Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Leiden Aurora

Ons profielOnze projectenOns nieuws

We komen maandelijkse bijeen bij een van de leden thuis. Wie dat wil kan voorafgaand aan de vergadering aanschuiven voor een gezamenlijke home-made maaltijd. 

Ons profiel

Soroptimistclub Leiden Aurora is opgericht op 29 januari 2005. De club telt zo’n 24 leden uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Teylingen die werkzaam zijn (geweest) in heel diverse beroepen en sectoren.

We komen maandelijkse bijeen bij een van de leden thuis. Wie dat wil kan voorafgaand aan de vergadering aanschuiven voor een gezamenlijke home-made maaltijd. Een prima gelegenheid om even bij te kletsen en elkaar beter te leren kennen. Want naast het steunen van lokale en buitenlandse projecten ten bate van vrouwen en kinderen staan vriendschap en gezelligheid hoog in het vaandel bij Leiden Aurora. Daarom worden ook regelmatig activiteiten ter ontspanning georganiseerd. In principe zijn alle leden lid van een commissie, bijv. de fundraisingcommissie of de programmacommissie.

Nieuwe, enthousiaste leden zijn altijd welkom bij Leiden Aurora

Soroptimistclub Leiden Aurora

Goede doelen
Leiden Aurora heeft in haar nog jonge bestaan al heel wat projecten afgerond, variërend van het financieren van een speelkamer voor Vrouwenopvanghuis Rosa Manus in Leiden tot steun aan het studiefonds Rie Kamma voor kansarme meisjes in West Papua en een project in Burkina Faso om dorpsvrouwen op te leiden tot imker.

Friendshiplink
Jaarlijks organiseren wij een activiteit met onze zusterclub uit Lippstadt in Duitsland.

We zijn ook te vinden op  Facebook

Nieuws en acties

Doe mee met de wereldwijde Orange the World Selfie campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. 

Trek een oranje kledingstuk aan en zeg ook STOP! Stuur je selfie naar info@vrouwennetwerkleiden.nl  Orange je profielfoto op social media en deel met #OrangetheWorldNL

Samen kleuren we Nederland oranje

In meer dan 100 landen wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen), en 10 december (internationale mensenrechten dag) actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Gebouwen worden in deze periode oranje aangelicht en maken dit vaak verborgen geweld zichtbaar; we zetten er letterlijk een spotlight op. In Nederland namen vorig jaar meer dan 150 gemeenten en 8 provincies deel. Leiden doet mee met de Koornbeursbrug, Stadsschouwburg en Museum Volkenkunde.

Gezelligheid en goede doelen

Soroptimistclub Leiden Aurora heeft deze zomer niet stilgezeten. Aan de ene kant hielden we de moed erin met een aantal sociale activiteiten, coronaproef natuurlijk, zoals een strandwandeling en een outdoor- en online ‘pubquiz’..Aan de andere kant is de fundraising doorgegaan. Met een aantal activiteiten zoals een online veiling en door individuele acties van leden (verkoop mondkapjes, ansichtkaarten, boottochtjes) is het gelukt de twee doelen die we ons in het voorjaar gesteld hadden te halen: € 1000 voor het Dignity Kids project van de stichting Neighborhood Feminists in Amsterdam. Vrouwen en meisjes die hier als vluchteling zijn gekomen maar (nog) geen status hebben en (meestal) geen dak boven hun hoofd, krijgen een pakket met basale toiletbenodigdheden. En € 1000 voor de studiekosten voor een van de weestkinderen van het Nos Kasita kinderhuis in Paramaribo.

Onze eerste online clubbijeenkomst

Onze eerste online clubbijeenkomst via het ‘GoTomeeting’ account van de Unie. Het was fijn elkaar weer even te zien in deze tijden van Corona en we hebben nog vergaderd ook!

Soroptimistclub Leiden Aurora 15 jaar!

Soroptimistclub Leiden Aurora vierde zondag 26 januari haar derde lustrum met een vrolijk en informatief bezoek aan Utrecht. O.a. DOMunder, museum Speelklok, stadswandeling ‘Vrouwen van Utrecht’ en diner bij restaurant Bunk. Op naar de volgende 15 jaar!

€ 1164,94 voor het project in Burkino Faso

Gezellige drukte in de Vin&Vintage pop-up winkel op zondagmiddag 15 december. Er werden Christmas Carols gezongen door de zangers van Pur Sang, er hingen mooie schilderijen van Mariken Oltheten, de hapjes en drankjes vielen in de smaak en men kon kennis maken met de doelstellingen van het Soroptimisme. De verkoop van de vintage- en home-made artikelen bracht een mooi bedrag op voor het moderne bijenteelt project van ASAP (de Association for Small African Projects). Met dank aan iDoe voor het beschikbaar stellen van de winkel.

POP-UP winkel Leiden Aurora

Zondag 15 december is de oude Leidse binnenstad een bezoek waard. Loop dan tussen 13.00 en 17.00 uur meteen even binnen bij de pop-up winkel van Soroptimistclub Leiden Aurora aan de Nieuwstraat 7 (tegenover bibliotheek). Gratis koffie/thee/glühwein + snack, mooie vintage en home-made cadeautjes te koop, live christmas carols, schilderijenexpositie. Alles voor het goede doel: een project in Burkina Faso waar vrouwen worden opgeleid tot imker zodat ze hun gezinsinkomen kunnen aanvullen.

Imkers in Burkina Faso

De kersverse imkers in Burkina Faso

Tijdens onze maandelijkse vergadering in september hield Hervé Millet van de Association for Small African Projects (ASAP) een gloedvolle presentatie over de vele initiatieven van de stichting. Onze club ondersteunt dit jaar één van die projecten: het opleiden van bewoners van het platteland van het straatarme Burkina Faso (West-Afrika) tot imker en voorzien van de middelen die ze nodig hebben om dit vak uit te oefenen. De imkers kunnen via verkoop van honing en bijenwas hun gezinsinkomen vergroten. Bovendien zorgen de bijen voor een betere bevruchting van de landbouwgewassen.

Ons doel is via verschillende acties ruim 2.000 euro bij elkaar te krijgen, genoeg voor de opleidings- en opstartkosten voor vijf vrouwen. Op 9 september konden we Hervé Millet alvast een cheque van 1.000 euro aanbieden met de belofte dat de rest spoedig zal volgen.