Voor de 4e keer in Gouda: Soroptimisten Film Festival voor Kinderen

13-02-2022

    Vol enthousiasme stormden 44 leerlingen van de Livingstoneschool uit twee groepen 7 de trap van het Filmhuis op: geen school maar een film, zomaar op een maandagochtend! Eerst nog even naar het toilet (want onder de film, dat kan natuurlijk niet) en dan een plaatsje zoeken in de filmzaal. De twee leerkrachten en een begeleider hadden de wind eronder, de leerlingen gedroegen zich voorbeeldig.
    Harriet legde in haar inleidend praatje uit wat kinderrechten zijn en dat  ook kinderen bepaalde rechten hebben. De leerlingen kwamen zelf met o.a. recht op eten, recht op school, recht op zelf kiezen bij wie je, na de scheiding van je ouders, mag gaan wonen. Daarna volgde een korte uitleg over de film en werd het donker en stil in de zaal.

    Na afloop gaven de leerlingen blijk van inlevingsvermogen door de opmerkingen die zij na afloop maakten: ze vonden het leuk, maar soms ook verdrietig. Ongetwijfeld zullen ze daar nog op school verder over doorpraten.

    Deze film werd mogelijk gemaakt door het Filmhuis Gouda en een donatie vanuit de GoudaPot. Marjoleine en Peter van het Filmhuis kregen als dank een bakje met voorjaarsbollen. De traktatie na afloop was gesponsord door COOP De Heester en Unicef had een presentje voor ieder kind beschikbaar gesteld.    De film: Romy is tien jaar en woont bij haar gescheiden moeder. Omdat haar moeder moet werken, moet Romy na school naar haar oma die een kapsalon heeft. Oma komt uit Denemarken en is streng, dus Romy vindt het maar niets. Maar dat verandert al snel want oma wordt vergeetachtig. Romy helpt oma zoveel mogelijk in de kapsalon zoals  afrekenen, schoonmaken, haar wassen en rollers indraaien. Oma vindt dat heel fijn en oma en kleindochter kunnen het steeds beter met elkaar vinden. Maar dan merken haar vader en moeder ook dat het niet goed met oma gaat en na een brandje in de keuken verhuist oma naar een verpleeghuis. Romy merkt dat oma daar niet gelukkig is en plant een reis naar Denemarken: terug naar oma’s ouderlijk huis waar ze weer heerlijk in zee kan zwemmen. Oma wordt daar echter heel verdrietig en Romy belt haar moeder, die natuurlijk erg ongerust was. Vader en moeder rijden gezamenlijk naar Denemarken om Romy en haar oma weer op te halen. Bij aankomst ‘s morgens vroeg blijkt dat oma heerlijk in zee aan het zwemmen is, zoals ze ook als kind altijd deed. Een mooi laatste beeld van een soms grappige, soms ontroerende film over de manier waarop als gevolg van Alzheimer de verhouding tussen kleinkind en oma verandert.