Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Ede

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Ede

Club Ede is opgericht in 1996 en telt momenteel 41 leden, van wie de oudste geboren werd in 1923 en de jongste in 1977. Niet alleen de spreiding over leeftijdsgroepen is groot, ook de spreiding over beroepen is aanzienlijk. Bekijk de ‘Wie zijn wij’ pagina om ons te leren kennen. Elke maand komt de club bijeen in Restaurant Buitenzorg in Ede en dan worden diverse thema’s besproken. Tevens zijn er enkele malen per jaar kleine kringbijeenkomsten en hebben we een boekenclub.

Het jaarthema van onze voorzitter van dit jaar, Ilse Smaling, is
Zilver. Dat heeft natuurlijk te maken met ons 25-jarig bestaan wat we dit jaar vieren, maar “Zilver” heeft nog zoveel meer betekenissen. Daar gaan we dit jaar mee aan de slag

Club Ede is opgericht in 1996 en telt momenteel 41 leden, van wie de oudste geboren werd in 1923 en de jongste in 1977. 

Ons profiel

Elke maand komt de club bijeen in Restaurant Buitenzorg in Ede, met bespreking van diverse thema’s. Tevens zijn er kleine kringbijeenkomsten en hebben we een boekenclub.

Club Ede onderhoudt friendship links met Club Schwäbisch Hall (D) en Club Warschau (P). Ook zijn er warme contacten met onze zusterclubs dichtbij, met wie we jaarlijks een regionale bijeenkomst hebben: Club Wageningen, Club Rhenen-Veenendaal en Club Bennekom&Beekdal. 

Soroptimist Club Ede maakt deel uit van een wereldwijde organisatie met bijna 100.000 vrouwelijke leden. Soroptimist International steunt projecten die gericht zijn op het verbeteren van de positie van meisjes en vrouwen. Om geld in te zamelen organiseren wij als club jaarlijks Movie and More, een filmavond in Cinemec. In de afgelopen 13 edities hebben we meer dan 180.000 euro bijeengebracht, met altijd bijzondere en actuele films.

Onze eigen naambadges

Bij onze club zijn ook zeer praktische en mooie naambadges te bestellen (zie foto). De goudkleurige badges (70x19mm) met het Soroptimistlogo hebben een handige magneetsluiting. Op de badge zijn twee rijen van 18 letterplaatsen mogelijk. de prijs bedraagt 21 euro, en tenminste 25% van het bedrag is bestemd voor het lopende project van SI Club Ede. Bezoek onze website voor meer informatie en voor bestellen: www.soroptimistede.nl

Coronamaatregelen

Vanwege de corona-maatregelen zal Movie and More in 2020 vervangen worden door een mooi online event. Deze keer dus geen film maar “Voice and More”, en wel op 24 november. De opbrengsten zullen gaan naar het door ons dit jaar gesteunde Kibeho Embroideries Project in Rwanda, gebaseerd op het Mapula Embroidery Project in Pretoria, een project dat wij in 2012 als club hebben gesteund. Meer informatie? Zie onze pagina’s Projecten en Movie and More.


Nieuws en acties

“Movie and More” wordt “Voice and More”

Soroptimist Club Ede organiseert jaarlijks *Movie and More*, een filmavond in Cinemec om geld in te zamelen voor onze projecten. In de afgelopen 13 edities hebben we meer dan € 180.000,- bijeengebracht voor diverse projecten, met altijd bijzondere en actuele films

Vanwege de covid-pandemie is de editie van 31 maart verplaatst naar 24 november

Voor deze 14e editie zouden zoals gebruikelijk meer dan 500 bezoekers de film bezoeken, met Kibeho Embroideries in Rwanda als goed doel. Ook is ruim de helft van de beschikbare buffetkaartjes verkocht en hebben tal van sponsors hun bijdrage geleverd in geld of in de vorm van loterijprijzen. Deze inspanningen gaan gelukkig niet verloren, dankzij het uitstel naar een datum in het najaar. Helaas zal echter geen film vertoond gaan worden, door de covid-pandemie is dit niet mogelijk. Wij danken Pathé voor de jarenlange samenwerking en hopen volgend jaar weer verder te gaan met Movie and More in Pathé.

Maar… als vervanging organiseren we een  geweldig online event: Voice and More. En zo kunnen de armste vrouwen van Kibeho alsnog de steun vanuit Ede krijgen voor hun borduurproject en daarmee hun economische zelfstandigheid vergroten. Zie verder onze  Flyer Voice and More (1,7 MB)

Niet aansluiten bij het online event?

