Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Zaanstreek

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Soroptimistclub Zaanstreek

Club Zaanstreek steunt ieder jaar verschillende grote en kleinere projecten. Iedere vijf jaar wordt een lustrumproject gekozen. Bij alle projecten staat het belang voor vrouwen en kinderen voorop.

Activiteiten

Het hele jaar door organiseert de club activiteiten om geld in te zamelen voor de projecten. Al enige jaren organiseert club Zaanstreek workshops. Iedere maand wordt een workshop aangeboden, waaraan clubleden en anderen tegen een geringe vergoeding kunnen deelnemen. Vaak worden de workshops door een van de clubleden gegeven. Jaarlijks wordt een lekker wijntje verkocht voor het goede doel. Zo combineren we het nuttige met het aangename. In 2016 organiseerde de club voor de derde keer een benefiet diner. De opbrengst was bestemd voor het project “Muziek maakt School”.

Logo

In het logo van Soroptimistclub Zaanstreek zijn de kenmerkende elementen van de regio verwerkt, de houten huizen, de kerken, de molens en de fabrieken.

De clubleden komen omstreeks de 15de van iedere maand bij elkaar.

Ons profiel

Op 9 juni 1956 werd door Anelise Glaser, de Duitse gouverneur, het charter uitgereikt aan Soroptimistclub Zaanstreek. Dit was een bijzondere gelegenheid. Het was de eerste keer dat een Duitse Soroptimist in de naoorlogse tijd in een ander Europees land en dan nog wel in Nederland, een club inaugureerde.

De clubleden komen omstreeks de 15de van iedere maand bij elkaar. De bijeenkomsten worden voorafgegaan door een gezamenlijke maaltijd.

Voor geïnteresseerden is er op de laatste vrijdag van de maand een lunch voor informeel contact.

Club Zaanstreek heeft een waardevolle friendshiplink met club Bonn overgehouden aan de oprichting. De andere friendshiplinks zijn club Lincoln (GB) en club Ballymena in Ierland

Nieuws

Feestelijke middag in Wormerveer juli 2020

Door de begeleidsters van de Blijfgroep in Wormerveer worden regelmatig activiteiten georganiseerd, waaraan de bewoonsters en hun kinderen gezamenlijk meedoen.

Dit jaar kwam hiervan niet veel terecht. Corona gooide roet in het eten. Gezamenlijke activiteiten moesten helaas worden afgelast. Een grote teleurstelling! Maar met de versoepeling van sommige maatregelen én het mooie zomerweer in aantocht werd het idee geboren om in de buitenlucht de vakantieperiode feestelijk af te sluiten.

Met de welkome aanvulling van het Algemeen Fonds kon Club Zaanstreek de Blijfgroep ondersteunen om er een feestelijke middag van te maken. Er was voor elk wat wils en vooral voor de kinderen een middag om niet gauw te vergeten.

Jaarsluiting regio Noord Holland Noord 2017

De kracht en de kwetsbaarheid van vluchtelingenvrouwen.
Voor het tweede jaar op rij vieren de Soroptimisten in de regio Noord Holland gezamenlijk de Dag van de Rechten van de Mens. Dit keer georganiseerd door club Zaanstreek op 9 december 2017 in de sfeervolle Stoomhal in Wormer.

De presidente van club Zaanstreek Liesbeth Breek opent de bijeenkomst.
In haar welkomstwoord kijkt Liesbeth terug op de schokkende en positieve gebeurtenissen in de wereld en in Nederland in het afgelopen jaar. Zij memoreert mooie gedeelde ervaringen binnen het Soroptimisme en benadrukt de rol van ons allen als individu in een dynamische, soms verwarrende wereld. Wat ons als mens met elkaar verbindt als Soroptimisten is onze betrokkenheid op de wereld, op de mensenrechten en de positie van vrouwen en kinderen.

Zij eindigt haar welkomstwoord met een inspirerend gedicht van Elie Wiesel, waarin het sleutelwoord “onverschilligheid” is.

De kracht van Vluchtelingen vrouwen
Na een korte uitleg van Clemy de Rooy over de activiteiten van Vluchtelingenwerk volgt een boeiend tweegesprek over de ervaringen van Zakeya Hashemi die 18 jaar geleden als vluchteling met haar man en 2 kleine kinderen uit Afghanistan naar Nederland kwam.
Het persoonlijke verhaal van Zakeya maakt indruk en geeft een goed beeld van het enorme cultuurverschil tussen haar land en Nederland en haar moeizame tocht vanuit Afghanistan om uiteindelijk bij toeval in Nederland terecht te komen.

