Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Groningen-Oost

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Soroptimistclub Groningen-Oost

Soroptimistclub Groningen-Oost is een van de twee opvolgers van Club Groningen. De leden treffen elkaar maandelijks op de clubavond.

De leden treffen elkaar maandelijks op de clubavond. Eveneens maandelijks worden lunches en etentjes en ook filmavonden georganiseerd.

Ons profiel

Soroptimistclub Groningen-Oost is een van de twee opvolgers van Club Groningen. Het Charter werd uitgereikt op 31 januari 1948. De club telt 43 leden uit verschillende generaties en met zeer verschillende achtergronden en werkkringen.

De leden treffen elkaar maandelijks op de clubavond. Daarnaast werken zij samen in diverse commissies. Eveneens maandelijks worden lunches en etentjes en ook filmavonden georganiseerd, die de mogelijkheid bieden elkaar op een informele manier te treffen.

Er is een bijzonder contact met zusterclub Groningen-West, waarmee Groningen-Oost ooit een club vormde. Met Groningen-West wordt in februari het Soroptimisten FilmFestival voor Kinderen georganiseerd, en in juni de Buitendag. De besturen van beide clubs vergaderen eenmaal per jaar gezamenlijk.

Met de vier zusterclubs uit de provincie Groningen komen we elk jaar op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, bijeen voor een gezamenlijke bijeenkomst. Deze dag wordt bij toerbeurt georganiseerd.

Club Groningen-Oost onderhoudt een Friendshiplink met de Duitse SI-club Bremerhaven.

Verantwoording voor de ANBI – status

Soroptimist Groningen-Oost heeft de ANBI status. Sinds 1 januari 2013 heeft club Groningen-Oost de ANBI-status toegewezen gekregen. Aantrekkelijk voor bedrijven om hun financiële bijdrage te leveren aan een project van onze club. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op groningenoost@soroptimist.nl of lees de informatie van de Belastingdienst.

Nieuws

Orange the World van 25 november tot en met 10 december 2020

Foto’s van Och Groeneveld, Linda A. Stienstra en Miek Drewes

De aftrap
SI-clubs Groningen-Oost en Groningen-West en ZONTA-club Groningen organiseren Orange the World in Groningen. Op 25 november startte de actie bij het beeld Ultra van Sylvia B. aan de Emmasingel, bij het Academiegebouw en bij DOT. Alle drie de clubs waren van de partij. Ook op diverse andere plaatsen in de stad zijn tekenen van de actie tegen geweld tegen vrouwen en kinderen te zien.Wij strijden tegen geweld tegen kinderen en vrouwen.

Orange the World 2020

Even een update van de voorbereidingen van de gezamenlijke aftrap van Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen en kinderen – dichtbij huis en verder weg -, met in Groningen de SI-clubs Groningen-Oost en Groningen-West en Club Zonta Groningen. Met alle Corona-beperkingen (de gemeente wil niet de aanleiding geven om mensen in groepjes ergens naartoe te laten gaan) is dit, direct buiten de binnenste binnenstad, met steun van de gemeente wel toegestaan. Dus op 25 november, de aftrap van de Orange-the-World-actie van dit jaar, start het oranje uitlichten van het beeld ‘Ultra’ (de roestige dame, die uitkijkt over de zwaaikom ten westen van het station). Dit duurt tot en met 10 december, wanneer we de Dag van de Rechten van de Mens gedenken. Vanwege Covid-19 kunnen we dit jaar niet zoveel doen, maar in 2021 lukt dat vast wel! Voor dit jaar zijn we hier blij mee.

Bericht van het mondkapjesfront oktober 2020

Bericht van Stichting Serviceprojecten.nl

De mondkapjes voor Orange the World: STOP Geweld tegen Vrouwen
Er zijn er al ruim 2000 verkocht. Zeg nou eens eerlijk, dit is toch gewoon een zeer blijmoedig bericht? Op naar de ……?? Bestellen kan nog tot 1 december 2020.

Het intelligente op-tijd-mondkapje!
Er is een run op mondkapjes. Ze zijn niet aan te slepen en dat is aan alles te merken! Waaraan? Tja, nu gaan we ook echt los, hoor, want eigenlijk is de vraag ‘waaraan niet?’. Nu we in Nederland eindelijk iets minder discussiëren (hè, hè), zijn op veel plaatsten mondkapjes verplicht. En dat heeft zijn gevolgen!

Gevolgen?

