Project Orange Social Sofa de Kooi

Elisabeth legt de laatste hand aan de bank door een anti-grafittilaag aan te brengen.

Een bank met een boodschap

Eind deze maand wordt het Kooiplein in Leiden opgefleurd door een kleurrijke stenen bank, een Orange Social Sofa. Het is een bank met een boodschap: Stop geweld tegen vrouwen en meisjes!

De bank wordt op 25 november onthuld. Die datum is niet toevallig, het is de eerst dag van de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. De kleur van die campagne is oranje. Vandaar dus ook de hoofdkleur van de bank.

De bank is gerealiseerd door Soroptimistclub Leiden Aurora met De Orange Social Sofa is gerealiseerd door Soroptimistclub Leiden Aurora met medewerking van Huis van de Buurt de Kooi en financiële ondersteuning van Fonds1818, het H.L. DruckerFonds, het WOZ-Fonds en de gemeente Leiden.

Het beplakken van de betonnen bank met vele duizenden kleurige mozaieksteentjes is afgelopen voorjaar en zomer gedaan door leden van Leiden Aurora en een aantal sympathisanten. Er zit meer dan 450 uur werk in.

Het idee voor een Orange Social Sofa komt van Soroptimistclub Mozaïk Limburg. Zij hebben hun bank 2 jaar geleden geplaatst in Roermond en boden dit ontwerp gratis ter beschikking aan de zusterclubs. Club Emmeloord en Club Helmond Peelland hebben er inmiddels ook één geplaatst en andere clubs in het land zijn er mee bezig.

Met de bank vragen we aandacht voor het probleem van geweld tegen vrouwen en meisjes. Op de bank op het Kooiplein is een plaatje met een QR code bevestigd die leidt naar informatie over huiselijk geweld. We hopen dat de bank voor vrouwen en meisjes die te maken hebben met geweld de drempel verlaagt om hulp te zoeken of er in ieder geval met anderen over te praten.

  • Club Leiden Aurora