Impressie van het jaar 2021

12-02-2022

  Impressie van een jaar Soroptimisten Amsterdam-Zuid / Amstelveen

  Het jaar 2021 was voor onze club gedenkwaardig. Niet alleen vierde Soroptimist International haar 100e verjaardag, ook werd Lotta Croiset van Uchelen, lid van Amsterdam-Zuid / Amstelveen, president van de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. We zijn trots haar in ons midden te hebben. Gelukkig konden we digitaal aanwezig zijn bij het wereldwijde verjaardagsfeest en bij de inauguratie van Lotta.  Hoe hielden we contact in deze uitdagende tijd?

  Voor de meesten van ons bleek Zoom een uitkomst als alternatief voor onze maandelijkse bijeenkomsten. Afgelopen jaar mochten we diverse sprekers online verwelkomen over de Amerikaanse verkiezingen, de rol van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, ‘100 Weeks’ – een microkredietprogramma voor vrouwen in Afrika, bevordering van kansengelijkheid in het onderwijs en de ondersteuning van patiënten met kanker.

  Hoe hebben we geld ingezameld?

  In andere jaren waren we niet onsuccesvol met onze kraam in Amstelveen op Koningsdag. Nu waren we gedwongen alternatieven te zoeken. Dankzij ons uitgebreide netwerk konden we veel Soroptimisten en hun aanhang uitnodigen voor interessante online lezingen. Zo haalden we bijna €3000 op voor ‘Not for Sale’, een stichting die vrouwen na hun werk in de prostitutie aan een opleiding helpt. Ook ‘Stop geweld tegen vrouwen’ kreeg aandacht via de acties ‘Orange the World’  van 25 november tot en met 10 december (VN Dag van de Rechten van de Mens). Voor de derde keer op rij schitterden twee kerken in Amstelveen in oranje licht, dankzij het volhardende werk van enkele van onze clubleden.

  Toch nog wat echte bijeenkomsten

  De jaarlijkste zomerpicnic, het zomeruitje en de inauguratie van het nieuwe bestuur in oktober konden in levende lijve plaatsvinden. Als we bijeenkomen, doen we dat zoveel mogelijk bij een van de leden thuis.