  • We worden overspoeld door mondkapjes uit lage lonen landen. Daar werken in naaiateliers vrouwen onder sléchte arbeidsomstandigheden.
  • Er zijn volop wegwerpmondkapjes in de handel die we na gebruik in onze tas proppen. Slecht voor milieu én voor onze gezondheid.
  • En…….als u net als wij zaterdagavond 17 oktober Kassa hebt gezien, weet u dat niet-medische mondkapjes een hoofdstuk apart is. De meesten scoren slecht op effectiviteit. Katoenen mondkapjes met mogelijkheid tot aanbrengen van een filter kwamen er het beste van af. En laten deze mondkapjes nu én van katoen zijn én de mogelijkheid hebben een filter aan te brengen!

Orange the World steunen: 1 + 1 = 3
Orange the World wil het wereldwijde probleem van ‘geweld tegen vrouwen’ aanpakken. Dat is een grote uitdaging want dit geweld zit diep geworteld in allerlei culturen. Die aanpak vraagt dus om consequente actie op verschillende fronten. Orange the World benadert alle gemeenten en provincies met de vraag of ze markante bouwwerken in een oranje gloed willen zetten gedurende de campagneperiode van 25 november tot 10 december. Wij van www.serviceprojecten.nl benaderen vrouwen persoonlijk met de vraag om met een mondkapje de strijd tegen dit geweld te ondersteunen. Praktisch en persoonlijk. Kleine moeite, véél effect.

Waar gaat de opbrengst naar toe?
Nog even over de goede doelen, dat zijn er drie! Van elke 10 euro per setje mondkapjes wordt die 10 euro gelijkelijk verdeeld over:

Waar worden ze ook weer gemaakt?
We werken samen met het naaiatelier vanHulley in Groningen, kijk op www.vanhulley.nl en lees over de missie en visie van dit mooie bedrijf. Ook zij zijn enthousiast over onze mondkapjes. Voor de ‘topkoper’ oftewel ‘koploper’ van deze actie stellen zij een mooi cadeau uit hun atelier beschikbaar! Wil je daarvoor in aanmerking komen?

En dus?
Regeren is vooruitzien. In Den Haag zien en doen ze dat anders maar het kan nóg anders. Niet ‘op pluche’ maar ‘van katoen’. We geven met onze mondkapjes geweldtegen-vrouwen ‘van katoen’. Op allerlei plaatsen en praktisch en persoonlijk. Er dreigen wachtlijsten op mondkapjes. Tot nu tot waren ze binnen 10 dagen leverbaar. Dit dreigt op te lopen naar 14 tot 20 dagen. Dus bestel ze tijdig, zodat je ze voor de start van de actie Orange the World op 25 november in huis hebt! Maar….Zien dragen doet dragen!, dus ook tijdens de campagne kun je nog steeds bestellen, want dit statement uitdragen doe je het hele jaar!

Bestellen!
Twijfel je nog? Kijk dan op www.serviceprojecten.nl/stop-geweld-tegen-vrouwen voor meer informatie. Of bestel direct op www.serviceprojecten.nl/bestellen-mondkapjes.

Heb je het mondkapje (al) gekocht? Maak dan een mooie foto van jezelf met het mondkapje op en post deze met een van de links hierboven op Facebook, Instagram en/of LinkedIn en vraag je netwerk het te ‘liken’ of er op te reageren.

Dank voor je interesse, we blijven je op de hoogte houden!
Alice Hilbers Ineke van Hofwegen van Stichting Serviceprojecten.nl

Clubavond augustus 2020

In de zomermaanden hebben we elk jaar een aantal informele clubavonden bij een van onze leden in de tuin. Dit jaar moet dat op veilige afstand.

Deze maand waren we bij Ineke te gast, in haar prachtige tuin, waar we heerlijk hebben bijgepraat en getrakteerd werden op bietensoep, salades en een dessert. We genoten van elkaars gezelschap.

De Geranium- en paardenmestactie 2020 was ook dit jaar een groot succes.

De opbrengst is ten goede gekomen aan ons project Coach4You. Coach4You helpt met vrijwilligers kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken door de brugklas.

De collectie dit jaar
We boden de geraniums zowel staand als hangend aan. Bovendien hadden we hanging baskets in twee groottes, met bijvoorbeeld million bells (calibrachoa), verbena’s, petunia’s, bacopa’s, glechoma en sanvitalia’s.

