Voorlichtingsprogramma voor tieners in Guatemala

De eerste 1.500 dollar aan het ODIM project is afgelopen najaar overgemaakt.

Leiden Aurora geeft tieners in Guatemala een steuntje in de rug

  • Club Leiden Aurora

Leiden Aurora steunt een voorlichtingsprogramma voor tieners in Guatemala. Dit wordt  uitgevoerd door ODIM, een organisatie die zich inzet voor  de inheemse Maya-bevolking van dit Centraal-Amerikaanse land

ODIM is in 2005 gestart door JoAn Dwyer. Zij heeft in twee dorpen aan het meer van Atitlan,  San Juan La Laguna en San Pablo La Laguna,  een kliniek opgezet waar medische en preventieve zorg verleend wordt. Belangrijk hierbij zijn programma’s voor jonge moeders en jongeren over thema’s rondom gezondheid en welzijn.

Het voorlichtingsprogramma dat door Leiden Aurora wordt ondersteund, is gericht op  meisjes en jongens van 11 tot 15 jaar. Zij krijgen in gemengde groepen seksuele voorlichting en informatie over gendergelijkheid, puberteit en voorbehoedsmiddelen. Ook de ouders en de docenten van de tieners worden bij het programma betrokken. Want in de Maya gemeenschappen in San Juan  La Laguna en San Pablo la Laguna zijn thema’s rond seksualiteit nog altijd door taboes omgeven.

Doel van het voorlichtingsprogramma is jongeren een steuntje in de rug te geven in de voor velen verwarrende pubertijd.  Zo wordt gebouwd aan een stevige basis die hen helpt om gedegen beslissingen te nemen over hun leven en zo hun dromen te realiseren.

ODIM is gestart met twee groepen van twintig tieners in San Juan en San Pablo. Deze komen vijf maanden lang wekelijks bij elkaar om te praten en te leren.

Leiden Aurora heeft via een van haar leden rechtstreeks en intensief contact met ODIM zodat het zeker is dat donaties goed gebruikt worden.