Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Leiden Aurora

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Soroptimistclub Leiden Aurora is opgericht op 29 januari 2005. De club telt momenteel 21 leden uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten die werkzaam zijn (geweest) in heel diverse beroepen en sectoren.

We komen maandelijks bijeen. Wie dat wil kan voorafgaand aan de vergadering aanschuiven voor een gezamenlijke home-made maaltijd. Een prima gelegenheid om even bij te kletsen en elkaar beter te leren kennen. Want naast het steunen van lokale en buitenlandse projecten ten bate van vrouwen en kinderen staan vriendschap en gezelligheid hoog in het vaandel bij Leiden Aurora. Daarom worden ook regelmatig activiteiten ter ontspanning georganiseerd. In principe zijn alle leden lid van een commissie, bijvoorbeeld de fundraisingcommissie of de programmacommissie.

Nieuwe, enthousiaste leden zijn altijd welkom bij Leiden Aurora

Soroptimisten werken samen om het leven van vrouwen en meisjes te verbeterenEen feestelijk moment tijdens de ledenvergadering van 8 januari: we konden een cheque van 2.000 euro overhandigen aan José Schrauwers, oprichter van Stichting Bakasso Guinee. Daarmee ondersteunen we de bouw van een kraamkliniek in het West-Afrikaanse land. Meer informatie: http://www.bakasso.org


De Aurora kerstmarkt van zaterdag 16 december was een enorm succes. Honderden mensen kwamen  naar de Nieuwstraat 7 om snuffelen tussen alle mooie spullen en meteen een kopje koffie, thee of glühwein drinken en een praatje maken. Supergezellig en het leverde een geweldig bedrag op voor het goede doel: 1.750 euro!

De opbrengt gaat naar Stichting Bakasso Guinee (www.bakasso.org) die zich richt op gezondheidszorg speciaal voor zwangere vrouwen in dit West-Afrikaanse land. Wij ondersteunen de opbouw van een Kraamkliniek, zodat zwangere vrouwen veilig kunnen bevallen en de juiste kraamzorg krijgen.

Voor wie de kerstmarkt heeft gemist maar toch nog iets wil bijdragen: donaties voor het goede doel zijn welkom op banknummer NL13 TRIO 0320 0694 43 t.n.v. Soroptimistclub Leiden Aurora


Zaterdag 16 december van 12.00 tot 17.00 uur houden we een gezellige kerstmarkt in de Pop-up winkel aan de Nieuwstraat 7 (tegenover de bibliotheek in hartje Leiden).

Onder de titel VIN & VINTAGE worden allerlei leuke cadeauartikelen, kerstversiering, vintage kleding en -schoenen, boeken, sieraden en glaswerk verkocht.  Een prima gelegenheid om leuke, bijzondere en originele kerstcadeaus te scoren.

In de sfeervolle pop-up winkel wordt gratis koffie, thee, glühwein en chocolademelk geschonken. Om half 3 is er een optreden van het Lorekoor uit Leiden dat de bezoekers zal trakteren op kerstliederen.

Zoals altijd gaat de opbrengst naar een goed doel. Dit keer is dat Stichting Bakasso Guinee (www.bakasso.org) die zich richt op gezondheidszorg speciaal voor zwangere vrouwen in dit West-Afrikaanse land. Leiden Aurora ondersteunt de bouw van een kraamkliniek, zodat zwangere vrouwen veilig kunnen bevallen en de juiste kraamzorg krijgen.

Voor wie niet in de gelegenheid is op 16 december langs te komen maar wel het goede doel wil steunen: donaties zijn welkom op banknummer NL13 TRIO 0320 0694 43 t.n.v. Soroptimistclub Leiden Aurora.


€ 900 voor Syrische slachtoffers aardbeving

Voorzitter Brigit Nijsten en secretaris Frouke Welling van Leiden Aurora hebben zaterdag 12 augustus 2023 een cheque van 900 euro overhandigd voor Syrische slachtoffers van de aardbeving van 6 februari. Vooral het noorden van Syrië is zwaar getroffen en heeft nog altijd tekort aan de eerste levensbehoeften. Het Syrische regime maakt het lastig hier hulp te bieden, maar dankzij contacten ter plekke weten we zeker dat dit geld op de goede plek terecht komt.

We hebben ook al eerder geld gedoneerd voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië: 500 euro aan het hulpprogramma van de Mimar Sinan moskee aan het Kooiplein in Leiden, bestemd voor elektrische kachels, en 500 euro aan de Turkse Unie van Soroptimisten die het zal inzetten om de mensen in het rampgebied te helpen hun leven opnieuw op te bouwen.