Buitendag 2020

Drie van de bijeenkomsten

Verdeeld over zeven tuinen kwamen 39 van onze 41 leden bij elkaar om in tijden van Corona onze jaarlijkse Buitendag te vieren, dit jaar zonder de leden van Groningen-West. Om 17.30 uur werd door iedereen gelijktijdig het glas geheven op onze club.

30 jaar Kinderrechten Benefietavond

Op 20 november 2019 organiseerden we een grote Benefietavond voor fundraising voor de projecten School for Justice en Stichting Amani. Het gastvrije Museum de Buitenplaats bood ons een prachtige venue met catering. Er waren drankjes en fingerfood.

  • School for Justice is een organisatie die opleidingen organiseert voor kinderen die bevrijd zijn uit de kinderprostitutie.
  • Stichting Amani van John Vaneman beheert het Amani Children’s Home in Tanzania.

Het was een boeiend programma waarin het Soroptimsme kort is toegelicht en de actie Orange the World – Museum de Buitenplaats was oranje uitgelicht -, werd uitgelegd. Er volgde een presentatie van de twee goede doelen van deze avond. De avond werd gevuld met muziek van het combo John Vaneman en de grote formatie JazzSkabrass en met een lezing van Wolfram Peters van het befaamde ontwerpbureau NPK, met in de presentatie spaciale aandacht voor kinderontwerpen. De cabaretière Janneke Jager had een humorvolle en pittige show. Met meer dan honderd bezoekers en een mooie opbrengst, verdubbeld door het Algemeen Fonds, kijken we terug op een fantastische avond.

5000 Zomerpretpakketten dankzij donateurs en sponsoren

Bedankt!
“Jaaa, ik wou al mijn hele leven naar de bioscoop!” riep Julia (6) bij het zien van de bioscoopkaartjes in haar Zomerpretpakket. Zij is een van de 5.000 blije kinderen die dit jaar een pakket ontvangen. Ook Soroptimistclub Groningen-Oost heeft hier met een royale gift toe bijgedragen.

Er zijn al ruim 3000 OtW mondkapjes van Van Hulley verkocht!

Scroll voor de mondkapjesactie van Orange the World naar beneden (Bericht van het mondkapjesfront). Bestellen kan nog tot 1 december.

Save the Date: Soroptimisten FilmFestival voor Kinderen 2021 Groningen

Op 16 februari 2021 zal – mits Corona geen roet in het eten gooit – het Soroptimisten FilmFestival voor Kinderen weer plaatsvinden, voor de tweede keer in het Forum, Nieuwe Markt 1. Gekozen is de film Binti, over de twaalfjarige vlogster Binti, die vriendschap sluit met leeftijdgenoot Elias, leider van eenmansclub ‘Red de okapi’. Okapi’s zijn bedreigde Afrikaanse dieren, die wereldwijd in ‘gevangenissen’ leven, waar ze dromen van vrijheid. De film trekt een parallel met het leven van de met uitzetting bedreigde Binti en haar vader, die illegaal in België wonen. (VPRO-cinema)
Al 14 groepen hebben zich aangemeld, bijna 300 leerlingen; er is nog wat ruimte, na sinterklaas wordt een reminder gestuurd.

Meer informatie volgt.

Werkconferentie 2020

SLIMME SOROPTIMISTEN SCHRIJVEN NU IN!
Bestuurderstraining of andere interessante onderwerpen vanuit jouw luie stoel? De werkconferentie vindt dit jaar VOLLEDIG DIGITAAL plaats. Voor maar 10 euro per workshop kun je er “live” bij zijn, bijvoorbeeld leren besturen of inspelen op de gevolgen van covid-19 voor campagne voeren en nieuwe leden. Bij elke sessie is er een moderator aanwezig die zorgt voor interactie en jouw vragen beantwoordt of stelt aan de presentator.

Training clubfunctionarissen
Voor presidenten, Secretarissen, Penningmeesters en PPI-ers
31 oktober, 9.30-12.00

Orange the World
7 november, 9.45-11.05

Is dit ‘Instagrammable’? Over beeldvorming en beïnvloeding
7 november 11.30-12.50

Mentoring
14 november, 9.45-11.05

Kansen in de digitale wereld, ook voor Soroptimisten!
14 november, 11.30-12.50

SOS: Support our Sorpreneur!
21 november, 9.45-11.05

Leden werven, waarom en hoe
21 november, 11.30-12.50

Clubavond september 2020

Deze maand hadden we onze clubavond in het kerkje in Klein Wetsinge, iets ten zuiden van Winsum, het mooiste dorp van Nederland 2020. Het was een druk bezochte avond. Het kerkje kon dertig mensen coronaproof herbergen, maar vanwege de zomerse temperaturen konden we heerlijk buiten zitten, ook hier op gepaste afstand. Na een roll call voor de twee aspirantleden hield Nicolaas Geenen, de beheerder, een praatje. We genoten daarna van een biologisch driegangendiner met producten uit de omgeving. Nicolaas en Inez Geenen hebben hun sporen verdiend met hun restaurant in Limburg, en dat was te proeven. We boften met Inez in de keuken.

