Menstruatie armoede

Menstruatie armoede

Het doel van het eerste project van de Young Soroptimists is om circa 100 vrouwen in de regio Amsterdam te ondersteunen door het ophalen van donaties voor menstruatieproducten.

Bijna een op de tien meisjes heeft wel eens geen geld voor maandverband en menstruatie armoede en schaamte bestaat ook in Nederland, blijkt uit onderzoeken (1) (2). 

  • Club Young Soroptimist Amsterdam


Wij, als Young Soroptimists, vinden dat iedereen het recht heeft om het op een gezonde, veilige en een zo comfortabel mogelijke manier te doen. En daarom hebben we ervoor gekozen om ons allereerste project te richten op menstruatie armoede. Dit betekent dat er mensen zijn die niet de financiële middelen hebben om menstruatieproducten te kopen en/of onvoldoende kennis hebben over ongesteldheid. Daarom moet iedereen, geheel naar wens, toegang hebben tot voldoende goede, veilige en gezonde spullen. Denk aan maandverband, tampons, cups, pijnstillers etc. 

Hoe groot het probleem precies is? Daar is meer onderzoek voor nodig. Volgens de inschatting van de Voedselbank Amsterdam, het Leger des Heils, het Wereldhuis en het ASKV (twee organisaties voor ongedocumenteerden), is het aantal vrouwen in Amsterdam dat behoefte heeft aan gratis menstruatieproducten, omdat zij dit zelf moeilijk kunnen bekostigen, circa 800 vrouwen. 

We hebben ervoor gekozen om ons te richten op regio Amsterdam, omdat we zelf ook de Young Soroptimist club uit Amsterdam zijn. Het doel dat we stellen is: 

“We willen 100 vrouwen helpen voor minimaal 1 jaar”

Dat gaan we doen op twee manieren.

We hebben 28 mei een webinar georganiseerd en de brownie actie loopt nog! 

Informatie over dit webinar vind je hier: link.

We werken samen met Blooming Bakery voor de verkoop van brownies.

Heerlijke brownies voor moeder-/vaderdag, wereld menstruatie dag of zomaar! Hiervoor werken wij samen met Blooming Bakery, een bakkerij waar het lekkerste gebak met zorg en liefde wordt bereid door cliënten van Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Door onze brownies te kopen steunt u dus niet alleen ons project, maar ook hun mooie werk! Meld u daarom nu aan via de onderstaande link en ontvang uw eigen zelfgebakken brownie pakket door de brievenbus! 

Deze actie loopt t/m juni en op 27 juni zal de verkoop van brownies stoppen.