Leiden Aurora blijft helpen

Mede dankzij een bijdrage van 1000 euro van Leiden Aurora kan de diaconie van de Burchtkerk van Targu Mures in Roemenië, de Fundatia Lazarenum, dit jaar workshops rond het thema ‘gezond leven’ organiseren voor vrouwen en kinderen die leven in haast uitzichtloze situaties van structurele armoede.

Het gaat om vier workshops per jaar onder begeleiding van professionele krachten (huisarts, kokkin, maatschapplijk werker) met 15 tot 20 deelnemers. De ontmoetingen zijn gericht op het aanleren van essentiële basiskennis en -vaardigheden op het terrein van onder meer voeding, gezinsplanning en hygiëne.

Een kleinschalig project met grote impact. Met de workshops wordt gewerkt aan de empowerment van vrouwen en kinderen in situaties waar apathie, mishandeling, ondervoeding en overmatig alcoholgebruik aan de orde van de dag zijn.

Ons lid Jacqueline (3e van rechts) heeft al vele jaren contacten in deze regio en was vandaag aanwezig bij de eerste workshop die plaats vond op 11 maart 2023 en waar 15 vrouwen en een man aan deelnamen.


Bijdrage voor elektrische kachels voor slachtoffers aardbeving

Een delegatie van onze leden overhandigde woensdagavond 15 februari 2023 een cheque van 500 euro aan de voorzitter van de Mimar Sinan moskee aan de Curaçaostraat (bij het Kooiplein) in Leiden. Van het geld worden elektrische kachels gekocht voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Emine Güney, coördinator van de inzamelingsactie waarvoor de moskee het centrale punt is, vertelde ons veel over de dagelijkse gang van zaken. Er waren toen al drie transporten met hulpgoederen naar Turkije gegaan. De vierde vrachtwagen is vorige week vrijdag vertrokken.

In de moskee zijn heel veel goederen en kleding ingezameld; een groep van meer dan vijftig vrijwilligers is dagelijks bezig met sorteren en verpakken. Iedereen werkt mee, niet alleen de vaste bezoekers van de moskee maar ook andere omwonenden, mensen uit alle culturen, de gemeente Leiden en zorginstellingen.

Naast de 500 euro aan de moskee maken we ook 500 euro over naar Turkse Unie van Soroptimisten die het zal inzetten om de mensen in het rampgebied te helpen hun leven opnieuw op te bouwen.


Sorrencinema levert € 1.700 op

De Sorrencinema van 12 februari 2023 was een groot succes. In een uitverkochte zaal genoten meer dan 100 bezoekers van The Eagle Huntress. In de pauze was er tijd voor bubbles en lekkere hapjes, gezellig bijkletsen en snuffelen tussen de spullen op de verkooptafel. Ook vonden de lootjes voor de loterij gretig aftrek.

De netto opbrengst was 1.700 euro. Daarmee kunnen we niet alleen materialen en zaden kopen voor landbouwersgezinnen in West-Papua maar ook geld doneren voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.


Orange Social Sofa

de Kooi onthuld

Op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, onthulde wethouder Abdelhaq Jermoumi om iets na half 5 onze Orange Social Sofa de Kooi op het Kooiplein.

Een mooi moment dat werd meebeleefd door zeker 50 geïnteresseerden. En dat nog mooier werd omdat op hetzelfde moment de Turkse moskee, aan de andere kant van het plein oranje werd uitgelicht.

Klik hier voor meer foto’s.


Goede doelen

Leiden Aurora heeft in haar nog jonge bestaan al heel wat projecten afgerond, variërend van het financieren van een speelkamer voor Vrouwenopvanghuis Rosa Manus in Leiden tot een voorlichtingsproject voor tieners in Guatemala. Onze meest recente activiteit was het planten van een balsempopulier – niet toevallig met de mooie naam Populus Jackii ‘Aurora’ – op een prachtige locatie in de Leidse binnenstad.

Friendshiplink
Jaarlijks organiseren wij een activiteit met onze zusterclub uit Lippstadt in Duitsland.

We zijn ook te vinden op  Facebook


Friendshipweekend

met Club Lippstadt

In het weekend van 3 en 4 september kwamen vijf leden van onze zusterclub uit Lippstadt op bezoek. Het werd een heel gezellig weerzien. Met zaterdag een lunch in stadscafé van der Werff – met uitzicht op onze Auroraboom – een middag lang Hofjesconcerten, een maaltijd in De Bakkerij en op zondag een strandwandeling en lunch in een Katwijkse strandtent.


Nieuws en acties

De eerste 1.500 dollar aan het ODIM project is afgelopen najaar overgemaakt.

Leiden Aurora geeft tieners in Guatemala een steuntje in de rug

15 januari 2022 – Leiden Aurora steunt een voorlichtingsprogramma voor tieners in Guatemala. Dit wordt  uitgevoerd door ODIM, een organisatie die zich inzet voor  de inheemse Maya-bevolking van dit Centraal-Amerikaanse land. Lees er meer over onder Projecten.

