Lief en Leed SiCP tijdens de pandemie

Foto: Mary Ghafoerkhan-Karamatali (1e vanuit links)

Lief en Leed SiCP tijdens de pandemie

  • Club Paramaribo

Lief: Decoratie tijdens de pandemie

Decoratie ter gelegenheid van 45 jaar Onafhankelijkheid van Suriname.

Mary Ghafoerkhan-Karamatali werd geboren op 15 juli 1945 en is sinds 21 maart 1983 lid van club Paramaribo (SICP). Aan Mary werd op 26 november 2020 de onderscheiding toegekend van officier in de Orde van de Gele Ster, voor haar werkzaamheden op sociaal-cultureel gebied en op het gebied van religie gedurende 47 jaren. Dit is de derde decoratie voor haar.

In het begin hield ze zich samen met haar man, de bekende huisarts Khalil Ghafoerkhan †  bezig met deze activiteiten. Mary staat in onze club bekend om haar gastvrijheid  – home hospitality – en voor haar culinaire talenten.  Ze is ook  bekend om haar optreden als conferencier bij bijzondere gelegenheden voor de club. Mary’s huis staat altijd open voor bijzondere gebeurtenissen zoals  informatieve avonden over het Soroptimisme aan potentieel nieuwe leden. Ook het uitproberen en proeven van recepten voor het kookboeken project was altijd zeer gezellig bij haar thuis. Met veel plezier werd daar naar hartenlust gekookt. Mary maakte deel uit van de kook commissie, samen met de zusters Starke en Floor Eersel †  en Ursie Breeveld † . Het kookboeken project, waarvan het eerste kookboek verscheen in 1980 en het tweede in 1998,  was een groot succes.

Leed:  Overlijden tijdens de pandemie

Foto: Agnes Guda

Op 28 juni 2021 overleed onze charter member Agnes Guda. Agnes werd geboren op 21  februari 1938. Onze founder Irma Loemban Tobing-Klein vroeg haar om lid te worden, en op 1 maart 1970 werd Agnes geïnaugureerd als lid van de gloednieuwe Soroptimist International Club Paramaribo (SICP).

Agnes heeft zich altijd ten volle ingezet voor het Soroptimisme; zij is drie keer president geweest.

Ook was Agnes nauw betrokken bij Stichting Prasoro. In 1973 begon in Suriname het SOS Kinderdorp project onder leiding van soroptimist “tante” Esselien Polanen†.  Later werd de naam veranderd in ‘Stichting Prasoro voor het kind in nood’. Agnes nam het roer daar over van tante Es; ze heeft jarenlang met veel passie leiding gegeven bij Prasoro, totdat haar gezondheid afnam. Veel lobbywerk werd door haar verricht. Ook voor het trainingscentrum Ilse Labadie, samen met past Uniepresident Greet Bakker. Uit die periode is een vriendschap voor het leven ontstaan tussen Agnes en Greet.

Agnes heeft zich ook ingezet voor de friendship link met de sorren van Cayenne. Ze was altijd bereid adviezen te geven aan jonge soroptimisten – dat heb ik persoonlijk ervaren tijdens de gezellige middagen op het balkon van haar prachtige huis, met haar trouwe viervoeter Bambi. Met haar groot gevoel voor humor kon ze in een ernstige situatie goed relativeren.

Avontuurlijk als ze was, reisde ze veel.

Zij heeft nu haar laatste reis voltooid. De tijd was gekomen voor haar na een welbesteed leven. RIP sorren zus.

Rika Morpurgo