Zakeya heeft hierover een boekje geschreven: “Van dromen tot waarheid”. Zei zegt; “Ik hoop dat vluchtelingen die nu aankomen, ook met open armen worden verwelkomd. Het is heel moeilijk om alles achter je te laten en in een heel ander land je leven weer op te bouwen. Wat dan enorm helpt, is als je vriendelijke mensen ontmoet die je willen helpen. Dan krijg je weer hoop, hoop dat alles goed komt. -Insjallah- zeggen wij er dan achteraan. Als God het wil.”

Na de presentatie worden de mogelijkheden om als Soroptimisten samen te werken met vluchtelingenwerk geschetst.

Volledige tekst lezing

Beeld kijken
Joanne Zegers laat ons kijken naar kunst en daarbij ervaren dat de kunsttheorie het kijken volgt en niet andersom. Joanne toont diverse beelden zonder tekst, uitleg, of naam van de kunstenaar en vraagt ons daarbij onze associaties met deze werken te verwoorden. Interessant is van elkaar te horen wat een ieder daarin ziet en de verschillende nuances te vernemen. Alle afbeeldingen hebben een relatie met vluchtelingen, een mooie aanvulling op het programma.

Onverschilligheid

Ik heb altijd geloofd dat
het tegengestelde van liefde niet haat is,
maar onverschilligheid,
het tegengestelde van kunst niet lelijkheid,
maar onverschilligheid,
het tegengestelde van leven niet dood,
maar onverschilligheid jegens beide,
het tegengestelde van vrede niet oorlog,
maar onverschilligheid jegens beide,
Het tegengestelde van cultuur, schoonheid,
edelmoedigheid is onverschilligheid,
Dat is de vijand.
En daarom geloof ik
dat literatuur of kunst
of schrijven of onderwijzen
of werken voor de mensheid
maar één doel heeft:
“ Vechten tegen de onverschilligheid.”

Elie Wiesel

Activiteiten 2019

Markt
In augustus hebben we op de Kaike en Koiere markt in Zaandijk diverse artikelen verkocht, waaronder sleutelhangers met een Zaans huisje en kettingen van potloodjes, ontworpen door Paula Doeven en gemaakt door clubleden. Tevens o.a. kaarten, sieraden en tassen. Opbrengst € 1000,00. Samen met diverse kleine acties hebben we hierdoor € 2000,00 over kunnen maken naar het Anna’s huis , Centrum voor Leven met kanker.

10 oktober doen we mee met het vertonen van de film SOLD
Aanvang: 20:00 uur
Filmhuis de Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 1052BA Zaandam, 075-6311993.
Kaarten à € 9,75 te koop vanaf 19 september via https://www.de-fabriek.nl/
Inleiding wordt verzorgd door Jolanda de Boer. Jolanda voerde, als officier van justitie, 10 jaar strafzaken tegen mensenhandel en prostitutie.

Klik hier voor meer informatie of bekijk de trailer.

14 november doen we mee met de actie Beng Soroptimisme in je leven
Alle belangstellende vrouwen zijn welkom. Onderwerp van de avond zal zijn Burgerschap. Klik hier voor de flyer.

25 november t/m 10 december – Orange the World
Rechten van de mens
De Soroptimisten in de regio Noord Holland vieren gezamenlijk de Dag van de Rechten van de Mens. In 2017 georganiseerd door club Zaanstreek in de sfeervolle Stoomhal in Wormer. Thema: De kracht en de kwetsbaarheid van vluchtelingenvrouwen.

Bekijk het verslag onder Nieuws – Jaarsluiting regio Noord Holland Noord 2017.

In 2018 georganiseerd door club Waterland.
In 2019 georganiseerd door club Alkmaar. Te gast: Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

Vorige project
Het lustrumproject was “Muziek maakt School”, een project van FluXus Muziekschool. Muziek maakt slim. Je leert abstracter te denken en je beter te concentreren. Wat sport is voor het lichaam dat is muziek voor de geest. “Muziek maakt School” laat groepen kinderen op verschillende basisscholen in Zaandam met de speciale Rajakymoes!-methode ervaren hoe leuk het is om muziek te maken. Met het project leren de kinderen niet alleen muziek te maken maar vooral hun eigen persoonlijke talenten en hun persoonlijkheid te ontdekken en te ontwikkelen. We ondersteunden voor dit project met name de OBS de Lindenboomschool in Koog aan de Zaan.