Doe mee met de wereldwijde Orange the World Selfie campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Leiden Aurora zegt ”STOP GEWELD TEGEN VROUWEN EN MEISJES!

november 2020 – Trek een oranje kledingstuk aan en zeg ook STOP! Stuur je selfie naar info@vrouwennetwerkleiden.nl  Orange je profielfoto op social media en deel met #OrangetheWorldNL.

Samen kleuren we Nederland oranje

In meer dan 100 landen wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen), en 10 december (internationale mensenrechten dag) actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Gebouwen worden in deze periode oranje aangelicht en maken dit vaak verborgen geweld zichtbaar; we zetten er letterlijk een spotlight op. In Nederland namen vorig jaar meer dan 150 gemeenten en 8 provincies deel. Leiden doet mee met de Koornbeursbrug, Stadsschouwburg en Museum Volkenkunde.

Gezelligheid en goede doelen

Soroptimistclub Leiden Aurora heeft deze zomer niet stilgezeten. Aan de ene kant hielden we de moed erin met een aantal sociale activiteiten, coronaproef natuurlijk, zoals een strandwandeling en een outdoor- en online ‘pubquiz’..Aan de andere kant is de fundraising doorgegaan. Met een aantal activiteiten zoals een online veiling en door individuele acties van leden (verkoop mondkapjes, ansichtkaarten, boottochtjes) is het gelukt de twee doelen die we ons in het voorjaar gesteld hadden te halen: € 1000 voor het Dignity Kids project van de stichting Neighborhood Feminists in Amsterdam. Vrouwen en meisjes die hier als vluchteling zijn gekomen maar (nog) geen status hebben en (meestal) geen dak boven hun hoofd, krijgen een pakket met basale toiletbenodigdheden. En € 1000 voor de studiekosten voor een van de weestkinderen van het Nos Kasita kinderhuis in Paramaribo.

Onze eerste online clubbijeenkomst

Onze eerste online clubbijeenkomst via het ‘GoTomeeting’ account van de Unie. Het was fijn elkaar weer even te zien in deze tijden van Corona en we hebben nog vergaderd ook!

Soroptimistclub Leiden Aurora 15 jaar!

Soroptimistclub Leiden Aurora vierde zondag 26 januari 2020 haar derde lustrum met een vrolijk en informatief bezoek aan Utrecht. O.a. DOMunder, museum Speelklok, stadswandeling ‘Vrouwen van Utrecht’ en diner bij restaurant Bunk. Op naar de volgende 15 jaar!

€ 1164,94 voor het project in Burkino Faso

Gezellige drukte in de Vin&Vintage pop-up winkel op zondagmiddag 15 december 2019. Er werden Christmas Carols gezongen door de zangers van Pur Sang, er hingen mooie schilderijen van Mariken Oltheten, de hapjes en drankjes vielen in de smaak en men kon kennis maken met de doelstellingen van het Soroptimisme. De verkoop van de vintage- en home-made artikelen bracht een mooi bedrag op voor het moderne bijenteelt project van ASAP (de Association for Small African Projects). Met dank aan iDoe voor het beschikbaar stellen van de winkel.

POP-UP winkel Leiden Aurora

Zondag 15 december 2019 is de oude Leidse binnenstad een bezoek waard. Loop dan tussen 13.00 en 17.00 uur meteen even binnen bij de pop-up winkel van Soroptimistclub Leiden Aurora aan de Nieuwstraat 7 (tegenover bibliotheek). Gratis koffie/thee/glühwein + snack, mooie vintage en home-made cadeautjes te koop, live christmas carols, schilderijenexpositie. Alles voor het goede doel: een project in Burkina Faso waar vrouwen worden opgeleid tot imker zodat ze hun gezinsinkomen kunnen aanvullen.

Imkers in Burkina Faso

De kersverse imkers in Burkina Faso

Tijdens onze maandelijkse vergadering in september hield Hervé Millet van de Association for Small African Projects (ASAP) een gloedvolle presentatie over de vele initiatieven van de stichting. Onze club ondersteunt dit jaar één van die projecten: het opleiden van bewoners van het platteland van het straatarme Burkina Faso (West-Afrika) tot imker en voorzien van de middelen die ze nodig hebben om dit vak uit te oefenen. De imkers kunnen via verkoop van honing en bijenwas hun gezinsinkomen vergroten. Bovendien zorgen de bijen voor een betere bevruchting van de landbouwgewassen.

Ons doel is via verschillende acties ruim 2.000 euro bij elkaar te krijgen, genoeg voor de opleidings- en opstartkosten voor vijf vrouwen. Op 9 september konden we Hervé Millet alvast een cheque van 1.000 euro aanbieden met de belofte dat de rest spoedig zal volgen.