Project 2019 Meisjes naar school in Uganda

  • Club Deventer
  • Club Lokale projecten

Deventer

Project 2019 Meisjes naar school in UgandaDoor bouw washrooms in Kibinge

Persoonlijke hygiëne is een groot probleem op scholen in Uganda. Toiletten zijn vaak in een slechte staat. Er ontbreken washrooms voor meisjes om zich te verschonen tijdens de menstruatie. Hierdoor is er veel verzuim. Gelukkig zijn scholen en ouders begonnen om deze problemen aan te pakken. Met het project “Girls to school: always!” geven wij hen daar ondersteuning in. Op weg naar een schone en veilige school voor kinderen in Uganda.

Ugandese meisjes gaan nauwelijks naar school als zij  menstrueren. De meisjes zijn te arm voor maandverband. Ook ontbreken op de scholen (goede) sanitaire voorzieningen, die bovendien afsluitbaar zijn. De schooluitval heeft tot gevolg dat de meisjes teveel lesstof missen. Hierdoor raken zij achter met leren en blijven zij uiteindelijk helemaal weg van school.

Het betreft de groep meisjes in de hogere klassen van het basisonderwijs, tot circa 15 jaar oud. Hun perspectief op middelbaar onderwijs vervalt hiermee. Deze scholing hebben zij nodig  om een weg te vinden uit de armoede.

De washroom vervangt de schamele sanitaire voorziening en is alleen toegankelijk voor meisjes. Door middel van een workshop wordt het belang van goede sanitatie aan meisjes en hun moeders uitgelegd en worden afripads aan de armste meisjes beschikbaar gesteld.

De mensen in Kibinge hebben twee scholen uitgekozen om met behulp van KvU een washroom te bouwen. Met weinig middelen heeft men een geweldige washroom bedacht en gerealiseerd. Daarnaast zijn op alle 12 samenwerkende scholen handwas systemen aangelegd en worden er workshops gehouden over gelijkheid tussen jongens en meisjes, wordt het taboe op menstruatie en sexualiteit bespreekbaar gemaakt en is er voorlichting over hygiëne.

Hoe kan jij bijdragen?

Ook Soroptimist worden!

Je maakt deel uit van een groot vrouwennetwerk en ontmoet leuke, enthousiaste vrouwen die zich naast hun carrière willen inzetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd.

Producten bestellen in onze shop

Ook als je geen lid bent, kun je onze acties ondersteunen. Draag jij de Soroptimist een warm hart toe? Schenk ons dan een geldbedrag of koop iets uit onze webshop.

Organiseer je eigen event! 

Elke club bepaalt zelf welke projecten zij ondersteunt. Dit kunnen lokale, maar ook landelijke projecten zijn. Jij kunt binnen één van onze clubs met een nieuw voorstel komen.