Samenvatting lustrumjaar 2023

Workshop van Stichting De Vrolijkheid

Groningen-Oost viert 75-jarig bestaan met “Goud Groningen”

  • Club Groningen-Oost

In Juli 2022 werd door 4 leden gestart met de voorbereidingen van het Lustrumjaar en deze commissie is met daadkracht aan het werk gegaan.

In November 2022 was de feestelijke aftrap van het Lustrumjaar op de mooie vertrouwde locatie van een Clublid met livemuziek. Vanuit de Club was de nadrukkelijk wens om vooral doelen te kiezen in het Groningse. Op deze avond werden de Lustrumdoelen geduid en het globale jaarprogramma gepresenteerd. Bij de samenstelling van dit programma is gestreefd naar een mooie mix van kennisoverdracht, ontspanning en cultuur. Deze avond is direct benut om een foto te maken voor de pledge ”Wij zijn medestanders, Jij ook?” van Orange the World.

Op de Clubbijeenkomst in Januari 2023 was er een bevlogen verhaal van Afsaneh Moghadam, onze contactpersoon bij AZC Delfzijl. Als politiek vluchteling uit Iran is Afsaneh met haar 2 kleine kinderen in 1996 met hulp van het Rode Kruis in Delfzijl terecht gekomen. Ze is inmiddels een zeer goed ingevoerde welzijnswerker in een stad Gronings Wij-team en heeft nog steeds een actieve rol bij het AZC Delfzijl. In samenwerking met Stichting “de Vrolijkheid” is het familieproject uitgevoerd op het AZC in Delfzijl en Ter Apel. Er werden 16 workshops gehouden, waarbij 11 gezinnen en 30 deelnemers een rol speelden. Onze bijdrage is mede benut om het kartonnen basisdecor te maken. Dit decor werd aangekleed met eigen attributen en daar vonden de interviews en opnamen plaats. Met hulp van een professionele filmmaker en animator heeft dit geresulteerd in een film. Deze film beleefde z’n première tijdens het Cinekid-Festival in de herfstvakantie in het Groningse Forum in aanwezigheid van de betrokken deelnemers.

Voorts was er in Januari de filmavond met “She Said”, de onderzoeksjournalistiek rond  onthulling van het dubieuze gedrag van Harvey Weinstein, ook in de luxe zaal van het Forum. Op 31 Januari vierden we onze echte verjaardag, een feestelijke Lustrum-Diësviering wederom op onze vertrouwde mooie privé-locatie met diner en livemuziek.

Op Internationale Vrouwendag was s’avonds bij een Clublid thuis (plaats voor 50, uitverkocht) de lezing “S/He is a leader” van Thecla Goossens. We waren aangenaam verrast door de overweldigende deelname van vakvrouwen van Groningse zusterclubs.

In April was er onze jaarlijkse geranium- en bloembaskets-actie, dit jaar uitgebreid met een feestelijke Meet & Greet en verkoop van andere Lustrumartikelen.

In Juni beleefden we een prachtige Midzomerochtend op de Wadden met een tocht op MS “Noordster” en een bezoek aan de uitkijkpost op Engelsmanplaat.

In September waren we met een groep van ruim 20 bij de theatervoorstelling  Zummerbühne “Ripperda””, een openlucht spektakel op de wierde van Maarhuizen bij Winsum.

De lezing in Oktober was een bevlogen verhaal van Kees Klomp in De Sleutel. De verkoop van de boeken leverde nog eens €400 extra op. Dit bedrag is gedoneerd als bijdrage voor de volgende herdruk van het kinderboekje “Regenmaker”.

In November was er tenslotte een fantastisch concert van pianiste Marietta Petkova in de uitverkochte Lutherse Kerk met 170 bezoekers.. Het uitgereikte programmaboekje was meer dan dat en omvatte ook informatie over onze club, Lustrumdoelen en de Tine Tammes-stadswandeling (met dank aan de RUG, zelf te downloaden via www.rug.nl). Deze leuke wandeling door de binnenstad van Groningen is een ode aan onze illustere noordelijke voorvechtsters van vrouwenrechten en -emancipatie.

De aangeboden Lustrumartikelen waren onder andere Siciliaanse Lustrumwijnen, flesjes olijfolie (van olijven uit de Italiaanse olijfgaard van een clublid), wijnglazen (gegraveerd mert logo van de Soroptimist), stoofs (voor energiezuinig warmhouden vervaardigd door VanHulley), wenskaarten (handgemaakt door Riina), tweedehands boeken-actie met de Groningse boekenwinkel Van Der Velde en herbruikbare tasjes (bedrukt met logo Soroptimistclub èn logo Goud Groningen).

Naast het Lustrumdoel voor het AZC Delfzijl waren er nog 2 kleinere Lustrumdoelen:

– Sinterklaas-cadeau’s door Stichting Lutje Geluk voor kinderen van Groningse gezinnen, die zelf de middelen niet hebben. Op basis van vertrouwen was er voor ruim 100 gezinnen en 300 kinderen in de stad en de provincie Groningen een mooie verrassing.

– Orange the World, een bijdrage aan het UN Orange the World TrustFund, het enige wereldwijde fonds tegen geweld tegen vrouwen en een bijdrage als hoofdsponsor aan de theaterproductie “De vloer op voor Orange the World”. Deze filmregistratie werd op de Clubavond afgelopen Januari getoond.

Voor de Lustrumcommissie (Bertha Beks, Riina Leppänen, Petra Prescher en Och Groeneveld) was het een genoegen om het Lustrum 2023 vorm te geven.