Stem op een vrouw-event zeer gewaardeerd

14-02-2022

Stem op een vrouw-event zeer gewaardeerd  Hier kan de Tweede Kamer nog wel een voorbeeld aan nemen

  “Mooi, zoveel sterke vrouwen hier bij elkaar die niet aan de zijlijn mekkeren, maar iets willen doen voor Ede”

  “Maar kies ook voor een vrouw waar je affiniteit mee voelt”

  Op 8 februari 2022 in het atrium van theater Cultura organiseerde Soroptimistclub Ede het event ‘Stem op een vrouw’ in de aanloop naar de gemeenteraads-verkiezingen van 16 maart.
  Meer dan twintig politieke vrouwen konden elkaar goed vinden in onderwerpen die ons allemaal aangaan: de wooncrisis, de aandacht voor kwetsbaren in de Edese samenleving en het betrekken van jongeren. Alleen over de vraag of we de snelheid moeten beperken binnen en buiten de bebouwde kom, daarover leken de meningen wat te verschillen.

  Van bijna alle partijen die nu al in de Edese gemeenteraad vertegenwoordigd zijn, waren vrouwelijke vertegenwoordigers aanwezig, met uitzondering van Burgerbelangen en SGP. In een forum konden ze zich kort voorstellen met ook hun motivatie om in de lokale politiek actief te worden. Conclusie en aanbeveling vanuit die groep: er is te veel schroom bij vrouwen om zich aan te melden voor de politiek, maar het is juist heel erg leuk en waardevol. “Mooi, zoveel sterke vrouwen hier bij elkaar die niet aan de zijlijn mekkeren, maar iets willen doen voor Ede”, zei wethouder en VVD-lijsttrekker Hester Veltman. Extra interessant is dat ook jonge vrouwen van een jaar of 25 op de lijst van hun partij staan en ook bijna allemaal zonder probleem even gingen staan om hun mening te berde te brengen.

  Kies de juiste vrouw en denk aan de jongeren.
  Natuurlijk ging het ook over de tip hoe we meer vrouwen in de gemeenteraad krijgen, namelijk door te kijken naar het verwachte aantal zetels van die partij en dan een voorkeursstem te geven aan de vrouw die net buiten de boot zou vallen. “Maar kies ook voor een vrouw waar je affiniteit mee voelt”, zei studente Céline Hazeleger van Gemeentebelangen (zelf gescout bij de voetbalvereniging). “Dus bijvoorbeeld een student als je zelf student bent, of een ondernemer.”
  Gespreksleider Erna Berghuizen wist ook de nodige vragen uit het publiek te ontlokken. Met name de vraag van Bouchra Lahrech, in Ede actief met Wereldvrouwen en jongerenwerk, leverde veel gespreksstof op. Want hoe maak je de politiek interessant voor jongeren, hoe zorg je dat ze gaan stemmen? Een gesprek met de Jongerenraad is daarvoor niet voldoende!
  En ook: welke aandacht krijgen thema’s die jongeren aangaan, zoals betaalbaar wonen, sportactiviteiten en kansen op stages en werk?

  Vrouwelijke raadsleden in spe actief met netwerken
  Aan het eind van de avond gingen al veel stemmen op om zulke avonden vaker te organiseren, dus niet alleen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is zeker iets waar de straks gekozen vrouwelijke raadsleden en onze Soroptimist Club verder mee kunnen. Dat zou ook een goede manier zijn om als vrouwen op gemeentelijk niveau onderwerpen te agenderen als het tegengaan van menstruatiearmoede en grensoverschrijdend gedrag.

  Er was na afloop nog net even tijd voor een nazit, waarin je zag dat de aankomende
  raadsleden van verschillende partijen elkaar al opzochten om elkaar nu vast beter te leren kennen voordat de coalitiebesprekingen van start gaan.