Je kunt ons project ook op een andere wijze steunen, door een bedrag over te maken naar ons rekeningnummer, IBAN: NL29 ABNA 0470 9767 48 , tnv. Soroptimist Club Ede. Dat waarderen wij uiteraard zeer.

Sponsoring door bedrijven

Ook bedrijven zijn belangrijk voor het slagen van ons event. In de afgelopen jaren hebben vele bedrijven Movie and More gesteund. Wij zijn blij met ale sponsoren dit jaar, met speciale vermelding van Van Veen Advocaten als hoofdsponsor.

Projecten Movie and More

Eerdere projecten van SI Club Ede
Soroptimist Club Ede organiseert sinds 2007 jaarlijks “Movie and More”, een filmavond in Pathé/Cinemec om geld in te zamelen voor onze projecten. Er is altijd een bijzondere film, vaak een landelijke voorpremière, met een hapje en een drankje. Daarnaast organiseren we een loterij, waar dankzij onze sponsoren mooie prijzen gewonnen kunnen worden. De laatste jaren is er ook een optioneel internationaal buffet.
In de afgelopen 13 edities hebben we meer dan € 180.000,- bijeengebracht.

2020: Kibeho Embroideries, Rwanda
Een vervolg op ons Mapula-project van 2012 in Zuid-Afrika, nu in een uithoek van Rwanda. Arme vrouwen kunnen door hun borduurwerk nu in hun levensonderhoud voorzien. Hun aanzien in Kibeho stijgt daardoor en ze ontwikkelen naast borduren tal van andere vaardigheden.

2019: School for Justice, India
Uniek opleidingsprogramma van Free a Girl in onder meer India. Met dit innovatieve programma vecht Free a Girl wereldwijd tegen kinderprostitutie en tegen het vrijuit gaan van de daders.

2018: Confidence Center India
Project in India van stichting Justice and Care. Dit is een trainingscentrum voor kwetsbare meisjes en vrouwen, en slachtoffers van mensenhandel. Het doel is de economische positie van deze jonge vrouwen te versterken zodat ze economisch onafhankelijk worden en geen risico lopen te worden verhandeld.

2017: Meisjes naar school Afghanistan
Adoptieproject van Stichting Paymaan uit Nijmegen. Het project geeft o.a. meisjes in Afghanistan een kans om zich te ontwikkelen in plaats van uitgehuwelijkt te worden of veroordeeld te zijn tot kinderarbeid.

2016: Stop kindhuwelijken Indonesië
Project van de Edese Stichting Child Support Indonesia . Het doel is het aantal kindhuwelijken in de regio Klaten (Java) terug te dringen.

2015: Girls love to (l)earn Pakistan
In drie arme wijken van Quetta in Pakistan worden meisjes van 5 tot 12 jaar begeleid met hun schoolwerk, gemotiveerd en gestimuleerd zodat zij hun examens halen en hun school mét diploma verlaten. Op deze manier wordt schooluitval voorkomen, de voornaamste reden dat meisjes op jonge leeftijd moeten werken of worden uitgehuwelijkt. Deze opgeleide meisjes worden later opgeleide moeders die op hun beurt het belang van onderwijs voor hun dochters zullen onderschrijven.

2014: La Valeur Ede
Stichting La Valeur wil met het uitbrengen van nieuw modelabel in de gemeente Ede vrouwelijk ondernemerschap stimuleren. Vrouwen kunnen werkervaring opdoen door hen een vak te leren. Daarbij is ook het doel het samenbrengen van duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen in kennis en kunde, creativiteit, exclusiviteit, enthousiasme, ambacht en ontwerp en het vervaardigen van producten uit tweedehands materialen.

2013: Women Empowerment Project, Pakistan
Project dat naai- en borduurcursussen financiert. WE helpt vrouwen een eigen inkomen te verwerven en daardoor de armoedecirkel te doorbreken.

2012: Mapula, Zuid-Afrika
Een initiatief van leden van Soroptimist International Pretoria, waarbij de arme vrouwen uit de Winterveld-township (destijds nog onderdeel van thuisland Bophuthatswana) een eigen inkomen kunnen verwerven met borduurtechnieken, toegepast op o.a. tassen, kussenslopen en geborduurde schilderijen.

2011: Meidenhuiskamer, Ede
Het meidenwerk is onderdeel van het jongerenwerk van Welstede. Dit richt zich met name op kwetsbare meiden in een risicovolle omgeving. Er wordt gewerkt aan een pedagogische relatie met meiden om hen te vormen c.q. te sturen in gedrag, weerbaarder maken,het zelfvertrouwen, zelfbeeld en hulpvragen. Tegelijkertijd heeft het meidenwerk een verbindende rol om hen op weg te helpen naar een beter toekomstperspectief.

