Club Zaanstreek viert 65 jarig bestaan in drie etappes

17-10-2021

Club Zaanstreek viert 65 jarig bestaan in drie etappes

tekst Gineke van ‘t Veer, Anneke Röhling, foto’s Betty Prins

  In juni, op De Dag, begonnen de festiviteiten met een bijeenkomst in het zonnige Twiske, waarvan jullie eerder een foto zagen in De Soroptimist.

     Op zaterdag 2 oktober waren we in Landsmeer, bij de professionele kookstudio van Floor Doeven, dochter van één van onze leden. Met een schort voor en een scherp mes in de hand werd het menu van die avond voorbereid.

  Wij, maar ook de partners die bij het aperitief arriveerden, konden zelf proeven dat de workshop meer dan geslaagd was.

  Zondagmorgen 3 oktober bezochten we in weer en wind het historische pand van de voormalige synagoge aan de Gedempte Gracht nr 40 in Zaandam. In dit pand is nu een winkel gevestigd. Een Hebreeuwse tekst op de gevel herinnert er aan dat hier ooit de Zaanse Joodse gemeenschap bijeen kwam.

  We kregen heldere verhalen van de Stichting Vrienden van de Zaanse Synagoge over de geschiedenis en de toekomstplannen. En konden met eigen ogen aanschouwen hoe de galerij al schitterend gerestaureerd is evenals het prachtige plafond.

  Ons jubileumjaar werd op 14 oktober tijdens de club avond feestelijk afgesloten met de overhandiging van ons geschenk aan Stichting Leergeld Zaanstad. Met de donatie van €2.275,- dragen we er aan bij dat kinderen uit gezinnen die in armoede leven, voorzien worden van bijv. een feestelijke cadeaubox of noodzakelijke leermiddelen.