Viering Internationale Vrouwendag in Theater De Liefde

16-03-2024

Viering Internationale Vrouwendag in Theater De Liefde

  Vorig jaar, 2023, is deze dag door een aantal Haarlemse organisaties samen gevierd in de Gravenzaal van het stadhuis van Haarlem: Rooie vrouwen PvdA, Stichting Discriminatie, V.V.A.O., Zonta en Soroptimistclub Kennemerland. Dit jaar besloten wij als Soroptimistclub Haarlem e.o. daarbij aan te sluiten en deze avond als clubavond te houden. Zeker ook omdat het goed is leden van andere clubs te leren kennen. Er was een enorme opkomst in Theater de Liefde.  Clubpresident Dominique van Kessel had ook zitting in de Kerngroep en er is een mooi programma in elkaar gezet: “Op de Schouders van Vrouwen”.

  We kijken met elkaar terug op een zeer geslaagde avond. Bij aanvang speelde buiten een gezellig straatorkest om de wachtenden buiten bezig te houden. De inloop was vanaf 19.15 uur. Men kreeg een button met een naam van een aantal Haarlemse sterke vrouwen met als doel daar dan in groepjes over te praten.

  31 vrouwen waren vanuit het Haarlemse genomineerd, 3 daarvan ‘uitgelicht’. Melek Metinturk. Een vrijwilligster in Haarlem/Schalkwijk met een enorme staat van dienst.

  Rinia de Rooij-Jordan, de eerste zwarte vrouw in de gemeenteraad van Haarlem. Jong overleden, maar haar kinderen waren aanwezig en spraken mooi over haar.

  En Marni en Renie, Oprichters van Het Vrouwencafé Kantje Boord/De Ladies. Ook zij waren aanwezig, spraken zelf niet, maar er werd een prachtige video afgespeeld, gelardeerd met muziek: The Rose van Bette Middler. En Barbara van Balen, in de zaal aanwezig, sprak via een microfoon begeleidende teksten uit. Dat was een bijzonder mooi geheel en ontroerend soms.

  We noteren een aantal kanttekeningen al in de aanloop naar de avond, met name wat betreft de attendence. De toeloop was zeer groot, ietwat onvoorzien en aangezien dit theater maar 120 man/vrouw kon/mocht herbergen, inclusief personeel en technici, moest overgegaan worden tot het instellen van een wachtlijst en clubleden die zich te laat hadden opgegeven visten achter het net. Dat was bijzonder jammer. En zal volgende jaar beslist beter moeten!

  Wethouder Eva de Raadt opende de avond, Lady speaker Djescho deed aan- en afkondigen en wethouder Diana van Loenen sloot de avond met een mooie speech af.

  De conclusie van de avond was: we hebben al veel bereikt als vrouwen in Haarlem, maar we zijn er nog lang niet. Dus ‘op de schouders’ van de sterke vrouwen die ons zijn voorgegaan moeten we gefocust blijven en onze positie als vrouw-in-de-samenleving verdedigen en versterken. En zeker ook alert blijven op de veiligheid voor vrouwen en meisjes, juist in onze eigen omgeving.

  Daarna gingen de stoelen aan de kant en kon er gedanst worden onder de bezielende leiding van DJ Jorinde Kuiper. Samen strijden is goed, samen dansen altijd erg leuk!