Ontvangst aspirantleden

Onze tuinbijeenkomsten zijn een groot succes. Het maakt het je gemakkelijk om de Coronaregels te respecteren, en je kunt elkaar toch zien. Er waren twee aspirantleden die met ons kennis wilden maken, en dus bedacht Lousje een zomerlunch.

Op een mooie augustusdag ontving ze deze twee aspirantleden in haar tuin, voor een kleine kennismaking met onze club. De foto laat de plezierige sfeer zien.

Uitreiking cheques School for Justice en Stichting Vrienden van Amani Nederland

Onze benefietavond van 20 november 2019 had als doelen de School for Justice en de Stichting Vrienden van Amani Nederland. De afhandeling van de financiën nam wat meer tijd in beslag dan gepland. Maar in juni en juli was het zover. We konden de cheques overhandigen.

Och Groeneveld bezocht Rita Harmsen-Schillemans, de voortrekker van School for Justice in Nederland. School for Justice geeft meisjes die zijn bevrijd uit gedwongen prostitutie een juridische opleiding om het wijdverspreide onrecht dat zij aan den lijve hebben ondervonden later effectief te kunnen bestrijden. Educate to lead, to change the system! Op 6 april 2017 is de eerste School for Justice in India geopend. Wij boden een cheque aan van €3360.-.

Emmeke Oostdijk en Constance Lawant overhandigden de cheque voor Stichting Vrienden van Amani Nederland aan bestuursleden John Vaneman en Alex Smidts.

Stichting Vrienden van Amani Children’s Home
De Stichting Vrienden van Amani Children’s Home steunt het werk van Amani in Tanzania. Amani Centre for Street Children heeft vanaf haar oprichting 15 jaar geleden al meer dan 1200 kinderen gered van de straat en hen ondersteund om een positieve toekomst te realiseren. In Amani’s Children’s Home in Moshi wonen meer dan 80 jongens en meisjes. Zij krijgen onderdak, eten, onderwijs en ondersteuning bij het proces richting familiehereniging of zelfstandig wonen. In 2016 is Amani de prijs voor ‘Good Governance Africa NGO Leadership Award 2016’ toegekend.

Onze club in tijden van Corona

April 2020
Bijzondere tijden, deze Coronatijden, zonder clubbijeenkomsten, etentjes en filmavonden. Ons motto is dit jaar ‘Krachtige vrouwen’. En krachtig zijn we omgegaan met deze nieuwe situatie waarin wij elkaar bijna drie maanden niet konden zien. Toch hebben wij niet stilgezeten.

Gelukkig zijn de lock-down-regels enigszins versoepeld, zodat we onze Buitendag in aangepaste vorm konden vieren. Een aantal gastvrouwen stelde gastvrij hun tuinen open om er een kleine groep vrouwen op veilige afstand te ontvangen. Dit werd heel goed bezocht en door iedereen enorm gewaardeerd. Zie het nieuwsbericht ‘Buitendag 2020’.

Een hartverwarmend initiatief is de Kettingbriefactie: Hoe ervaar jij deze Coronatijd? Al een flink aantal Sorren heeft de pen overhandigd gekregen, waardoor er nu al een groot aantal heel persoonlijke verhalen zijn rondgegaan.

Onze Sorren naar de filmclub kwam tot stilstand in maart, maar we hopen snel wel weer de draad op te kunnen pakken. Ook was de geranium- en paardenmestactie een groot succes. Zie het bericht ‘De Geranium- en paardenmestactie 2020 was ook dit jaar een groot succes’.

We zijn met Groningen-West weer begonnen met de voorbereidingen van het Soroptimist FilmFestival voor Kinderen (SFFK). Op 16 februari 2021 barsten we weer los, dit keer in het nieuwe Forum. Zie het nieuwsbericht ’30 jaar Kinderrechten Benefietavond’.

