Orange the World

Orange the World

  • Club Haarlem-Kennemerland

Vrouwenmoord en ander geweld tegen vrouwen is ook in Nederland een probleem. En toch gaan weinig mensen ervoor de straat op. Hoe kan dat? Dit is wat vrouwenorganisaties Zonta Kennemerland-Zuid, Soroptimist International clubs Haarlem-Kennemerland & Haarlem e.o. en VVAO afdeling Haarlem hiertegen ondernemen.

Maar liefst één op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met geweld. Elke negen dagen wordt er een vrouw vermoord door haar (ex)partner. Acht van de tien jonge vrouwen wordt op straat (seksueel) geïntimideerd. Het is maar een kleine greep uit de cijfers over geweld tegen vrouwen. En ze zijn schokkend.

Daarom starten vier vrouwenorganisaties in de regio Kennemerland (Zonta Kennemerland-Zuid, Soroptimist International clubs Haarlem-Kennemerland & Haarlem e.o. en VVAO afdeling Haarlem) op 25 november een campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen: Orange the World. Om er iets tegen te doen en de veiligheid van vrouwen in de regio Kennemerland te vergroten.

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Daarom wordt aan alle inwoners van Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Velsen – en dan met name aan mannen en jongens – gevraagd om medestander te worden. En zelf iets doen in de strijd tegen geweld: zelf geen geweld tegen vrouwen en meisjes te gebruiken, vrouwen te steunen bij het vinden van hulp en mensen in je omgeving aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag. Betaald voetbalorganisatie SC Telstar uit Velsen heeft zich al medestander verklaard. Help ook mee en word net als betaald voetbalorganisatie SC Telstar medestander.

Er wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen door gebouwen in de regio Kennemerland 16 dagen lang in het oranje licht te zetten, de kleur van de hoop op een betere toekomst voor vrouwen en meisjes. Daarmee doet ook Kennemerland mee aan de wereldwijde actie Orange the World, waaraan in Nederland inmiddels 150 gemeenten en bijna alle provincies hun steun hebben toegezegd.

Het stadhuis in Haarlem, de gemeentehuizen in Heemstede, Bloemendaal en Velsen, de toren van de Grote of Sint Bavo, Molen de Adriaan, het Provinciehuis in Haarlem en nog veel meer gebouwen zullen oranje verlicht zijn.

Tenslotte roepen deze Vrouwenorganisaties  de horeca op mee te doen met ‘Ask for Angela’ door met hen in gesprek te gaan en hen te informeren over het hoe en waarom van deze actie.