Soroptimaatjes

  • Club Groningen-Oost

Soroptimaatjesproject VanHulley van Soroptimistclub Groningen-Oost en -West

Club Groningen-Oost heeft besloten het naaiatelier VanHulley tot haar meerjarig (lustrum)project te maken. Gedurende drie jaren – eindigend met ons 15e lustrum in 2023 – gaan wij in samenwerking met Soroptimistclub Groningen-West met het Soroptimaatjesproject deze onderneming ondersteunen.

• Wat is VanHulley?
Sinds 2012 biedt de sociale onderneming VanHulley allochtone vrouwen de kans te integreren in de Nederlandse samenleving door te gaan werken op het naaiatelier. Dit atelier is de basis van hun integratietraject. De vrouwen krijgen een intensief opleidingsprogramma van twaalf maanden aangeboden, waarbij het werken in het atelier geldt als stageplaats. Hiermee beoogt VanHulley dat de vrouwen werkervaring opdoen, hun Nederlands verbeteren, geschoold worden en hun netwerk vergroten. Jaarlijks volgen ca. 15 vrouwen, in de leeftijd van 20-40, deze opleiding.
Na een jaar bij VanHulley gewerkt te hebben kunnen ze nog alle kanten op. Bijna alle vrouwen hebben het MBO-Entreediploma behaald. Het onderwijsprogramma is een coproductie met het Noorderpoortcollege, VanHulley en de gemeente Groningen.
Aanvankelijk maakte VanHulley boxershorts van gered materiaal en dat waren oude overhemden. In Coronatijd is de productie uitgebreid met de Orange the World-mondkapjes. Nu maken ze van alles van geredde stof: tassen van vlaggen, rugzakjes van T-shirts, maar ook keycords, lunchwraps en ga zo maar door.

• Waarom VanHulley als meerjarenproject?
1. VanHulley werkt concreet aan de verbetering van de positie van de vrouwen.
2. VanHulley heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, omdat het producten maakt van geredde stoffen.
3. VanHulley is een lokale onderneming.

• Wat kunnen wij als Soroptimisten voor VanHulley betekenen?
1. Geld inzamelen voor een gebruiksvoorwerp (bijvoorbeeld een naaimachine).
2. Het starten van een Maatjesproject met de naaisters.
3. Een VanHulley product bedenken.

Soroptimaatjesproject
Kern van het project betreft het sub 2 genoemde doel, het starten van een Maatjesproject met de naaisters. Samen met Soroptimistclub Groningen-West en directeur Jolijn Creuzberg heeft onze club een programma samengesteld: het Soroptimaatjesproject. Soroptimaatjes is een verplicht onderdeel van het opleidingsprogramma voor de vrouwen in het atelier. In totaal hebben 16 Soroptimisten van club Oost en West zich aan dit project verbonden. In koppels van 4 (2 soroptimisten met 2 vrouwen uit het naaiatelier) worden bijeenkomsten/activiteiten georganiseerd met als doel om Groningen/Groningers en hun leefomgeving beter te leren kennen, bijvoorbeeld door een rondwandeling door de stad, bezoek aan het Forum (bibliotheek), bezoek aan een Buurthuis (WIJ-team), pannenkoeken bakken bij een maatje thuis, een tochtje met de trein en spelletjes doen thuis. De gezamenlijke bijeenkomsten zijn een rondvaarttocht, een dagtocht naar Schiermonnikoog en een Sinterklaasviering.

Activiteiten voor de koppels
• Rondwandeling door de stad.
• Bezoek aan (de bibliotheek van) het Forum.
• Bakken van pannenkoeken thuis.
• Bollen poten/ kruidenpotten op het balkon.
• Tochtje met de trein.
• Bezoek aan een buurtcentrum/het WIJ-team.
• Bowlen.
• Spelletjes doen bij een maatje thuis.Club Groningen-Oost heeft besloten het naaiatelier VanHulley tot haar meerjarig (lustrum)project te maken. Gedurende drie jaren – eindigend met ons 75-jarig bestaan – gaan wij in samenwerking met Soroptimistclub Groningen-West met het Soroptimaatjesproject deze onderneming ondersteunen.