Orange theWorld-campagne 2020: iedereen moet geweld kunnen melden overal en altijd

Deelnemende gemeenten en provincies
Op 25 mei, precies een half jaar voor de campagnestart op 25 november, is weer een uitnodiging uitgegaan naar alle gemeenten en provincies om deel te nemen. Dit jaar zijn daarnaast alle universiteiten uitgenodigd, om ook vrouwen tussen de 18 en 25 te bereiken, de groep die het meest te maken krijgt met seksuele intimidatie.

Hoewel veel gemeenten en provincies nog een definitief besluit moeten nemen in College, Raad of Staten, hebben wij al veel enthousiaste reacties mogen ontvangen. We hebben inmiddels definitieve toezeggingen van diverse gemeenten dat zij deel zullen nemen. We verwachten dat dit aantal in de komende maanden snel toe zal nemen, en hopen op 200 gemeenten en alle provincies dit jaar, om samen een vuist te maken tegen geweld tegen vrouwen.

De campagne Orange the World 2020 “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”

Het thema van de Orange the World-campagne in Nederland dit jaar is “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Met de campagne willen we helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken, en zorgen dat vrouwen en meisjes beter kunnen vinden waar ze dit kunnen melden. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld. Voor geweld achter de voordeur hebben we in Nederland uiteraard het telefoonnummer 0800-2000. Voor andere vormen van geweld zoals cybergeweld of seksuele intimidatie op de werkvloer, de sportclub of in het uitgaansleven is het echter heel lastig om de juiste plek te vinden. Daarnaast wordt 0800-2000 ook door veel slachtoffers niet gevonden, de meeste meldingen bij Veilig Thuis komen via professionals in onderwijs en zorg. Op 25 oktober 2020 willen we daarom een website lanceren waarop de wirwar aan meldpunten in Nederland te vinden is, en pleiten voor één meld- en doorverwijshotline voor alle vormen van geweld. In veel andere landen is het nog lastiger om te melden. Daarom zamelen we tijdens de campagne ook geld in voor een global portal waar iedereen waar dan ook ter wereld het dichtstbijzijnde meldpunt kan vinden, en voor het instellen van een nationale telefoonlijn in landen waar dit ontbreekt, een initiatief van het Global Women’s Shelters Network. Van alle donaties rond Orange the World gaat de helft naar het Orange Trust Fund to End Violence Against Women, en de andere helft specifiek naar dit project.


Projecten nieuws

Benefietavond 30 jaar Kinderrechten was een groot succes

voor “Schools of Justice” en “Amani Children’s Home” in Tanzania
Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind unaniem aan. Om dit heugelijke feit te vieren, en bewust dat er ook nog veel kan worden bijgedragen, zal op woensdag 20 november 2019 om 18.00 uur in Museum de Buitenplaats in Eelde een veelzijdige benefietavond worden georganiseerd met muziek, cabaret, een lezing met als thema creativiteit en vanzelfsprekend overheerlijke drankjes en hapjes. Free a Girl bevrijdt wereldwijd minderjarige meisjes uit de prostitutie. Er wordt gewerkt aan bevrijding, preventie rehabilitatie en re-integratie van meisje. School of Justice, als onderdeel, geeft meisjes die bevrijd zijn uit gedwongen postitutie een juridische opleiding om het onrecht later effectief te kunnen bestrijden. Educate to lead, to change the system! Amani in Tanzania heeft al meer dan 1200 kinderen gered van de straat en hen ondersteund om een positieve toekomst te realiseren. In Amani’s Childeren’s home in Moshi wonen meer dan 80 jongens en meisjes die hier onderdak, eten, onderwijs en ondersteuning krijgen bij familie hereniging of zelfstandig wonen.

Educate to change, and to lead!

School for justice. Educate to change, and to lead! School for justice is onderdeel van Free a Girl https://www.freeagirl.nl/werkwijzen/speciale-programmas/school-for-justice/

800 kinderen kijken naar films waarbij de rechten van het kind centraal staan

Elk jaar komen ruim 800 kinderen in Groningen naar het Soroptimisten Film Festival voor Kinderen. De rechten van het kind staan centraal. Met veel zorg uitgekozen films worden ingeleid door een professional.

30 jaar Kinderrechten Benefietavond

20 november 2019 Museum De Buitenplaats Eelde
Een bijzondere avond met een boeiende lezing,cabaret, hapjes uit de Wereldkeuken en live-muziek.