Lambertustoren kleurt oranje

Buren kleurt Oranje
25-12-2020

Fred Eggink schrijft OTW gedicht

LAMBERTUS TOREN IN BUREN ORANJE GEKLEURD

    Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen in haar leven met geweld te maken. Tijdens de corona pandemie is dit overal enorm toegenomen

    Orange the World is een wereldwijde campagne van UN Women, de VN-organisatie voor vrouwenrechten en gender gelijkheid. In meer dan 100 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen), en 10 december (internationale mensenrechten dag) 16 dagen lang actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Gebouwen worden in deze periode oranje aangelicht en maken dit -vaak verborgen- geweld zichtbaar.

    SI West Betuwe zette vorig jaar de Molen van Culemborg in het oranje en heeft in samenspraak met stichting Buren 625 dit jaar gekozen om de prachtige Lambertus toren oranje te kleuren. Fred Eggink maakte speciaal een Orange the world -gedicht. In verband met Covid-19 maatregelen is er een filmpje gemaakt waarin Josephine Beenakker, Loes van  Ruyven en Evert van Obdeijn zich uitspreken waarom zij deze campagne ondersteunen; Tegen geweld tegen vrouwen, meld om jezelf of anderen te helpen !

    Waarom oranje?

    Oranje is gekozen voor de internationale campagne omdat het de kleur van een zonsopgang is; het staat in de Orange the World campagne voor de dagenraad in een wereld zonder geweld tegen vrouwen.

    Waarom is Orange the World een belangrijke campagne?
    Minstens één op de drie vrouwen en meisjes wereldwijd krijgt te maken met geweld in haar leven. Dat kan fysiek, seksueel of psychisch geweld zijn. Op wereldschaal betekent dat dat een miljard vrouwen met geweld geconfronteerd wordt. In Nederland krijgt bijna de helft van de Nederlandse vrouwen met geweld te maken. De schatting van het Centrum Seksueel Geweld is dat er ieder jaar 100.000 slachtoffers van seksueel geweld bijkomen in Nederland. Eén op de drie jonge vrouwen krijgt met cybergeweld te maken. Eén op de tien vrouwen wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie op het werk. En jaarlijks worden ongeveer 40 vrouwen in Nederland vermoord door een partner of ex-partner. Reden genoeg om uitgebreid aandacht te besteden aan geweld tegen vrouwen.

    Orange the World 2020 ‘Melden moet altijd mogelijk zijn’
    Dit jaar staat deze campagne in Nederland in het teken van ‘melden moet altijd en voor iedereen mogelijk zijn’. Vrouwen en meisjes zijn hier namelijk niet altijd toe in staat, omdat zij bijvoorbeeld thuis zitten met een gewelddadige partner die hun telefoon controleert. Dit is pijnlijk duidelijk geworden tijdens de corona-pandemie. De toename van geweld tegen vrouwen tijdens deze pandemie wordt ook wel de ‘schaduwpandemie’ genoemd, omdat veel vrouwen tijdens de lockdown verplicht thuis hebben moeten zitten. Daarom moet het altijd en voor iedereen mogelijk zijn om een melding te maken van enige vorm van geweld. Voor geweld achter de voordeur hebben we in Nederland uiteraard 0800-2000. Voor andere vormen van geweld zoals cybergeweld of seksuele intimidatie op de werkvloer, de sportclub of in het uitgaansleven is het echter heel lastig om de juiste plek te vinden. Sinds 25 oktober is er de website https://geweldtegenvrouwenmelden.nl/help/ waar een netwerk aan meldpunten in Nederland te vinden is en er gepleit wordt voor één doorverwijspunt voor alle vormen van geweld.

    Wat kan ik zelf doen?

    Iedereen kan helpen, op allerlei manieren. Je kunt ook de petitie Orange the world 2020 www.orangetheworld.nl/petitie-orange-the-world-2020/ tekenen, waarmee we de regering oproepen om de schrijnende gaten die nu vallen in de hulpverlening te dichten. Verder kun je uiteraard in je eigen omgeving het gesprek aangaan, op een open manier. Je kunt helpen, als vrouw of man, door de mannen in je omgeving aan te spreken op hun verantwoordelijkheid voor de oplossing. En je kunt een bijdrage leveren aan de programma’s en projecten om geweld tegen vrouwen en meisjes wereldwijd te bestrijden met een donatie aan het Orange Trust Fund via https://www.unwomen.nl/donatie-orange-trust-fund/. het enige wereldwijd werkende fonds ter bestrijding van geweld tegen vrouwen.

    Soroptimistclub West-Betuwe bedankt mw. Beenakker, mw. van Ruyven, dhr. Hermans van Orange lighting, de heren Lautenbach en de Boer vrijwilligers Stichting Oude Gelders Kerken, de molenaar van Buren, mw. van de Kar, dhr. Eggink, gemeente Buren.