroptimistclub Gouda e.o. voor de elfde keer een Collegetoer georganiseerd. In een drukbezochte sociëteit Concordia interviewden Sanne Kruikemeier en Rik Rutten elkaar over het spanningsveld tussen media en politiek en kregen aanwezigen een uniek kijkje in de keuken van sociale media vanuit het gezichtspunt van de hoogleraar Digitale Media en de politiek redacteur. 

    De twee sprekers stelden elkaar vanuit verschillende invalshoeken kritische vragen over de rol van media bij het groeiend wantrouwen in de maatschappij en over de betekenis hiervan voor het journalistieke werkveld. Vragen uit het publiek leverden daarnaast aandacht op voor het ontrafelen van de mening van de stille minderheid, die niet actief is op sociale media kanalen. In de beantwoording benadrukten de sprekers hierbij het belang van aandacht voor mediawijsheid en politiek burgerschap op middelbare scholen en de ontmanteling van de tweestrijd (tussen voor- en tegenstanders) voor behoud van een gezonde democratie. Het populaire ‘snacken van nieuws’ op de sociale media kanalen werd hierbij vooral gezien als kans en minder als bedreiging. Journalisten streven immers naar een goede informatievoorziening, ook als het kort en bondig moet. Het uitlichten van meningsverschillen kan volgens beide sprekers uiteindelijk helpen in het bewaken van verbinding tussen partijen.

    De opbrengst van de avond wordt door de Soroptimisclub geschonken aan het project ExpEx Midden-Holland van stichting Kernkracht. ExpEx is een regionaal jongerennetwerk voor jongeren met mentaal ongemak en verzorgt o.a. de koppeling van ervaringsmaatjes en voorlichting aan gemeenten en hulpverleners. Ook worden vanuit het project op vaste momenten in de week Ervaringscafé’s georganiseerd in Gouda (locatie De Speelwinkel), Waddinxveen (locatie De Gouwebloem), Krimpenerwaard (locatie WelZijn Schoonhoven), Bodegraven-Reeuwijk (locatie De Zon) en Zuidplas (locatie De Kroon).
    Er wordt nog gesproken met vertegenwoordigers van het jongerennetwerk om een passend incidenteel bestedingsdoel te vinden.