
De presidente van club Zaanstreek Liesbeth Breek opent de bijeenkomst.
In haar welkomstwoord kijkt Liesbeth terug op de schokkende en positieve gebeurtenissen in de wereld en in Nederland in het afgelopen jaar. Zij memoreert mooie gedeelde ervaringen binnen het Soroptimisme en benadrukt de rol van ons allen als individu in een dynamische, soms verwarrende wereld. Wat ons als mens met elkaar verbindt als Soroptimisten is onze betrokkenheid op de wereld, op de mensenrechten en de positie van vrouwen en kinderen.
Zij eindigt haar welkomstwoord met een inspirerend gedicht van Elie Wiesel, waarin het sleutelwoord “onverschilligheid” is.
De kracht van Vluchtelingen vrouwen
Na een korte uitleg van Clemy de Rooy over de activiteiten van Vluchtelingenwerk volgt een boeiend tweegesprek over de ervaringen van Zakeya Hashemi die 18 jaar geleden als vluchteling met haar man en 2 kleine kinderen uit Afghanistan naar Nederland kwam.
Het persoonlijke verhaal van Zakeya maakt indruk en geeft een goed beeld van het enorme cultuurverschil tussen haar land en Nederland en haar moeizame tocht vanuit Afghanistan om uiteindelijk bij toeval in Nederland terecht te komen.
Zakeya heeft hierover een boekje geschreven: “Van dromen tot waarheid”. Zei zegt; “Ik hoop dat vluchtelingen die nu aankomen, ook met open armen worden verwelkomd. Het is heel moeilijk om alles achter je te laten en in een heel ander land je leven weer op te bouwen. Wat dan enorm helpt, is als je vriendelijke mensen ontmoet die je willen helpen. Dan krijg je weer hoop, hoop dat alles goed komt. -Insjallah- zeggen wij er dan achteraan. Als God het wil.”
Na de presentatie worden de mogelijkheden om als Soroptimisten samen te werken met vluchtelingenwerk geschetst.
Beeld kijken
Joanne Zegers laat ons kijken naar kunst en daarbij ervaren dat de kunsttheorie het kijken volgt en niet andersom. Joanne toont diverse beelden zonder tekst, uitleg, of naam van de kunstenaar en vraagt ons daarbij onze associaties met deze werken te verwoorden. Interessant is van elkaar te horen wat een ieder daarin ziet en de verschillende nuances te vernemen. Alle afbeeldingen hebben een relatie met vluchtelingen, een mooie aanvulling op het programma.
Onverschilligheid
Ik heb altijd geloofd dat
het tegengestelde van liefde niet haat is,
maar onverschilligheid,
het tegengestelde van kunst niet lelijkheid,
maar onverschilligheid,
het tegengestelde van leven niet dood,
maar onverschilligheid jegens beide,
het tegengestelde van vrede niet oorlog,
maar onverschilligheid jegens beide,
Het tegengestelde van cultuur, schoonheid,
edelmoedigheid is onverschilligheid,
Dat is de vijand.
En daarom geloof ik
dat literatuur of kunst
of schrijven of onderwijzen
of werken voor de mensheid
maar één doel heeft:
“ Vechten tegen de onverschilligheid.”
Elie Wiesel