Soroptimist Trofee Educatie Mensenrechten: Gouden S.T.E.M.

Wisseltrofee Gouden S.T.E.M. 2019 naar het Maritiem College IJmuiden

21-05-2019

    Dinsdag 21 mei gingen de genomineerden, te weten 5 groepjes 3de jaars leerlingen van het Technisch College Velsen en het Maritiem College IJmuiden de strijd aan om de Gouden Soroptimist Trofee Educatie Mensenrechten.

    De leerlingen hadden zich verdiept in wereldwijde problemen als: hongersnood in Jemen en Venezuela, veroordeling tot lijfstraffen aan Nasrin Sotoudeh (een vrouwelijke mensenrechtadvocaat) in Iran, gebrek aan schoolspullen in vele landen en dichterbij huis, de beperkte mogelijkheden tot G- voetbal (gehandicaptenvoetbal) in Nederland. De daarbij geschonden mensenrechten werden besproken. Inspirerende acties werden bedacht om geld in te zamelen voor een goed doel. In de pauze was er mogelijkheid om een online petitie te ondertekenen om de vrijlating van Nasrin Sotoudeh te eisen.

    De jury was onder de indruk van alle presentaties en had daardoor een lastige taak. Uiteindelijk is de cheque van eur. 250 gegaan naar Bradley van Ooijen en Bowen Rob. Volgens de jury “spatte het enthousiasme eraf” , was het “een realistisch plan”, “we lieten ons in de boot nemen”.

    Met dit geldbedrag willen Bradley en Bowen vaartochten gaan organiseren op hun opleidingsschip de Union naar de nieuwe sluizen. De opbrengst van die tochten gaat naar de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, voor voedselpakketten en onderwijs in Venezuela. De school heeft toegezegd de winnaars hierbij te willen ondersteunen. De Soroptimisten van Haarlem e.o. schepen als eerste in!

    VMBO scholen die geinteresseerd zijn in deze bijzondere aanpak van mensenrechteneducatie en komend jaar willen meestrijden om de wisseltroffe Gouden S.T.E.M. worden uitgenodigd contact op te nemen.