I.M. Fransje (Adriène Françoise) Reerink (16 mei 1927 – 27 mei 2021)

29-06-2021

I.M. Fransje (Adriène Françoise) Reerink (16 mei 1927 – 27 mei 2021)

Op 27 mei 2021 overleed Fransje Reerink op 94-jarige leeftijd. Zij was al sinds 6 oktober 1962 Soroptimist, eerst van club Groningen en na de opsplitsing in 1975 van Club Groningen-Oost. Daarmee was Fransje ons oudste lid. In juli 2012 wijdde De Soroptimist een artikel aan Fransje ter gelegenheid van haar 50-jarig lidmaatschap.
Fransje groeide op in het Eindhoven van Philips. Jaren later, na een studie maatschappelijk en psychiatrisch-sociaal werk in Amsterdam, bracht de oprichting van het Medisch Opvoedkundig Bureau Fransje naar Groningen. Zij is daar steeds gebleven en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit Bureau en aanvullende diensten.
Club Groningen was als een familie voor Fransje. Zij was een van de Sorores die het beste nastreefde voor haar medezusters. Ze was actief (ook als president en penningmeester) en betrokken tot het laatste moment. En zeer geliefd!
Aimabel en attent, zo omschrijft vrijwel ieder lid van onze club haar. Zij stond voor goede sfeer en harmonie. Maar zij was ook oprecht geïnteresseerd in de ander en nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen. In die zin deed ze recht aan haar beroepskeuze voor het maatschappelijk werk. Met open vizier keek ze naar de modernisering van de samenleving. Dat merkte je ook aan haar belangstelling voor de jonge generatie Sorren, die baan en gezin combineerden, iets wat in Fransjes generatie – in ieder geval in Nederland – nagenoeg ongebruikelijk was en waaraan het Soroptimisme destijds ook min of meer haar bestaansrecht ontleende.
En daar toonde Fransje haar kracht. Zij keek over de schotten van de generaties heen, maar ook over die van afkomst. Iemand zei daarover: ‘Zij was een slechter van ravijnen, tussen rangen en standen en tussen generaties.’ En in de nieuwe generaties wilde ze graag investeren. In die zin was ze ook maatschappelijk betrokken.
Toen ze 58 jaar geleden door het nichtje van Zus Pattje, ook een dierbare, helaas al overleden, Sor van ons, bij onze Soroptimistclub werd uitgenodigd, was Fransje best kritisch. Het moest niet te elitair zijn. Bets Bilgen, destijds werkzaam als directeur van het Academisch Ziekenhuis in Groningen en binnen de club een boegbeeld, werd voor haar een groot voorbeeld. ‘Bets hield mij bij de club’, zou Fransje later zeggen. Geëngageerd, betrokken en omzien naar de ander waren daarbij sleutelbegrippen.
En zo is er niet alleen haar empathische kant, maar ook de zelfbewuste en krachtige kant van Fransje. Een sterke persoonlijkheid, die wist wat ze wilde, hechtte aan autonomie en behoud van de regie over haar leven. Daarbij hoorde ook haar drang tot zelfbeschikkingsrecht tot het einde. Wij gedenken Fransje met respect en met liefde.
En net zoals Fransje zei over Bets Bilgen, zeggen wij nu: ‘Laat zij ons tot voorbeeld zijn.’
Fransje leeft in onze herinnering voort.

Emmeke Oostdijk, presidente SI-club Groningen-Oost