2010: Karm Marg: India
Renovatie van een tijdelijk opvanghuis voor meisjes die bij het station van New Delhi op straat leefden en op weg geholpen worden naar een betere toekomst in India.

2009: Bangalore: India
Toiletgebouw bij een school in een sloppenwijk Janikaram bij de Indiase stad Bangalore. Bij deze school, waar de armste kinderen uit de buurt les krijgen, waren tevoren geen sanitaire voorzieningen.

2008: Snoezelbadkamer Philadelphia, Bennekom

2007: Dark & Light. Pakistan
Project voor Onderwijs voor blinde meisjes in Pakistan van de Veenendaalse stichting Dark & Light.

Ede kleurt 16 dagen oranje in actie tegen geweld tegen vrouwen

Vanaf woensdag 25 november worden de A12-brug De Poortwachter, de Oude Kerk en de Concordiamolen oranje uitgelicht, op initiatief van Soroptimist Club Ede. Hiermee wordt 16 dagen lang aandacht gevraagd voor de actie ‘Stop geweld tegen vrouwen’, die wereldwijd gevoerd wordt in het kader van “Orange the World”
Dit jaar ligt de focus op het belang van melden van geweld: slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken, meldt dit bij een instantie. Het taboe op melden moet worden doorbroken, vinden vrouwenorganisaties.

Tegen geweld tegen vrouwen in Ede
Sinds 2015 worden in Nederland ook gebouwen oranje verlicht in het kader van Orange the World. In de gemeente Ede waren vorig jaar voor het eerst de Concordiamolen en de Maria Virgo Regina-kerk in Bennekom verlicht. De Edese Soroptimisten zijn erg blij dat de gemeente Ede en de provincie Gelderland meewerken aan uitbreiding van de actie, door nu ook de Oude Kerk en de opvallende Poortwachtersbrug over de A12 bij de Stadspoort te verlichten.
De Edese Soroptimisten kunnen in verband met de coronabeperkingen niet zoals vorig jaar bij elkaar komen op de actie-avond, 25 november. In plaats daarvan is een poster-actie gestart, dragen Soroptimisten mondkapjes met de boodschap ‘Stop geweld tegen vrouwen’ en vragen ze op social media extra aandacht voor de actie. Dat gebeurt onder meer met een fotocompilatie van selfies – met dank aan fotograaf Arjan van Bruggen, die rond 25 november wordt gelanceerd.

Meedoen?
Dat kan! Maak zelf ook een selfie met opgestoken hand en oranje kledingaccenten en verspreid dit via je eigen social media, met een link naar www.orangetheworld.nl. Op onze website staan verschillende posters klaar om geprint te worden, als je nog een goede plek weet om deze op te hangen:  Poster Orange the World.pdf (370,0 KB) ,   Poster Stop geweld tegen vrouwen (133,6 KB) en  Poster Help Melden (540,1 KB)

En natuurlijk kunnen ook de social mediaberichten van de Edese Soroptimisten op Facebook en Twitter worden gedeeld en kun je de landelijke petitie tekenen. Deze landelijke petitie, die op dit moment al door bijna 2.000 mensen is getekend, roept de regering op om te zorgen voor:

  • Laagdrempelig melden van alle vormen van geweld
  • Passende hulp voor alle vormen van geweld

Maar het allerbelangrijkst is het bewustzijn dat geweld tegen vrouwen dichterbij is dan je denkt. Wie zelf hulp nodig heeft, kan 0800-2000 bellen; andere mogelijkheden vind je op de sociale kaart van Ede of de landelijke website Geweldtegenvrouwenmelden.nl. Wie geweld tegen vrouwen in de eigen omgeving vermoedt, kan daar ook informatie vinden hoe te handelen. Samen zeggen we als maatschappij ‘Nee tegen geweld tegen vrouwen’.

Uitkijken naar de volgende editie
Het was een interessante avond over circulariteit, innovatie en het creëren van bewustzijn, georganiseerd door zes Edese Soroptimisten, voorafgegaan door een optioneel etentje bij restaurant Buitenzorg. Presentator Erna Berghuizen kondigde bij de afsluiting al een mogelijk vervolg aan: “Als het volgend jaar weer mogelijk is, organiseren we in het kader van ons 25-jarig jubileum een groter evenement met hetzelfde thema. Zodat nog meer vrouwen kunnen meepraten en -denken”. En dat zou mooi zijn. Een groot verschil maken, begint immers altijd met een kleine stap.

Verslag: Marlin van den Berg (dochter van onze club-president, Lisette van den Berg)

Welverdiend lintje voor Soroptimist Grytsje Veltman

Wat als een gewone ‘thuiswerkdag’ begon, werd ineens een feestdag voor ons clublid Grytsje Veltman, na een verrassend telefoontje van burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede. ‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd….’ Voor de nuchtere Grytsje was het wel even slikken om zo in het middelpunt van de belangstelling te staan voor iets wat zij heel gewoon vindt: zich inzetten voor projecten voor vrouwen en meisjes in Ede en wereldwijd en voor andere maatschappelijke doelen, met vaak ‘samen koken, samen eten’ als verbindend element. Op initiatief van een van de Edese Soroptimisten is de aanvraag in gang gezet en dit werd enthousiast ondersteund door een groot aantal maatschappelijke organisaties waar Grytsje zich voor inzet of heeft ingezet, variërend van Wereldvrouwen Ede, het poëziefestival Duizend en Een Gedachten, het Edese kookboek ‘Smaken verschillen, eten verbindt’, de Luthers-Evangelische kerk en de ouderraad van de Callunaschool. En niet te vergeten haar inzet bij de Soroptimisten, in bestuursfuncties als secretaris en president, als initiator van activiteiten met en voor vluchtelingvrouwen en als onmisbare schakel bij de organisatie van Movie & More. Volgens de voordracht is zij het prototype van de moderne vrijwilliger, die niet 40 jaar bij één vereniging betrokken is, maar steeds haar talenten opnieuw inzet waar haar energie nodig is en dan na een aantal jaren weer een volgend project ondersteunt.

Koninklijke onderscheidingen gemeente Ede 2020

Aangezien de lintjesregen dit jaar wel heel sober is vanwege de coronamaatregelen, hebben de Soroptimisten alles uit de kast gehaald voor een echt feestje om het kersverse lid in de Orde van Oranje-Nassau te feliciteren. En dat is gelukt, met een mand vol persoonlijke gelukwensen, cadeautjes die persoonlijk werden bezorgd door bestuursleden en een heel persoonlijk ingezongen lied van Diva Dichtbij via de laptop. En dat laatste zorgde ervoor dat ook een nuchtere Friezin als Grytsje toch wel even flink moest slikken…

Orange the World

Van 25 november tot 10 december 2019 werden beeldbepalende gebouwen in de Food Valley 16 dagen lang oranje verlicht: de Cuneratoren in Rhenen, de Concordiamolen in Ede, hotel De Wereld en het gemeentehuis van Wageningen, de RK kerk in Bennekom en het gemeentehuis van Renkum. Dat was vanwege de wereldwijde actie Orange the World, mede op initiatief van Soroptimistclubs wereldwijd, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Ook met een oranje accent op de kleding en via social media hebben Soroptimisten het onderwerp ‘bestrijden van geweld tegen vrouwen’ geagendeerd en bespreekbaar gemaakt. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst voor hen, zonder geweld.

Programma in Ede
De actie in Ede werd op maandagavond 25 november gehouden bij Cultura, met uitzicht op de oranje verlichte Concordiamolen. Daar werd na een kort muzikaal optreden van Valley Voices Vocal Group een gedicht voorgelezen door stadsdichter Larissa Verhoeff, dat zij speciaal voor deze actie heeft gemaakt. Hierbij waren wethouder Hester Veltman en leden van Soroptimistclub Ede en andere sympathisanten aanwezig, waarna de oversteek naar de molen werd gemaakt voor een foto van de actie. 
Larissa Verhoeff droeg het gedicht vervolgens om 20.00 uur ook voor bij de RK Maria Virgo Regina-kerk in Bennekom, in bijzijn van Bennekomse Soroptimisten. In Rhenen, Wageningen en Renkum vonden eveneens eigen acties plaats.

 Flyer Orange the World Food Valley (1,3 MB)

“Stem op een vrouw”

Stem op een vrouw“: met dat thema zijn maar liefst zeventien vrouwen die verkiesbaar staan op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Ede, op 31 januari 2018 bijeengekomen. Dat gebeurde op uitnodiging van onze club. Vrijwel alle partijen waren vertegenwoordigd in Café “The Substitute”: van de ervaren wethouder Wilhelmien Vreugdenhil (CDA) tot bijvoorbeeld de twee jongste kandidaten Sanne de Bruin (GroenLinks) en Nourhan Badr (PvdA).Ook VVD, Gemeentebelangen, Burgerbelangen, ChristenUnie, en Evenwicht (partij van Irene van de Voort) waren aanwezig. Anne-Marie Vreman – lid van Soroptimistclub Ede – had succesvol haar politieke netwerk benaderd. “De leukste uitnodiging die er is in deze campagnetijd”, zei een van hen. Allemaal pitchten ze kort en energiek waarom ze de politiek in gegaan zijn en wat hun thema’s zijn.

Het doel van de bijeenkomst was niet om stemmen te werven, maar om aandacht te geven aan de vrouw in de politiek. VVD-lijsttrekker Hester Veltman deed daarbij een oproep aan alle aanwezige vrouwen – Soroptimisten en andere belangstellenden – om te overwegen ook in de politiek te gaan. Thema’s als seksuele intimidatie en misbruik (de MeToo discussie) en het belang van diversiteit worden door vrouwen eerder geagendeerd. Zo bleek ook tijdens het open gesprek, waaruit concrete punten naar voren kwamen die de (aspirant) raadsleden meenemen, zoals het monitoren of jongeren met een niet-Nederlandse achternaam moeilijker aan een stageplaats of werk kunnen komen in Ede en het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag bij jongeren.

Na afloop bedankte onze clubpresident Annuska Bloemert de aanwezige politica’s met een chocolade hart, onderdeel van een landelijke soroptimistactie om de School for Justice in India te steunen.

Inspiratie-event ‘Spiegeltje, spiegeltje…’ Hoe duurzaam denk jij?

Met dit live inspiratie-event heeft Soroptimist Club Ede op 23 september 2020 in theater Cultura extra bewustzijn over duurzaam gebruik van kleding en cosmetica gecreëerd. Soroptimisten uit de regio en introducees hebben deelgenomen aan interessante discussies en interactieve presentaties, ingeleid door twee enthousiaste experts en gepresenteerd door clublid Erna Berghuizen.

Samenkomen voor een belangrijk thema
Hoe bewust ben jij je van de kleding die je draagt en de cosmetica die je gebruikt? En wat de productie en afbraak van deze materialen betekent voor het milieu? Deze vragen stonden centraal op 23 september 2020 in theater Cultura in Ede. Het was een bijzonder evenement vanwege het actuele en relevante thema, maar ook om een andere reden. Sinds de komst van corona was dit het eerste live event van de Soroptimist Club Ede dat kon plaatsvinden. Dankzij de genomen voorzorgsmaatregelen konden rond de zestig vrouwen van deze club, zusterclubs en andere vrouwen met interesse in het thema samenkomen.

Enthousiaste sprekers
Twee sprekers betraden deze avond het podium. Lara Peters van Milieu Centraal deelde interessante inzichten en verrassende feiten over de invloed van mode op het milieu. Ze liet zien hoe je gemakkelijk duurzamere keuzes kunt maken en gaf hier praktische tips over. Met de campagne Love your Clothes besteedt Milieu Centraal hier al langer aandacht aan. Een opvallende uitspraak:

“Als iedere Nederlander één kledingstuk minder koopt, heeft dat meer klimaatimpact dan een jaar lang vegetarisch eten door alle Rotterdammers.”

Robin van Wechem, journalist voor Trouw en schrijfster van het boek Het antirimpelcomplex, deed jarenlang onderzoek naar de cosmetica-industrie. Tijdens ‘Spiegeltje, spiegeltje…’ deelde zij feiten uit haar boek. Ze liet zien wat er nu eigenlijk allemaal in cosmeticaproducten zit. Zo blijkt tot wel 85% van veel shampoos uit water te bestaan. Je betaalt jaarlijks dus best wat geld voor ‘gewoon water’. Een shampoobar is milieuvriendelijker en bespaart plastic.

‘Eens goed in de spiegel kijken’
Alle vrouwen die aanwezig waren, werden uitgedaagd om eens goed stil te staan bij hun eigen koop- en gebruiksgedrag. In kleine groepen werden ervaringen en meningen gedeeld. De discussieronde werd in- en uitgeluid met een gong, waarna iedereen weer – groep voor groep met afstand tot elkaar – terug de zaal in ging. Het enthousiasme was groot onder de deelnemers en verschillende gedachten over het thema werden uitgesproken.

“Je bent vaak toch niet bezig met duurzaamheid, maar met de hoeveelheid en verscheidenheid van wat je hebt. Omdat je het normaal vindt; dat consumeren.”